rondreis in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika - er is nog veel te ontdekken

Zuid-Afrika: ideaal voor families en lange rondreizen

Een prachtige bestemming met zowel toeristische als zeer authentieke parken. Door de grootte heeft het land heel veel te bieden aan gevarieerd landschap en wildlife. Het klimaat en het weer zijn divers, het ligt op het zuidelijk halfrond en daardoor lopen de jaargetijden tegengesteld aan Nederland.
Onze safari’s vinden hoofdzakelijk plaats de provincie Limpopo en het gebied naar de kust. Het bekendste park in natuurlijk Kruger. Over het algemeen zeer druk bezocht, en iets minder authentiek qua safaribeleving. Er zijn meerdere kleinere parken waar de BIG-5 ook prima te spotten is. Daarnaast zijn er veel andere diersoorten als blesbokken, spiesbokken, zebra’s, gnoes, veel soorten kleine katten en een grote variatie aan vogelsoorten. In St Lucia wetland Park vind je reuzezeeschildpadden, koraalriffen, dolfijnen en zaagtandhaaien. Het landdeel van het park is moerasachtig en heeft een bijzonder rijke variatie aan wildlife (krokodillen, nijlpaarden, antilopen, giraffes, luipaarden, olifanten, neushoorn, pelikanen, flamingo’s et cetera).
Bekend en toch ook onontdekt!

Zuid-Afrika safari's

individueel
Zuid-Afrika - Compacte reis in Kruger

Zuid-Afrika - Compacte reis in Kruger

Kruger special, veel bijzondere variatie in 8 dagen.

Lees verder

fotografie
Zuid-Afrika - fotoreis Zimanga's fotohutten

Zuid-Afrika - fotoreis Zimanga's fotohutten

Top locatie voor fotohutten fotografie in Zuid-Afrika

Lees verder

fotografie
Zuid-Afrika - groepsreis fotografie fotohutten Zimanga

Zuid-Afrika - groepsreis fotografie fotohutten Zimanga

groepsreis fotografie & fotohutten

Lees verder

individueel
Zuid-Afrika - Wijn, walvissen, wildlife en strand

Zuid-Afrika - Wijn, walvissen, wildlife en strand

Wildlife en strand, een heerlijke combinatie in 18 dagen.

Lees verder

  De beste reisperiode voor Zuid-Afrika

  De populariteit van Zuid-Afrika als safariland dankt het voor een groot deel aan de vele dagen met blauwe luchten. Het droge seizoen is tussen mei en september en is de beste tijd om het land te bezoeken. Rond de middag is het gemiddeld 25 graden, in de ochtenden kan het fris zijn en is warme kleding nodig. In de zomerperiode, die loopt van oktober tot april, ontstaan er vaak flinke regenbuien aan het einde van de middag. In het noorden en noordoosten van Zuid-Afrika kan het heel warm worden, ruim boven de 40 graden. De beste safariperiode is daarom het droge seizoen. De dieren verzamelen zich bij de waterplekken en zijn daardoor makkelijker te spotten. Bovendien is het laagseizoen interessant met betrekking tot de lagere aantallen toeristen en de lagere prijzen.

  Zuid-Afrika, gezegend met een gematigd klimaat, biedt het hele jaar door fantastische safari-ervaringen. Het droge winterseizoen van mei tot september is vaak de meest populaire tijd om wild te spotten. De dieren zijn dan gemakkelijker te vinden omdat ze zich verzamelen rond permanente waterbronnen. Bovendien zijn de temperaturen overdag aangenaam, hoewel de nachten behoorlijk koud kunnen zijn, vooral in het binnenland.

  Het groene zomerseizoen, van oktober tot april, brengt een weelderig landschap en veel jonge dieren met zich mee, maar de vegetatie kan dichter zijn, waardoor dieren soms moeilijker te zien zijn. Dit is echter de beste tijd om vogels te spotten, omdat veel trekvogels naar Zuid-Afrika komen.

  Dit diverse land biedt voor elk wat wils, ongeacht het seizoen waarin je besluit te reizen. Of je nu de majestueuze Big Five wilt bewonderen, wilde landschappen wilt verkennen, of wilt genieten van culturele interacties, Zuid-Afrika zal je verwachtingen overtreffen.

  Het groene seizoen in Zuid-Afrika

  Het groene seizoen in Zuid-Afrika valt samen met de zomer, van november tot maart. Tijdens deze periode transformeert het landschap in een zee van groen, met bloeiende wilde bloemen en weelderige vegetatie. Het is het ideale moment om vogels te spotten, met talloze soorten die in deze tijd van het jaar actief zijn. Het is een tijd van hernieuwing in de natuur, waarbij pasgeboren dieren de savanne bevolken. Als je een reis plant tijdens het groene seizoen, kun je je verwachten aan levendige landschappen en veelvuldige ontmoetingen met wilde dieren.

