Reisverslag Zuid-Afrika en Botswanaa
Reisverslag Zuid-Afrika en Botswana

Reisverslag Zuid-Afrika en Botswana

In ons reisverslag geven we je een eerste indruk van de natuur in Zuid-Afrika en Botswana. We zijn begonnen in Zuid-Afrika en hebben meerdere mooie parken ontdekt. Daarna doorgereisd naar Botswana en ook daar genoten van bijzondere parken en lodges. Op de terugweg nog een zeer bijzondere hide bezocht. Een prachtige en gevarieerde reis qua landschappen en wildlife.

Spannende start

Wij zijn naar (noordelijk) Zuid-Afrika en (oostelijk) Botswana geweest om deze gebieden beter te leren kennen en contacten te leggen met de verschillende lodges en tented camps. Onze zakelijke activiteiten laten we in dit verslag buiten beschouwing. De aandacht ligt bij de landschappen, het wildlife en het ritme van de dag. En om te beginnen op het weer. De gebieden waar we rond trokken liggen op het zuidelijk halfrond en daar zijn de seizoenen omgekeerd aan de onze. Juni is de overgang tussen herfst en winter. Overdag, als de zon schijnt, is het prima vertoeven in de buitenlucht. Het wordt dan meer dan 20° C. Zodra de zon achter de horizon is gezakt, daalt ook de temperatuur in een hoog tempo. Tijdens de safari’s is het verstandig om in laagjes gekleed te gaan. We hebben meerdere nachten in een tented camp doorgebracht en in de tent was het slechts drie graden. Gelukkig kregen we dan wel een kruik mee. En een paar lodges hadden zelfs een elektrische deken, ook een hele nieuwe ervaring. De verschillende camps hadden buitendouches voor de echte bikkels. Heet water en dan dampend de kou in, heerlijk!

En we moesten natuurlijk links rijden. Best wel spannend de eerste kilometers. Schakelen moet je opeens weer heel bewust doen en kruispunten en rotondes zijn helemaal lastig in het begin. Het advies van het verhuurbedrijf was om de navigatie direct aan te zetten, zodat op het scherm getoond wordt hoe je moet rijden. Slim advies. Grote delen van het wegennet is voorzien van asfalt, met frequent een benzinestation en een prima koffie-en-broodjes-keten. In de rustigere delen was het onderhoud niet altijd up-to-date. Er zaten regelmatig ‘potholes’ in het wegdek, soms klein, soms ter grootte van een vuilnisbak. Dus blijven opletten tijdens het rijden. Ook de zandwegen waren behoorlijk goed, uiteraard wel stoffig, maar goed te berijden. De navigatie werkte prima en we hebben alle bestemmingen zonder problemen gevonden. We zijn gelukkig zonder kleerscheuren de hele reis doorgekomen en hebben de wagen weer veilig teruggebracht op het vliegveld.

Ritme van de dag

Het dagritme ziet er ook anders uit dan bijvoorbeeld in Tanzania of Oeganda. Meestal dronken we koffie met een paar stukken rusk, een soort beschuit, en vertrokken we vroeg voor de safari. Na de rit kregen we een uitgebreide brunch, heerlijk buiten eten over het algemeen. Zo rond drie uur was er meestal een high-tea, met sandwiches, kaas, vlees en cakejes. Daarna de middagsafari met een sundowner: met een drankje en hapje de zon zien zakken. In het kamp aangekomen was het tijd voor een uitgebreid diner met een goed glas Zuid-Afrikaanse wijn. Na een klein afzakkertje was het meestal tijd om naar bed te gaan, want om zes uur klonk de uitnodiging voor de volgende dag al weer. Wij reden regelmatig naar het volgende kamp na de ochtendsafari. Ingepakte brunch mee, muziek aan en op weg naar de volgende ontmoeting.

