Fish eagle in Oeganda
Oeganda - ontdek het avontuur!

Oeganda: de onbekende parel van Afrika

Oeganda is een zeer veelzijdige safariland waar je mooie rondreizen kunt maken. Diep in het Bwindi-Impenetrable National Park kun je naar de 'Gorilla's in the mist'. Je kunt een wandeltocht maken om dicht bij de neushoorns te komen. Of een (halve) dag optrekken met een groep wilde chimpansees. Alsof je een onderdeel bent van de familie. En dat allemaal naast het 'gewone' wildlife, met de Shoebill stork, als bijzondere vogel uit lang vervlogen tijden. Kortom een prima locatie voor een Afrikaanse vakantie.

Oeganda safari's

individueel
Oeganda - Ontdekkingstocht naar BIG-5

Oeganda - Ontdekkingstocht naar BIG-5

Ontdek bijzonder Oeganda in 16 prachtige dagen.

Lees verder

groep
Oeganda - Groepsreis BIG-5 Compleet

Oeganda - Groepsreis BIG-5 Compleet

Groepsreis in 15 dagen, ontdek het samen.

Lees verder

individueel
Oeganda - Topreis west en zuid-west

Oeganda - Topreis west en zuid-west

Prachtige reis in 11 dagen vele bijzonder kleurrijke landschappen.

Lees verder

groep
Oeganda - Groepsreis Vier parken safari

Oeganda - Groepsreis Vier parken safari

Groepsreis in 11 dagen, ontdek 4 prachtige parken.

Lees verder

individueel
Oeganda - Unieke rondreis door het hele land

Oeganda - Unieke rondreis door het hele land

Een zeer unieke en volledige reis in 23 dagen!

Lees verder

individueel
Oeganda - Actieve safari in Kidepo en Sipi Falls

Oeganda - Actieve safari in Kidepo en Sipi Falls

Een actieve en bijzondere safari in 11 dagen.

Lees verder

  De beste reisperiode voor Oeganda

  Oeganda heeft veel regenwoud, dus elke maand kan er wel iets van regen vallen. Het droge seizoen is van juni tot en met augustus en van december tot en met februari. In september en oktober kan het enkele uren per dag regen, maar het regent niet de hele dag. Het zijn meer buien aan het begin of aan het einde van de dag. De temperatuur in Oeganda is vrij constant omdat het op de evenaar ligt. Wel zijn er verschillen tussen het noorden (Kidepo, warmer) en de hoger gelegen delen als Bwindi (koelen sneller af). Maar een reis door Oeganda is eigenlijk altijd wel mogelijk.

  Hier zijn enkele redenen waarom het droge seizoen een ideale periode is om Oeganda te bezoeken:

  • Optimale wildsafari's: Tijdens het droge seizoen zijn de wegen beter begaanbaar, omdat de modderige paden van het regenseizoen opdrogen. Dit maakt het gemakkelijker om de verschillende nationale parken van Oeganda te verkennen, zoals Murchison Falls National Park, Queen Elizabeth National Park en Bwindi Impenetrable National Park. Je hebt ook een grotere kans om een breed scala aan wilde dieren te zien, waaronder leeuwen, olifanten, buffels en verschillende antilopesoorten.

  • Gorilla- en chimpansee-tracking: Voor degenen die dromen van een ontmoeting met de majestueuze berggorilla's en chimpansees van Oeganda, is het droge seizoen een perfecte keuze. Tijdens deze periode zijn de paden in het regenwoud droger en gemakkelijker begaanbaar, wat de tracking-ervaring comfortabeler maakt. Populaire bestemmingen voor dit soort ervaringen zijn Bwindi Impenetrable National Park en Kibale Forest National Park.

  • Prachtige landschappen: Het droge seizoen onthult de weelderige schoonheid van Oeganda op zijn best. De landschappen zijn groen en levendig na de regens, en de blauwe hemel zorgt voor adembenemende foto's van de savannes, meren en bergen van het land. Dit is ook een geweldige tijd om van boottochten te genieten op de verschillende meren en rivieren, zoals het Bunyonyi-meer en de Nijl.

  • Vogelspotten: Oeganda staat bekend om zijn rijke vogelpopulatie, met meer dan 1.000 vogelsoorten. Tijdens het droge seizoen migreren veel vogels naar Oeganda, wat het een uitstekende tijd maakt voor vogelliefhebbers om zeldzame soorten te spotten. Nationale parken en wetlands zoals het Kazinga-chaneel en het Mabamba Bay Wetland System zijn populaire plekken voor vogelspotten.

  • Minder insecten en muggen: Het droge seizoen gaat meestal gepaard met minder insecten en muggen, wat je reiservaring comfortabeler maakt, vooral 's nachts.