  Het klimaat in Zuid-Afrika varieert sterk tussen verschillende regio's van het land en een van de meest opvallende contrasten is te vinden tussen het gebied rond Johannesburg en het gebied rond Kaapstad.

  Klimaat rond Johannesburg

  • Hoger gelegen: Johannesburg ligt op een hoogte van ongeveer 1.753 meter boven zeeniveau, waardoor het een hooggelegen klimaat heeft. Dit betekent dat de temperaturen gemiddeld lager zijn dan in veel andere delen van Zuid-Afrika.
  • Warm zomer, koude winter: Johannesburg heeft warme zomers (november tot maart) met temperaturen die regelmatig boven de 30 graden Celsius kunnen stijgen. De winters (mei tot augustus) zijn echter behoorlijk koud, met nachtelijke temperaturen die onder het vriespunt kunnen dalen.
  • Onregelmatige regenval: Johannesburg heeft een onregelmatige regenval, met de meeste neerslag tijdens de zomermaanden. Dit kan leiden tot periodes van droogte, gevolgd door hevige regenval.

  Klimaat rond Kaapstad

  • Mediterraan klimaat: Kaapstad heeft een mediterraan klimaat, vergelijkbaar met dat van Californië. Dit betekent milde, natte winters en warme, droge zomers.
  • Milde winters: De winters (juni tot augustus) in Kaapstad zijn over het algemeen mild, met temperaturen die zelden onder het vriespunt komen. Neerslag is tijdens deze periode gebruikelijk.
  • Warm en droog in de zomer: De zomers (december tot februari) in Kaapstad zijn warm en droog, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 30 graden Celsius. Neerslag is zeldzaam in deze periode.

  Het contrast tussen deze twee gebieden wordt verder benadrukt door de geografische ligging van Zuid-Afrika. Johannesburg ligt in het binnenland, ver weg van de oceaan, terwijl Kaapstad aan de zuidwestkust ligt, dicht bij de koude Atlantische Oceaan. Deze geografische factoren dragen bij aan de verschillende klimaten en weerpatronen in deze twee steden. Reizigers moeten dus rekening houden met deze klimaatverschillen bij het plannen van hun bezoek aan Zuid-Afrika.

  Top 5 parken van Zuid-Afrika

  1. Kruger National Park: Kruger is misschien wel het beroemdste nationale park van Zuid-Afrika, bekend om zijn overvloedige wildleven, waaronder de Big Five (leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn). De uitgestrekte savannes en diverse ecosystemen maken Kruger tot een topbestemming voor safari's.

  2. Addo Elephant National Park: Dit park is gespecialiseerd in de bescherming van de Afrikaanse olifant en biedt talloze mogelijkheden om deze majestueuze dieren te zien. Naast olifanten kun je hier ook leeuwen, luipaarden, neushoorns en buffels tegenkomen.

  3. Hluhluwe-iMfolozi Park: Het oudste wildreservaat van Zuid-Afrika staat bekend om zijn witte neushoorns en biedt een unieke kans om deze bedreigde diersoort in het wild te zien. Het park herbergt ook leeuwen, olifanten, buffels en luipaarden.

  4. Madikwe Game Reserve: Dit particuliere wildreservaat in Noordwest-Zuid-Afrika biedt luxe safari-ervaringen en staat bekend om zijn grote populatie leeuwen. Je kunt hier ook cheeta's, wilde honden, neushoorns en talloze vogelsoorten zien.

  5. Kgalagadi Transfrontier Park: Dit unieke park strekt zich uit over Zuid-Afrika en Botswana en is beroemd om zijn woestijnlandschappen en de bijzondere kans om zwarte manen te zien, een zeldzame leeuwensoort.

  Lees hier over onze avonturen in Zuid-Afrika.

  Beste safari routes in Zuid-Afrika

  De beste en mooiste routes worden bepaald door de hoeveelheid beschikbare dagen, de rust die je zoekt en de dieren op je ‘bucketlist’. De safari begint en eindigt meestal in Johannesburg. Van daaruit vertrek je richting Kruger en bezoekt daar het grote Kruger park in combinatie met een aantal privé-parken. De variatie is dan uitstekend en een goed balans tussen landschappen, wildlife en natuurgevoel.

