safari Zimbabwe - Victoria watervallen
Zimbabwe: een wereld van natuurpracht

Zimbabwe: een wereld van natuurpracht

Zimbabwe, een land doordrenkt met adembenemende natuurlijke schoonheid, is een droombestemming voor avontuurlijke reizigers zoals jij. Dit Zuid-Afrikaanse land biedt een scala aan unieke reiservaringen die je zullen betoveren vanaf het moment dat je aankomt. Laten we duiken in wat Zimbabwe tot een onvergetelijke safari-bestemming maakt.

Zimbabwe safari's

  Beste Reisperiode in Zimbabwe

  Zimbabwe is een prachtige reisbestemming met veel te bieden gedurende het hele jaar. De beste reisperiode kan echter variëren, afhankelijk van je interesses en wat je hoopt te ervaren tijdens je verblijf. Hier is een overzicht van de beste reisperiodes in Zimbabwe:

  1. Droogseizoen (april tot oktober): Dit is over het algemeen de meest populaire tijd om Zimbabwe te bezoeken. De maanden mei tot oktober bieden aangename temperaturen en heldere, zonnige dagen. Dit is ook het seizoen waarin de wilde dieren zich rond waterbronnen concentreren, waardoor het gemakkelijker is om ze te spotten tijdens safari's in nationale parken zoals Hwange en Mana Pools. De Victoria Watervallen zijn op hun best in droge maanden en activiteiten zoals raften zijn dan ook ideaal.
  2. Groene Seizoen (november tot maart): Tijdens de groene periode komt Zimbabwe tot leven dankzij de regenval. De landschappen worden weelderig groen en bloemen bloeien. Het is de beste tijd om vogels te spotten, aangezien veel trekvogels in deze periode arriveren. De groene periode is ideaal voor natuurliefhebbers en fotografen die van de prachtige landschappen willen genieten. Hoewel het regenachtiger kan zijn, zijn de temperaturen nog steeds aangenaam.
  3. Laagseizoen (januari en februari): Dit zijn over het algemeen de minst drukke maanden voor toerisme in Zimbabwe. De regenbuien kunnen in deze periode intenser zijn, maar de vegetatie is weelderig en het wildleven is overvloedig. Accommodaties bieden vaak aantrekkelijke kortingen, wat het een budgetvriendelijke optie maakt voor reizigers.
  4. Safariseizoen (juni tot oktober): Als je specifiek geïnteresseerd bent in safari's en het spotten van wilde dieren, dan zijn de maanden juni tot oktober de beste keuze. De vegetatie is minder dicht, waardoor dieren gemakkelijker te zien zijn. Het is ook de tijd waarin veel dieren hun jongen krijgen, wat voor boeiende waarnemingen kan zorgen.

  In het kort, Zimbabwe heeft het hele jaar door veel te bieden, dus je kunt je reisperiode kiezen op basis van je voorkeuren. Of je nu van wildsafari's, groene landschappen of rustige budgetreizen houdt, Zimbabwe heeft voor elk wat wils.

  Het Groene Seizoen in Zimbabwe

  Het groene seizoen in Zimbabwe, dat loopt van november tot maart, is een magische tijd om het land te bezoeken. Tijdens deze periode ondergaat het landschap een transformatie en wordt het betoverend groen, waardoor het een unieke charme krijgt. Hier zijn enkele redenen waarom het groene seizoen in Zimbabwe speciaal is:

  1. Weelderige Landschappen: Na de regenbuien komt het landschap tot leven met weelderige begroeiing, groene bossen en kleurrijke bloemen. Dit biedt prachtige kansen voor natuurfotografie en geeft het land een verfrissend uiterlijk.
  2. Vogelobservatie: Het groene seizoen trekt talloze vogelsoorten aan, waaronder trekvogels die van elders komen. Vogelliefhebbers zullen genieten van het spotten van zeldzame en kleurrijke vogels in de nationale parken en wetlands.
  3. Lager Tariefseizoen: Vanwege het minder toeristische karakter van deze periode bieden veel accommodaties aantrekkelijke kortingen en speciale aanbiedingen. Dit maakt het groene seizoen een budgetvriendelijke keuze voor reizigers.
  4. Minder Druk: Omdat dit niet het hoogseizoen is, zijn de populaire toeristische bestemmingen minder druk. Dit betekent dat je de natuur in alle rust kunt ervaren en kunt genieten van meer afgelegen plekken.
  5. Regenbuien: Het groene seizoen gaat gepaard met regenbuien, maar deze zijn meestal kort en verfrissend. Ze dragen bij aan de algehele schoonheid van het landschap en zorgen voor indrukwekkende onweersbuien in de avond.