  Kortom, het droge seizoen in Oeganda biedt optimale omstandigheden voor wilde dieren spotten, gorilla- en chimpansee-tracking, en het verkennen van de prachtige landschappen. Het is een populaire periode voor avontuurlijke reizigers die het beste van Oeganda willen ervaren.

  Het groene seizoen in Oeganda

  Oeganda's groene seizoen, dat loopt van maart tot mei en van oktober tot november, is een magische tijd om dit land te bezoeken. De regens zorgen voor weelderige begroeiing en prachtige landschappen. Wilde dieren zijn actiever en de migratie van vogels zorgt voor een kleurrijk spektakel in de lucht. Deze tijd van het jaar biedt uitstekende mogelijkheden om zowel gorilla's als chimpansees te volgen in hun natuurlijke habitat, terwijl de lagere prijzen het nog aantrekkelijker maken.

  Top 7 parken in Oeganda

  Oeganda heeft, ondanks zijn kleine omvang, een enorme variëteit aan parken.

  1. Ontdek de ruige vlaktes van Kidepo in het noorden.
  2. Bezoek de indrukwekkende waterval: Murchison Falls en vaar met een boot over de Nijl.
  3. Ziwa Rhino Sanctuary waar je lopend tot op tientallen meters van neushoorns komt.
  4. In Kibale kun je met wilde chimpansees op pad.
  5. Queen Elizabeth National Park hier spot je veel wild en vaar je met de boot op 'the channel'.
  6. Voor gorilla trackings ga je naar Bwindi.
  7. Ben je een vogelliefhebber en schrik je niet van luipaarden, dan is Lake Mburo een echt aanrader.

  Oeganda biedt nog veel meer. Je kunt er raften (klasse 5) op de Nijl, bergen beklimmen en de lokale bevolking ontmoeten op een markt.

  Beste safari routes in Oeganda

  • De meeste parken in Oeganda, inclusief die met de gorilla's, bevinden zich in het zuidwesten/westen. Een interessante route gaat van Kibale Forest (wandelsafari’s, onder andere met wilde chimps) naar Queen Elizabeth NP (boottocht) en naar Ishasha opzoek naar de boom klimmende leeuwen. Voor luipaarden ga je naar Lake Mburo. Lake Mutanda en Lake Bunyonyi zijn iets minder bekend, en dat is jammer, want er veel moois te ontdekken.
  • In het noorden breng je een bezoek aan deze parken: Murchison Falls en Ziwa Sanctuary. In Ziwa maak je een spannende wandeling tussen de neushoorn en in het nabijgelegen moeras. Murchison Falls is en prachtig savannegebied met vel soorten wild en een prachtige rivier voor een boottocht naar de waterval. In het uiterste noorden en zeker een bezoek waard, ligt Kidepo. Een beetje uit de route, daarom zijn er weinig toeristen in dit prachtige gebied. Het gezegde is daar dan ook: ‘er zijn meer leeuwen dan mensen’.
  • In het oosten kun je bergen en vulkanen beklimmen. Ideaal voor de sportieve safari liefhebbers die van rust en ruige natuur houden. Bijvoorbeeld een hike naar Mount Morungole en maak kennis met de Ik-stam. Bezoek de bruisende watervallen van Sipi Falls en geniet van de prachtige uitzichten vanaf de flanken van Mount Elron. Er is veel wild en een zeer gevarieerd landschap. Vergeet ook niet de stad Jinja (oorsprong van de Nijl) waar je kunt paardrijden, raften, mountainbiken of kajakken.

  Wilde dieren in Oeganda

  Verspreid in de parken kom je allerlei wilde dieren tegen, van groot tot klein. Zelfs de Big Five. En er is nog zoveel meer. Vele apensoorten (primaten) waaronder de gorilla en de chimp. Door het vele water zijn er ook veel vogelsoorten (meer dan 1000) te vinden waaronder de zeldzame prehistorische shoebill stork en op 'the channel' de unieke white malachite De afwisseling is enorm, zeker in combinatie met de diverse safari vormen (auto-, wandel-, boot-, dag- en avondsafari).

  Hier is een overzicht van enkele van de meest iconische wilde dieren die je in Oeganda kunt tegenkomen:

  • Berggorilla's: Oeganda is beroemd om zijn berggorilla's, die leven in de bergachtige regio's van Bwindi Impenetrable National Park en het Mgahinga Gorilla National Park. Een ontmoeting met deze zachtaardige reuzen is een van de meest onvergetelijke wildlife-ervaringen ter wereld.

  • Chimpansees: Kibale Forest National Park is een topbestemming voor het spotten van chimpansees. Deze intelligente primaten delen ongeveer 98% van hun genen met mensen en hun gedrag en interacties zijn fascinerend om te observeren.