  Een iets langere route gaat via Madikwe, Welgevonden, Pilanesberg en Entabeni. Kleinere en speciale parken, zeker een bezoek waard. De gastvrijheid van de lodges en camps is bijzonder groot. Een onderdeel van de route kan ook de scenic-trip zijn langs God’s-Window, Luck potholes, de Pinnacle en de waterval.

  En heb je zin in een prachtige combinatiereis, rij dan door naar het noorden en combineer Zuid-Afrika met een paar dagen Botswana, bijvoorbeeld Tuli Block. Een aanrader!

  En bij een echte Zuid-Afrikaanse rondreis heb je natuurlijk ook nog de mogelijkheid om het gebied rond Kaapstad te bezoeken. Voor een paar honderd euro vlieg je vanaf Johannesburg naar het Zuiden. En dan kan je makkelijk 2 weken genieten van de heerlijkste wijnen, goed eten, mooi uitzicht op de oceaan, op het juiste moment walvissen, pinguïns, mooie gebouwen, lokale cultuur en nog veel meer.

  Enkele veel gebruikte routes:

  • De Tuinroute (ongeveer 200 km): Deze schilderachtige route langs de zuidkust van Zuid-Afrika staat bekend om zijn adembenemende landschappen, charmante stadjes en diverse flora en fauna. Het is een korte maar prachtige reis die begint in Kaapstad en eindigt in Port Elizabeth. Onderweg kun je onder andere walvissen spotten in Hermanus en een bezoek brengen aan het Tsitsikamma National Park.

  • De Panoramaroute (ongeveer 240 km): Deze route voert je door het indrukwekkende landschap van de provincie Mpumalanga en biedt een ongeëvenaard uitzicht op de Blyde River Canyon, de derde grootste canyon ter wereld. Je kunt genieten van stops bij adembenemende uitkijkpunten, zoals God's Window en Bourke's Luck Potholes.

  • De Kaapse Wijnroute (varieert): Deze route, die begint in Kaapstad en zich uitstrekt door de wijnlanden van Stellenbosch, Franschhoek en Paarl, biedt wijnliefhebbers de mogelijkheid om enkele van de beste wijnen van Zuid-Afrika te proeven. De lengte van deze route kan variëren, afhankelijk van hoeveel wijngaarden je wilt bezoeken.

  • De Route 62 (ongeveer 850 km): Deze schilderachtige route wordt vaak beschouwd als de langste wijnroute ter wereld en loopt door het binnenland van Zuid-Afrika, van Kaapstad tot Port Elizabeth. Onderweg passeer je historische stadjes, wijngaarden en indrukwekkende berglandschappen.

  • De Kruger National Park-safari (varieert): Voor een authentieke safari-ervaring kun je een route plannen die door het Kruger National Park gaat. Deze kan variëren in lengte, afhankelijk van hoeveel dagen je wilt doorbrengen op safari. Het park herbergt een overvloed aan wilde dieren, waaronder de Big Five, en biedt verschillende accommodatiemogelijkheden.

  • Ultieme Zuid-Afrikaanse Safari: Begin in Johannesburg en reis naar het Kruger National Park voor wilde dieren spotten. Ga dan door naar Swaziland voor een culturele onderdompeling en rijd verder naar de kustplaats St. Lucia voor iSimangaliso Wetland Park. Eindig de reis in Durban.

  • Garden Route en Kaapstad Avontuur: Start in Port Elizabeth en rijd langs de prachtige Garden Route met stops in Knysna, Tsitsikamma en Mossel Bay. Ga dan door naar Kaapstad en ontdek de stad en de omliggende wijnlanden.
  • Noordelijk Safari Avontuur: Vertrek vanuit Johannesburg en bezoek het Madikwe Game Reserve en Pilanesberg Game Reserve voor safaripret. Ga vervolgens naar het Waterberg-gebied en eindig in Pretoria.

  • Kalahari en Augrabies Waterval Tour: Begin in Upington en verken het Kgalagadi Transfrontier Park in de Kalahari-woestijn. Bewonder de Augrabies Watervallen voordat je terugkeert naar Upington.

  • KwaZulu-Natal en Drakensbergen Reis: Begin in Durban en ga naar iSimangaliso Wetland Park voor wilde dieren en stranden. Reis vervolgens naar de majestueuze Drakensbergen voor wandelavonturen.