  Kortom, het groene seizoen biedt een unieke kijk op Zimbabwe en stelt reizigers in staat om de schoonheid van het land op een andere manier te ervaren. Het is een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar prachtige landschappen en een meer ontspannen sfeer.

  Top 5 Nationale Parken in Zimbabwe

  Zimbabwe, gelegen in het hart van zuidelijk Afrika, herbergt enkele van de meest ongerepte en adembenemende wildreservaten van het continent. Hier zijn de top 5 nationale parken en wildreservaten van Zimbabwe die je als natuurliefhebber zeker moet bezoeken:

  1. Hwange National Park

  Hwange is het grootste nationale park in Zimbabwe en een van de grootste in Afrika. Het park staat bekend om zijn uitgestrekte graslanden, bossen en waterbronnen die het hele jaar door wilde dieren aantrekken. Hier kun je majestueuze olifantenkuddes zien, soms wel meer dan honderd dieren bij elkaar. Hwange biedt ook een geweldige kans om de Big Five te spotten, inclusief leeuwen, neushoorns, luipaarden en buffels. Bovendien is het park een paradijs voor vogelliefhebbers, met meer dan 400 vogelsoorten.

  1. Mana Pools National Park

  Mana Pools is uniek vanwege de mogelijkheid om te wandelen tussen wilde dieren. De vruchtbare uiterwaarden van de Zambezi-rivier trekken grote aantallen wilde dieren aan, waaronder olifanten, nijlpaarden, krokodillen en talloze vogelsoorten. Avonturiers kunnen hier spannende kano-safaritochten maken en genieten van de rust en het spectaculaire landschap.

  1. Matobo National Park

  Matobo National Park is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en staat bekend om zijn dramatische rotsformaties en oude rotsschilderingen. Naast het bewonderen van de geërodeerde granieten rotsen, kun je hierop zoek gaan naar witte neushoorns, zebra's en klipspringers. Het park heeft ook een rijke culturele betekenis vanwege de aanwezigheid van oude San-schilderijen en historische begraafplaatsen.

  1. Gonarezhou National Park

  Gonarezhou, wat 'plaats van olifanten' betekent, herbergt enkele van de meest ongerepte wildernisgebieden in Zimbabwe. Dit park is minder bezocht dan andere, waardoor je een meer exclusieve safaribeleving hebt. Hier kun je olifanten, buffels, leeuwen, cheeta's en wilde honden tegenkomen. De schilderachtige Chilojo-kliffen bieden een adembenemend uitzicht over de rivier de Runde.

  1. Matusadona National Park

  Gelegen aan de oevers van Lake Kariba, biedt Matusadona een unieke safari-ervaring. Je kunt boottochten maken op het meer, wat zorgt voor geweldige mogelijkheden om nijlpaarden, krokodillen en verschillende vogelsoorten te zien. Bovendien is het park de thuisbasis van leeuwen, luipaarden en buffels. De combinatie van water- en landactiviteiten maakt dit park bijzonder aantrekkelijk.

  Elk van deze nationale parken en wildreservaten in Zimbabwe biedt een unieke en opwindende ervaring voor natuurliefhebbers en avonturiers. Of je nu wilt genieten van spectaculaire landschappen, wilde dieren wilt spotten in hun natuurlijke habitat, of op zoek bent naar rust en afzondering, Zimbabwe heeft voor elk wat wils.

  1. De Victoriawatervallen: een natuurlijk spektakel

  De Victoria-watervallen, gelegen op de grens van Zambia en Zimbabwe, zijn een van 's werelds meest spectaculaire natuurlijke wonderen en trekken jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Wat deze watervallen extra bijzonder maakt, is de variatie in waterstanden gedurende het jaar, wat resulteert in totaal verschillende ervaringen voor reizigers. En eventueel is een bezoek aan de watervallen te combineren met een bezoek aan Zambezi National Park. Zambezi National Park is een opmerkelijk natuurgebied gelegen aan de noordelijke grens van Zimbabwe, langs de Zambezi-rivier. Het park beslaat een uitgestrekt gebied van ongeveer 56.000 hectare en staat bekend om zijn ongerepte wildernis, weelderige landschappen en rijke biodiversiteit. Het park herbergt een diverse reeks wilde dieren, waaronder olifanten, leeuwen, buffels, luipaarden, nijlpaarden, krokodillen en een verscheidenheid aan antilopensoorten. Vogelliefhebbers kunnen hier ook genieten van het spotten van talloze vogelsoorten, waaronder visarenden, ijsvogels en Afrikaanse visarenden.