  • Leeuwen: De boomklimmende leeuwen van Ishasha in Queen Elizabeth National Park zijn een unieke bezienswaardigheid. Ze kunnen vaak worden gezien ontspannen in vijgenbomen, wat een spectaculair gezicht is.

  • Olifanten: Nationale parken zoals Murchison Falls en Queen Elizabeth herbergen gezonde populaties olifanten. Je kunt deze majestueuze dieren vaak zien tijdens een safari.

  • Luipaarden: Luipaarden zijn schuwe en solitaire roofdieren, maar ze kunnen soms worden gespot in bomen of luierend op takken in nationale parken zoals Queen Elizabeth en Kidepo Valley.

  • Nijlpaarden en krokodillen: De Nijl is de leefomgeving van een groot aantal nijlpaarden en krokodillen. Boottochten op de Nijl bieden uitstekende kansen om deze waterbewoners van dichtbij te bekijken.

  • Verscheidenheid aan vogels: Met meer dan 1.000 vogelsoorten is Oeganda een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Zowel doorgewinterde ornithologen als nieuwkomers kunnen genieten van het spotten van kleurrijke en zeldzame vogels in het hele land.

  • Buffels, zebra's en giraffen: Deze herbivoren zijn talrijk in verschillende parken, zoals Lake Mburo National Park en Murchison Falls National Park, waar ze grazen op uitgestrekte savannes.

  • Antilopes en gazellen: Soorten zoals impala's, waterbokken en oribi's zijn vaak te zien in verschillende parken en reservaten in Oeganda.

  • Apen en primaten: Naast chimpansees en berggorilla's kun je ook andere primaten tegenkomen, waaronder golden monkeys, zwart-witte colobusapen en bavianen.

  Het rijke en gevarieerde wildleven van Oeganda maakt het land tot een topbestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers. Of je nu op zoek bent naar grote carnivoren, primaten, vogels of grazende herbivoren, Oeganda biedt een ongeëvenaarde kans om deze prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving te zien.

  Habituatie van gorilla's en chimpansees: het proces van gewenning

  Habituatie, in het geval van gorilla's en chimpansees, is het proces waarbij deze wilde dieren geleidelijk aan wennen aan de aanwezigheid van mensen, waardoor onderzoekers en toeristen de kans krijgen om ze in hun natuurlijke habitat te observeren zonder hen te verstoren. Dit proces is van cruciaal belang voor het behoud en onderzoek van deze bedreigde primaten.

  Fasen van Habituation

  1. Contact maken op afstand: In de eerste fase van habituatie wordt geprobeerd om de gorilla's of chimpansees vanaf een veilige afstand te observeren zonder hun aanwezigheid te verstoren. Dit kan inhouden dat onderzoekers en gidsen de dieren vanuit de verte observeren met behulp van verrekijkers en camera's. Dit stelt hen in staat om het gedrag van de dieren te bestuderen en te leren hoe ze op menselijke aanwezigheid reageren.
  2. Langzaam naderbij komen: Na verloop van tijd wordt geprobeerd om geleidelijk dichter bij de dieren te komen zonder hen te verstoren. Dit gebeurt stap voor stap, waarbij de groep langzaam dichterbij wordt gebracht terwijl de reacties van de dieren worden geobserveerd. Als de gorilla's of chimpansees tekenen van angst of agressie vertonen, wordt onmiddellijk afstand genomen om hen gerust te stellen.
  3. Minimale verstoring: Tijdens de habituatie wordt ernaar gestreefd om de interactie met de dieren tot een minimum te beperken. Onderzoekers en gidsen proberen stil te zijn, geen oogcontact te maken en geen ongewenste geuren te verspreiden die de dieren kunnen afschrikken. Het doel is om de dieren te laten wennen aan de aanwezigheid van mensen zonder hun natuurlijke gedrag te verstoren.
  4. Acceptatie en normaal gedrag: Uiteindelijk, na maanden of zelfs jaren van habituatie, kunnen de gorilla's en chimpansees wennen aan de constante aanwezigheid van mensen en doorgaan met hun normale gedrag. Ze gaan over tot foerageren, verzorgen, spelen en sociale interacties zoals ze dat zouden doen zonder menselijke toeschouwers.

  Belang van Habituation

  Habituatie is van onschatbare waarde voor wetenschappers, natuurbeschermers en toeristen omdat het hen in staat stelt om het gedrag, de gezondheid en het welzijn van deze primaten te bestuderen zonder hen te verstoren. Dit inzicht kan bijdragen aan het behoud van de soorten en ecosystemen waarin ze leven, evenals aan educatie en bewustwording over het belang van het beschermen van bedreigde diersoorten.