Kruger Park en BIG-5

We zijn begonnen in Kruger, wel bekend bij de meeste safariliefhebbers. Daar hebben we meerdere dagen doorgebracht in verschillende delen van het park. Zowel het ‘Nationale’ Park, als de privé-concessies. Het grote verschil is dat je in het Nationale Park de hele dag zelf mag rijden, of met een gids. In de privé-parken moet je gebruik maken van de gidsen van dat betreffende park of de lodge. De safari’s zijn daar ook korter en heb je tussen de ochtend- en middagsafari tijd voor jezelf. We zochten soms een mooie locatie om van de lunch te genieten, soms reden we naar de volgende lodge / tented camp. De landschappen zijn prachtig in dit deel van Zuid-Afrika. Van moerasachtige gebieden, tot savannes, tot dichte bossen, tot heuvels en bergen aan toe. Bij het ontstaan van de aarde moeten hier enorme krachten hebben gewoed, geologisch een fascinerend gebied. In deze koudere periode was er minder wild te zien dan in de warmere periodes. We hebben gelukkig de BIG-5 gespot. En nog meer dieren zoals de hyena’s, apen, jakhalzen, zebra’s en vele soorten vogels. De zonsondergangen zijn zonder meer prachtig. Na het gouden uur (het mooiste moment voor fotografen vanwege de warme kleuren) spat de hemel uiteen in een prachtig kleurenspel. Iedere avond was het een feestje om de zon onder te zien gaan.

Luipaard en hangend buffet

In ons vierde kamp begonnen we de namiddag met de ontdekking van een impala in de vork van een boom. En dat betekent…..een actief luipaard. Na wat zoekwerk vonden we die ook, nog nahijgend van de jacht en de klimpartij. We zijn meerdere dagen op deze plek terug geweest om te constateren dat de impala steeds meer werd opgegeten, het was en soort hangend buffet. De hyena’s scharrelden rond de voet van de boom, om de stukken impala die naar benden vielen, razendsnel te verorberen. Een paar honderd meter verder was het hyenahol (-den), met welpen. We hebben ze niet veel gezien, omdat ze vanwege de kou in het hol onder de grond bleven. En we kwamen ook een groep jonge mannetjesleeuwen tegen. Die waren echt groot! Voor ons gevoel een stuk groter dan de leeuwen die we eerder hebben gezien tijdens onze safari’s. En als ze langs de auto lopen en je hebt een ‘windowseat’, dan ervaar je echt hoe imposant ze zijn.

Van Zuid-Afrika naar Botswana

Na Kruger reden we helemaal naar het noorden om de grens naar Botswana over te steken. De huurauto bleef bij de grens achter en we werden opgehaald door de lodge-eigenaar. In Botswana lag het eerste camp aan de rivier die Zuid-Afrika en Botswana van elkaar scheidt. Een prachtige ligging, met altijd dieren ‘in actie’. Veel gezellige vogels, rondstruinende bavianen en zoals overal impala’s. Omdat dit gebied, tot redelijk kort geleden, een ‘game-farm’ was (dus een gebied waar gejaagd mocht worden) was het overige wild schuw. Bij het geluid van de auto, dook veel wild weg in de struiken en bossen en was het moeilijk te spotten. Het schijnt tot drie generaties te duren voordat die angst uit de soort is.. Naast de gamedrives was het hier heerlijk vertoeven door de hoge kwaliteit aan logies, eten, drank en kwaliteit van de medewerkers. Iets minder safari, meer natuurgevoel, educatie en ontspanning. We zijn hier één dag laat opgestaan, 07.15 uur, omdat de zonsopkomst het best bewonderd kan worden vanuit een zalig warm bed.