  Zambezi National Park biedt tal van activiteiten voor bezoekers. Je kunt er gamedrives maken om wilde dieren te observeren, boottochten op de Zambezi-rivier om nijlpaarden en krokodillen te zien en vogels spotten in de wetlands langs de rivieroevers. Het is ook een populaire bestemming voor sportvissers.

  Hoogwaterseizoen (Februari - Juli)

  • Februari tot maart: Tijdens deze maanden bereiken de regens in het stroomgebied van de Zambezi-rivier hun hoogtepunt. Het waterpeil begint te stijgen en de watervallen worden geleidelijk aan indrukwekkender. De nevel en mist die oprijzen, zijn zo intens dat ze een groot deel van de watervallen kunnen verbergen, waardoor het zicht beperkt is. Dit is het hoogwaterseizoen op zijn hoogtepunt en een geweldige tijd voor avontuurlijke reizigers die de kracht van Moeder Natuur willen ervaren.
  • April tot juli: De watervallen zijn op hun meest indrukwekkende niveau in deze maanden. De enorme hoeveelheid water die over de kliffen stort, creëert een oorverdovend geluid en een dikke nevel die tot kilometers ver kan worden gezien. Dit is de perfecte tijd voor natuurliefhebbers en fotografen die dramatische beelden van de watervallen willen vastleggen. Houd er echter rekening mee dat het zicht soms beperkt kan zijn vanwege de mist.

  Laagwaterseizoen (Augustus - Januari)

  • Augustus tot september: Naarmate het droge seizoen aanbreekt, begint het waterpeil in de Zambezi-rivier te dalen. Dit onthult steeds meer van de rotsachtige kliffen achter de watervallen. Het is een uitstekende tijd voor bezoekers die de geologische schoonheid van de watervallen willen waarderen en foto's willen maken met minder nevel.
  • Oktober tot januari: Dit zijn de maanden met het laagste waterpeil en de watervallen zijn op hun droogste. Hoewel ze dan niet zo indrukwekkend zijn als tijdens het hoogwaterseizoen, biedt het laagwaterseizoen reizigers de kans om de geologie van de watervallen van dichtbij te bekijken en te genieten van activiteiten zoals zwemmen in de Devil's Pool (een natuurlijk infinity pool op de rand van de watervallen). Het zicht is optimaal tijdens deze maanden en het is een goede tijd voor avontuurlijke activiteiten op en rond de watervallen.

  Kortom, de Victoria-watervallen zijn het hele jaar door een bezoek waard, afhankelijk van je voorkeuren en wat voor ervaring je zoekt. Of je nu de overweldigende kracht van de watervallen in het hoogwaterseizoen wilt voelen of de prachtige geologie en activiteiten in het laagwaterseizoen wilt verkennen, de Victoria-watervallen zullen je zeker betoveren met hun natuurlijke pracht.