  Wilde dieren in Zuid-Afrika

  Zuid-Afrika staat wereldwijd bekend om zijn buitengewone verscheidenheid aan wilde dieren, en terecht. Het land herbergt een schat aan spectaculaire diersoorten die je nergens anders ter wereld kunt vinden. Hier zijn enkele van de meest opvallende dieren die je tijdens je safari in Zuid-Afrika kunt tegenkomen:

  • De Big Five: Dit beroemde kwintet van indrukwekkende dieren omvat leeuwen, olifanten, buffels, luipaarden en neushoorns. Het spotten van de Big Five staat bovenaan de verlanglijst van veel safari-liefhebbers, en de nationale parken van Zuid-Afrika bieden uitstekende kansen om ze allemaal te zien.
  • Giraffen: Met hun gracieuze lange nekken zijn giraffen een vertrouwd gezicht op de open vlaktes van Zuid-Afrika. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun unieke uiterlijk en elegante bewegingen.
  • Zebra's: De gestreepte schoonheden van de savanne, zebra's, zwerven vrij rond in veel van de nationale parken. Hun opvallende zwart-witte patronen maken ze tot een favoriet onder fotografen.
  • Nijlpaarden en krokodillen: De rivieren en waterlichamen van Zuid-Afrika zijn de thuisbasis van deze gevaarlijke maar fascinerende reptielen. Een boottocht langs een rivier kan je een close-up geven van deze waterbewoners.
  • Cheetahs: Als de snelste landdieren ter wereld, zijn cheetahs een genot om te zien in actie. Ze zijn te vinden in verschillende wildreservaten en parken, vaak op zoek naar prooi.
  • Tientallen vogelsoorten: Voor vogelliefhebbers is Zuid-Afrika een waar paradijs. Met meer dan 800 vogelsoorten, waaronder kleurrijke papegaaien, majestueuze arenden en de nationale vogel van Zuid-Afrika, de blauwe kraanvogel, is er altijd wel iets te zien in de lucht.

  Dit is slechts een glimp van wat Zuid-Afrika te bieden heeft in termen van wilde dieren. Of je nu de uitgestrekte savannes van het Kruger National Park verkent, de woestijnachtige Karoo-regio bezoekt, of de groene bossen van de Tuinroute doorkruist, je zult versteld staan van de majestueuze dieren die je zult tegenkomen. Een safari in Zuid-Afrika belooft een onvergetelijke ontmoeting met de natuur in al haar glorie.

  Unieke reiservaringen in Zuid-Afrika

  In Zuid-Afrika kun je een breed scala aan unieke reiservaringen opdoen. Als avontuurlijke reiziger kun je kiezen voor een wandelsafari in het Kruger National Park, waar je te voet op ontdekkingstocht gaat in de wildernis onder begeleiding van ervaren gidsen. Een andere fascinerende ervaring is walvissen spotten in Hermanus, een stadje dat bekend staat als een van 's werelds beste locaties om deze majestueuze zeezoogdieren te zien. Tijdens het walvisseizoen kun je van dichtbij getuige zijn van hun indrukwekkende acrobatische kunsten.

  De prijs van een safari in Zuid-Afrika

  Een van de voordelen van een safari in Zuid-Afrika is dat het vaak een betaalbaardere optie is in vergelijking met sommige andere safari-bestemmingen. Er zijn accommodaties in verschillende prijsklassen, van luxe lodges tot comfortabele safarikampen. Hierdoor is Zuid-Afrika toegankelijk voor reizigers met diverse budgetten. Je kunt een onvergetelijke safari-ervaring beleven zonder je zorgen te hoeven maken over exorbitante kosten.

  Cultuur en gastvrijheid in Zuid-Afrika

  Naast zijn overweldigende natuurlijke schoonheid heeft Zuid-Afrika een rijke culturele diversiteit en geschiedenis. Je kunt de bruisende steden Kaapstad en Johannesburg verkennen, waar moderne stedelijke flair samengaat met historische charme. Daarnaast biedt het land een diepgaande kennismaking met de culturen van de Zulu's, Xhosa's en vele andere etnische groepen. De warme gastvrijheid van de lokale bevolking zal je verblijf nog verrijken.

  Duurzaam toerisme en natuurbehoud in Zuid-Afrika

  Zuid-Afrika is vastbesloten om duurzaam toerisme te bevorderen en de rijke biodiversiteit van het land te behouden. Veel safarilodges en -reservaten zijn actief betrokken bij het behoud van bedreigde diersoorten en ecosystemen, terwijl ze tegelijkertijd investeren in de welvaart van lokale gemeenschappen. Door te kiezen voor eco-vriendelijke accommodaties en activiteiten, draag je bij aan het behoud van de schatten van Zuid-Afrika voor toekomstige generaties.