Op onze volgende bestemming hebben we zowel in het tented camp als de lodge geslapen, beiden prima om te verblijven. Goede voorzieningen en gezellig en lekker eten (en goede wijn). De landschappen waren ook hier prachtig, zowel bosachtig als grotere open vlaktes. De verscheidenheid aan dieren was best groot. Veel soorten antilopen, apen, giraffen, leeuwen, luipaarden, cheeta’s et cetera. We hadden geluk: we vonden ook hier een dode impala, maar het luipaard was niet meer te zien. We zagen wel een hele grote mannetjesleeuw de omgeving afzoeken om het luipaard weg te jagen. Ook hij vond het dier niet en begon toen te eten van de ‘gratis’ impala. Na wat zoekwerk vonden we het luipaard later hoog in de boom. Voor ons een spectaculair uur! Vanaf de hoge rivieroever hebben een kort blik kunnen werpen op een leeuwin met drie jongen. De volgende dag vonden we haar helaas niet, echter wel een hyena-den, met de ‘oppassers’ vlakbij. De jongen lieten zich vanwege de kou niet zien. Op weg naar de grens en onze auto, zag onze gids een slang en die stond nog op onze wensenlijst. Het was een python van bijna 3 meter! Gaaf om te zien.

Fotograferen in een hide

Een spannende ervaring hoor, zo onder de grond.Je weet namelijk niet wat er voor dieren komen. Oké, vogels komen er altijd wel, maar welke? Komen de papagaaien, komt de zeldzame groene duif? En komt er groot wild? De hide ligt deels onder de grond en is goed gecamoufleerd. Zicht heb je naar voren over het water en over gras met struiken, met in de verte bomen. Op het ene moment zit je met koffie in de hand rustig naar buiten te kijken, het volgende moment staan er opeens tien olifanten naast de hide! En je hoort ze niet aan komen lopen, ondanks de grootte en hun gewicht hebben ze zulke zachte en flexibele voetzolen, dat je ze echt niet voelt of hoort, bizarre ervaring. En dan kun je de olifanten bekijken van onder naar boven….en dan zijn ze best groot hoor. Wij zaten in het midden van de hide en dat bleek een goede keus. De fotografen aan de rechterkant kregen een golf water over zich heen van de enthousiast spetterende en drinkende olifanten. Na een aantal minuten verdwenen ze weer richting het bos. Dit herhaalde zich meerdere malen en niet één keer hebben we ze aan horen komen of de grond voelen trillen.

Sluipend luipaard

En opeens was er spanning voelbaar in de hide. Vanuit het bos kwam een luipaard aangeslopen. Iedereen in de hide was muisstil en bleef stokstijf staan. Wat zou het sensationeel zijn als het dier ook echt kwam drinken voor onze neus. Het luipaard hield de hide scherp in de gaten. Hij maakte een omzwerving over rechts, bleef herhaaldelijk staan en kwam uiteindelijk drinken en konden we weer ademhalen. Aan de buik en dorst te zien had het net gegeten van een prooi. Wat een prachtig moment om vast te leggen, zowel de sluipgang naar het water als het drinken zelf. Na het lessen van de dors verdween het luipaard weer het bos in. Wat een enorme hoeveelheid foto’s is er geschoten in een relatief kort moment.. en wat een adrenalinerush. Dit was echt een zeldzaam moment, fantastisch om mee te maken! En om het feest compleet te maken, ja de groene duif en de papagaai kwamen ook nog langs.

Harde natuurwetten en een verrassing

In de middag kwamen we aan bij onze volgende bestemming. We waren de enige gasten, dus dat was wel speciaal. Een prachtig uitzicht op het water met de bergen er achter. Bij het diner een knapperend haardvuur en een mooi glas wijn. Het gebied bestaat uit een boven- en onder safarigebied. Beide landschappen zijn prachtig en gevarieerd qua vegetatie en diersoorten. Op beide niveaus hadden we een heel bijzondere ervaring. Leeuwen hadden i een jonge zebra te pakken gekregen en waren aan het genieten van deze prooi. Een volwassen mannetje was duidelijk de baas en liet de andere leeuwen wachten tot hij klaar was met eten. Aangezien en volwassen leeuw tot 75 kilo in één keer kan eten…. de harde werkelijk in de natuur.