  De beste safari routes in Zimbabwe

  • De Klassieke Noordelijke Route: Deze route omvat bezoeken aan Hwange National Park, Mana Pools, Matobo National Park en natuurlijk de majestueuze Victoria Falls. Begin je reis in de safarihoofdstad Harare en ontdek de ongerepte wildernis van noordelijk Zimbabwe.
  • Zimbabwe Explorer's Route: Deze uitgebreide route neemt je mee door enkele van de meest diverse wildernisgebieden van Zimbabwe. Je begint in Harare en reist naar het Hwange National Park, waar je kuddes olifanten, buffels en leeuwen kunt zien. Vervolgens ga je naar Matobo National Park, bekend om zijn prachtige rotsformaties en witte neushoorns. Je kunt ook een bezoek brengen aan Great Zimbabwe, een historische vindplaats met oude ruïnes. Sluit je reis af met een onvergetelijke ervaring bij de majestueuze Victoria Falls.
  • Mana Pools Canoe Safari: Voor avontuurlijke reizigers biedt deze route de kans om te kanoën op de Zambezi-rivier in Mana Pools National Park. Onder begeleiding van ervaren gidsen kun je genieten van close-up ontmoetingen met nijlpaarden, krokodillen en verschillende vogelsoorten terwijl je door de wateren peddelt. Kampeer 's nachts op afgelegen eilanden en luister naar de geluiden van de wildernis.
  • Eastern Highlands Scenic Drive: De Eastern Highlands van Zimbabwe bieden een adembenemend landschap van bergen en valleien. Deze route voert je door de glooiende groene heuvels van Nyanga en de Vumba-bergen, waar je kunt wandelen en genieten van de prachtige uitzichten. Onderweg kun je charmante dorpjes bezoeken en de lokale cultuur ervaren.
  • Matobo Hills Rhino Tracking: Een bijzondere ervaring is het tracken van witte neushoorns in Matobo National Park. Dit park herbergt een van de laatste populaties van deze bedreigde diersoort. Begeleid door deskundige gidsen, kun je te voet op zoek gaan naar neushoorns en meer leren over hun conservatie-inspanningen.
  • Lake Kariba Houseboat Safari: Lake Kariba is het grootste door de mens gemaakte meer van Afrika en biedt een unieke safari-ervaring. Je kunt een huisboot huren en genieten van het rustige water terwijl je op zoek gaat naar krokodillen, nijlpaarden en talloze vogelsoorten langs de oevers. Het is ook een geweldige plek om te vissen en te ontspannen.
  • De Zuidelijke Route: Voor een minder bereisd avontuur, overweeg een zuidelijke route. Bezoek Selous, Gonarezhou en Matusadona National Park. Dit biedt je de kans om minder bekende parken te verkennen en te genieten van de rust van de natuur.
  • De Natuur en Cultuur Route: Combineer een bezoek aan Matobo National Park met een culturele excursie naar de oude San-schilderijen en historische locaties in de regio. Leer meer over de rijke geschiedenis en tradities van Zimbabwe.
  • De Victoria Falls en Lake Kariba Route: Geniet van de grandeur van de Victoria Falls en ga dan naar Lake Kariba voor een ontspannen boottocht op het meer. Hier kun je niet alleen wilde dieren spotten, maar ook genieten van wateractiviteiten zoals vissen en kanoën.
  • De Off-the-Beaten-Track Route: Voor de avontuurlijke reiziger bieden de afgelegen parken zoals Gonarezhou en Matusadona een unieke ervaring. Ontdek de onontdekte schatten van Zimbabwe, ver weg van de drukte.

  Elk van deze routes biedt een andere kijk op de prachtige diversiteit van Zimbabwe, van wildsafari's tot avontuurlijke kano-expedities en serene meren. Welke route je ook kiest, je zult zeker worden betoverd door de natuurlijke schoonheid en overvloedige wilde dieren van dit opmerkelijke land.

  Wilde dieren in Zimbabwe

  Zimbabwe staat bekend om zijn diverse en overvloedige wilde dieren, waardoor het een topbestemming is voor safari-liefhebbers. In de nationale parken en wildreservaten van Zimbabwe kun je een indrukwekkende verscheidenheid aan dieren tegenkomen. Enkele van de meest opvallende wilde dieren die je hier kunt zien, zijn:

  • Olifanten: Zimbabwe herbergt een van de grootste populaties olifanten in Afrika, met Hwange National Park als een van de beste plekken om deze majestueuze dieren in het wild te observeren.
  • Leeuwen: Deze iconische roofdieren zijn te vinden in verschillende nationale parken, waaronder Mana Pools, waar je ze kunt zien jagen langs de oevers van de Zambezi-rivier.
  • Luipaarden: Hoewel ze vaak schuw zijn, kun je luipaarden spotten in Hwange en Matobo National Parks, vooral 's nachts wanneer ze op jacht gaan.
  • Neushoorns: Matobo National Park herbergt een aanzienlijke populatie witte neushoorns en in het Rhino Sanctuary kun je de inspanningen voor hun behoud ondersteunen.
  • Buffels: Hwange National Park staat bekend om zijn grote kuddes buffels, die vaak bij waterputten samenkomen.
  • Verscheidenheid aan antilopen: Van impala's tot sable-antilopen en elandantilopen, Zimbabwe biedt tal van mogelijkheden om verschillende antilopensoorten te zien tijdens je safarireis.