  Strandvakantie in Zuid-Afrika

  Hoewel Zuid-Afrika misschien niet het eerste land is dat in je opkomt voor een traditionele strandvakantie, heeft het een prachtige kustlijn met enkele betoverende strandbestemmingen. Plaatsen zoals Durban en de Tuinroute bieden idyllische stranden waar je kunt ontspannen en genieten van de zon en zee. De watertemperaturen variëren gedurende het jaar, maar over het algemeen kun je verwachten dat ze comfortabel zijn voor zwemmen en watersporten. In de zomermaanden, van november tot maart, liggen de watertemperaturen in Durban en de omliggende gebieden rond de 24-28 graden Celsius (75-82 graden Fahrenheit). Dit maakt het ideaal om te zwemmen en te snorkelen. Tijdens de wintermaanden, van juni tot augustus, kan de watertemperatuur wat koeler zijn, rond de 19-22 graden Celsius (66-72 graden Fahrenheit). Hoewel dit nog steeds geschikt is om te zwemmen, kan het een beetje fris aanvoelen voor sommigen. Als je op zoek bent naar warmer water, kun je overwegen om na je avontuurlijke safari de nabijgelegen eilanden zoals de Seychellen of Mauritius te bezoeken, waar de watertemperaturen het hele jaar door heerlijk warm zijn.

  Vaccinaties & Malaria

  Wil je weten welke vaccinaties voor jouw reis relevant zijn? Of wil je weten of je naar een Malaria gebied afreist? Kijk dan op Vaccinaties & Malaria advies voor Zuid-Afrika.

   

  Ben je enthousiast en wil je op safari naar Zuid-Afrika? Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel direct met Frank op 0031 – 6 – 365 362 29. De uitgestrekte wildernis en culturele pracht van Zuid-Afrika wachten op jou voor een onvergetelijke reis vol avontuur en ontdekkingen!

  Referenties Africa Wildlife Safaris

  Wil je weten hoe onze klanten hun safari en fotoworkshop hebben ervaren? Gemiddeld geven de klanten ons een 9,8. Lees hun reacties hier:

  John & Mavis - luxe safari Zimbabwe, Botswana & Zuid-Afrika

  Prettige communicatie per mail en bij ons thuis. Enthousiaste en professionele benadering. Het totaalplaatje, het vriendelijke personeel, de expertise v d gidsen en natuurlijk de dieren,... lees verder

  Oeganda familiereis 2023

  Prachtige reis met de familie naar de wildparken en vooral de chimpansees en gorilla's in Oeganda. Goede gids (Heidy), goede lodges en een prima programma. Maar het belangrijkste was de service... lees verder

  Susanne (met partner en dochter), individuele safari Zuid-Afrika

  "Alles gezien wat we wensten (BIG-5) en nog veel meer. De gewenste klein-schalige lodges waren erg goed. Dikke tien met een griffel." lees verder

  Cedy en Roland, individuele safari Oeganda

  "We kijken terug op een geweldige reis. Koert heeft zijn best gedaan om al onze wensen in de reis in te passen. Gorilla's en chimps hebben de meeste indruk achtergelaten. Leuk om de mangoesten,... lees verder

  Namibie - indrukwekkende reis

  Fishriver Canyon heeft enorme indruk gemaakt. Vanuit de top naar beneden rijden en daar een oase met water en vissen aantreffen. Adembenemend mooi net als de lodge hier (Ligging, verzorging en... lees verder

  Arwin en Margot, huwelijksreis, Tanzania en Pemba

  "Wij zijn net terug van een geweldige huwelijksreis georganiseerd door Afrika Wildlife Safaris! Wij hebben in 3 weken een rondreis gemaakt door Tanzania en het was....fantastisch. Super goed... lees verder

  Esther en Peter - Tanzania Februari 2024

  TOP reis! De opbouw was fantastisch en de lengte voor ons ook. Compacte route en niet te lang in de auto. De meeste indruk is gemaakt door de grote trek van de gnoes, de cheeta's, de leeuwen en... lees verder

  Wout & Willeke - 3 weken Tanzania

  De reis was boven verwachting. We hebben 200% genoten. Alles was prima geregeld. Indien nodig kregen we de juiste hulp. Het contact ivm de reis en vragen was heel goed. Een kundige gids... lees verder

  Fotoworkshop - Marc

  Marc: Wat ik bijzonder vond aan de workshop was het deel achter de schermen, daarmee onderscheiden jullie je met een gewone fotoworkshop. De dagindeling was prima, koffie en lunch ook. De... lees verder

   Africa Wildlife Safaris

   Telefoon
   Frank Sies:+31 6 365 362 29 

   E-mail

   KvKnummer
   68747691

   Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

   Africa Wildlife Safaris
   © Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design