En boven zagen we tot onze grote verrassing een aardvarken. Deze dieren leven normaal in de nacht en worden daarom zelden waargenomen. Deze was druk naar eten aan het zoeken bij daglicht. Misschien vanwege de kou, misschien omdat er minder eten te vinden was en hij langer moest zoeken. Een echt unieke ervaring. De boottocht op het meer was door de kou minder succesvol, teveel dieren bevonden zich elders in het park. Naast een enkele vogel, zagen we slecht een paar nijlpaarden. Al met al een prachtig park met bijzondere ontmoetingen.

Slapen in een boomhut

Na een snelle en stoffige rit kwamen we aan bij de volgende lodge. De tenten waar wij in sliepen waren een soort boomhutten. En dan van het luxe soort, inclusief buiten-douche, heerlijk! Eén van de bijzondere zaken die we graag wilden zien (met name voor onze fotosafari’s) was de schuilhut (hide). Er is zowel één vanuit de hoogte, als één op waterspiegelniveau, echt een prachtige locatie. Je gaat via een ondergrondse tunnel van het omheinde kamp naar de hide. Helaas waren de dieren magertjes aanwezig, met name door de kou en de verschillende waterplekken in andere delen van het park. Maar in het goede seizoen vast en zeker een boeiende plek. Gelukkig was er wel een ijsvogel aan het vissen. En in de het donker ziet een krokodil er wel gaaf uit.

Tijdens de gamedrive zagen we Wilde Honden, wat een gave beesten zijn dat! Een mooie tekening en zeer sociaal. Ze jagen en nemen dan eten mee voor de zieken en de oppassers van de pups. In de schemer kwamen we nog een ander dier tegen dat we graag wilden zien: een uil. Vaak gehoord, zelden gezien, nog nooit goed vastgelegd. En ook nu was het een fotografische uitdaging. Na de gamedrive zaten we met de andere gasten aan een heerlijke braai! En Zuid-Afrika heeft goede wijnen…..of had ik dat al een keer vermeld? In de vroege ochtend nog een paar uur in de hide gezeten. Weinig spannend wild gespot, wel de tijd genomen op met de instellingen te experimenteren. De eigenaar kwam ’s morgen met koffie aan gelopen (top). En ze regelde voor ons het ontbijt in de hide. Een memorabel moment: een fantastisch ontbijt, vrienden onder elkaar, fotograferend, in een hide, in Afrika, met Africa Wildlife Safari.

Braai

Daarna de, ondertussen een vast onderdeel van onze dagen, verschillende gesprekken en lodge-inspecties en aansluitend op weg naar onze laatste locatie. Een klein park, niet al te ver boven Johannesburg. Een prima lodge, met een gezellige gastvrouw die een prima braai regelde. Normaal deed haar man de braai, dus we mochten niet vertellen dat zij het ook goed kon. Het gebied is in private handen en ingeklemd tussen de bergen en de mijnindustrie (chroom en platina). Dat zorgde voor minder leuke vergezichten. Het wild was ook heel erg mager, het minst van de hele reis. De volgende dag zijn we naar het publieke deel van het park gegaan en hebben we een gamedrive met onze eigen wagen gemaakt. Hier zat veel meer wild en we zagen bijna de gehele BIG-5 in een paar uur. Maar rijden, spotten en fotograferen is geen handige combinatie, zeker niet in een kleine wagen. Wel leuk om te doen hoor.

En helaas moesten we daarna op weg naar het vliegveld van Joburg. Daar de auto ingeleverd, nog wat gegeten, gewinkeld, WK-voetbal gekeken en de nachtvlucht naar Amsterdam genomen. Ach en naar huis gaan is toch ook wel fijn.

Kijk hier voor een individuele rondreis door Botswana en/of Zuid-Afrika. Of wellicht een kampeersafari naar Botswana?

Direct contact met ons kan via ons contactformulier of bel direct met Frank 06-36536229.

Luipaard in het donker
Hyena pup gapend
Avondzon Zuid-Afrika Madikwe
Luipaard op tak
Je blijft je verbazen!

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design