  Het rijke wildleven van Zimbabwe maakt het tot een onvergetelijke bestemming voor avonturiers die dromen van het spotten van de "Big Five" en nog veel meer.

  Een unieke Afrikaanse reiservaring in Zimbabwe

  Zimbabwe biedt niet alleen ongerepte wildernis, maar ook enkele unieke reiservaringen. Overweeg een kanosafari op de Zambezi-rivier, waar je getuige kunt zijn van de majestueuze nijlpaarden en krokodillen die langs de oevers dwalen. Voor avonturiers is een wandelsafari in Mana Pools een onvergetelijke ervaring. Je kunt ook deelnemen aan een culturele ontmoeting met de lokale bevolking om hun traditionele levensstijl en gastvrijheid te ervaren.

  Wandelsafari's in Zimbabwe: Zimbabwe staat bekend om zijn avontuurlijke wandelsafari's, die een diepere en meer intieme verbinding met de natuur mogelijk maken. Tijdens wandelsafari's kun je onder begeleiding van ervaren gidsen de sporen van dieren volgen, meer leren over planten en hun geneeskrachtige eigenschappen en de ongerepte wildernis van dichtbij ervaren. Hwange National Park is een van de beste locaties voor wandelsafari's in Zimbabwe. Ook in Mana Pools National Park en Matobo National Park kun je wandelsafari’s maken. In het laatste park kun je ook wandelen naar oude rotsschilderingen en prachtige granieten formaties terwijl je meer te weten komt over de lokale tradities en overleveringen.

  De prijs van een safari in Zimbabwe

  In vergelijking met andere safari-landen biedt Zimbabwe vaak waar voor je geld. De safari's hier zijn over het algemeen iets betaalbaarder dan in sommige andere populaire bestemmingen. Je krijgt echter dezelfde, zo niet een nog rijkere, safari-ervaring met uitstekende gidsen en accommodaties. Je reisbudget zal zeker langer meegaan en je zult nog steeds genieten van topklasse safari-activiteiten.

  Cultuur en gastvrijheid in Zimbabwe

  Zimbabwe heeft een rijke culturele geschiedenis en de bevolking staat bekend om haar gastvrijheid. Tijdens je reis kun je de lokale markten bezoeken, traditionele dansvoorstellingen bijwonen en zelfs deelnemen aan ambachtelijke workshops. De vriendelijke glimlach van de Zimbabweanen zal je hart verwarmen en je zult snel deel uitmaken van de lokale gemeenschap.

  Duurzaam toerisme en natuurbehoud in Zimbabwe

  Zimbabwe zet zich actief in voor duurzaam toerisme en natuurbehoud. Veel lodges en parken in het land zijn betrokken bij milieuvriendelijke initiatieven en dragen bij aan het behoud van de overvloedige flora en fauna. Door te kiezen voor een safari in Zimbabwe, draag je indirect bij aan de bescherming van deze prachtige ecosystemen voor toekomstige generaties.

  Strandvakantie in Zimbabwe

  Hoewel Zimbabwe vooral bekend staat om zijn safaribestemmingen en nationale parken, heeft het geen directe kustlijn. Maar maak je geen zorgen, want je kunt je avontuur verlengen door door te reizen naar de nabijgelegen exotische eilanden zoals de Seychellen, Mauritius of andere kustparels voor een ontspannende strandvakantie. De perfecte manier om je avontuurlijke safari af te sluiten met wat zon, zee en zand.

  Vaccinaties & malaria in Zimbabwe

  Voordat je op avontuur gaat in Zimbabwe, is het essentieel om te weten welke vaccinaties en gezondheidsmaatregelen je moet nemen. Raadpleeg de pagina van thuisvaccinatie in Zimbabwe voor gedetailleerde informatie over vereiste vaccinaties en malaria-advies. Een zorgvuldige planning van je gezondheid is van groot belang om onbezorgd van je safari te kunnen genieten.

   

  Zimbabwe biedt een overvloed aan safari-avonturen en natuurschoon die zelfs de meest doorgewinterde reizigers zullen betoveren. Het is een land dat zowel avonturiers als natuurliefhebbers in het hart zal sluiten. Dus, ben je enthousiast en wil je op safari naar Zimbabwe?

  Africa Wildlife Safaris

  Telefoon
  Frank Sies:+31 6 365 362 29 

  E-mail

  KvKnummer
  68747691

  Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

  Africa Wildlife Safaris
  © Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design