  Het proces van habituatie vereist geduld, toewijding en respect voor het welzijn van de dieren. Het is een zorgvuldig beheerd en langdurig proces dat bijdraagt aan ons begrip van deze fascinerende primaten en ons helpt bij het behoud van hun kwetsbare leefgebieden.

  In Oeganda gelden specifieke leeftijdsvereisten voor het bezoeken van gorilla's en chimpansees in hun natuurlijke habitat. Over het algemeen wordt een minimumleeftijd van 15 jaar aanbevolen voor gorilla-tracking en een minimumleeftijd van 12 jaar voor chimpanseetrekking. Deze leeftijdsbeperkingen zijn bedoeld om de veiligheid van de kinderen en het welzijn van de primaten te waarborgen.

  Gorilla-tracking en chimpanseetrekking zijn avontuurlijke activiteiten die fysieke inspanning en een zeker niveau van volwassenheid vereisen van degenen die eraan deelnemen. De terreinen kunnen ruig en moeilijk begaanbaar zijn en het gedrag van wilde dieren kan onvoorspelbaar zijn. Daarom worden jonge kinderen meestal niet toegestaan om deel te nemen.

  Het is belangrijk op te merken dat deze leeftijdsbeperkingen kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke regels en voorschriften van het nationale park of reservaat waar de gorilla's en chimpansees worden getrackt. Bezoekers dienen de richtlijnen en vereisten van de autoriteiten in Oeganda op te volgen om een veilige en respectvolle ervaring te garanderen, zowel voor henzelf als voor de wilde dieren. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met de lokale parkautoriteiten of een erkend reisbureau voor actuele informatie over leeftijdsbeperkingen en andere vereisten voor primatentracking in Oeganda.

  Unieke reiservaringen in Oeganda

  Het hoogtepunt van een Oegandese safari is de kans om oog in oog te staan met zowel berggorilla's als chimpansees. Trek diep de dichte bossen in en ontmoet deze buitengewone primaten in hun thuisomgeving. Het is een ervaring die je nergens anders ter wereld zult vinden. Maar dat is niet alles. Je kunt ook genieten van bootsafari's op de Nijl, wildwaterraften in de rivier de Nile en wandelingen door de adembenemende Rwenzori-bergen.

  De prijs van een safari in Oeganda

  Oeganda staat bekend om zijn betaalbare safarimogelijkheden in vergelijking met sommige andere Afrikaanse landen. Je krijgt waar voor je geld met een scala aan accommodaties, van eenvoudige kampen tot luxe lodges. Oeganda biedt een unieke safari-ervaring zonder de hoge prijskaartjes die je elders kunt tegenkomen.

  Cultuur en gastvrijheid in Oeganda

  De Oegandese cultuur is net zo divers als zijn landschap. Maak kennis met vriendelijke stammen zoals de Batwa-pygmeeën en de Karamojong en leer over hun tradities en levensstijl. Geniet van levendige dans- en zangoptredens en bezoek kleurrijke lokale markten. De gastvrijheid van de Oegandese bevolking zal je hart verwarmen.

  Duurzaam toerisme en natuurbehoud in Oeganda

  Oeganda zet zich in voor het behoud van zijn waardevolle natuurlijke hulpbronnen en het welzijn van zijn inwoners. Het land heeft een toewijding aan duurzaam toerisme en lokale gemeenschappen zijn actief betrokken bij toerismeprojecten. Je kunt met een gerust hart genieten van de prachtige natuur en wilde dieren, wetende dat jouw bezoek bijdraagt aan het behoud van deze kostbare ecosystemen.

  Strandvakantie in Oeganda

  Hoewel Oeganda geen kustlijn heeft, kun je je avontuurlijke safari afsluiten met een ontspannen uitstapje naar nabijgelegen stranden van een van de meren of de exotische eilanden van de Seychellen. Hier kun je ontspannen op de prachtige stranden en genieten van de turquoise wateren voordat je weer huiswaarts keert.

  Vaccinaties & Malaria

  Wil je weten welke vaccinaties voor jouw reis relevant zijn? Of wil je weten of je naar een Malaria gebied afreist? Kijk dan op Vaccinaties & Malaria advies voor Oeganda.

   

  Ben je enthousiast en wil je een bezoek brengen aan de parel van Afrika? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel direct met Frank 06-36536229.

  Wil je weten hoe onze reizen naar Oeganda waren? Lees dan hier ons reisverslag naar Oeganda of onze combireis Oeganda & Tanzania.

  Referenties Africa Wildlife Safaris

  Wil je weten hoe onze klanten hun safari en fotoworkshop hebben ervaren? Gemiddeld geven de klanten ons een 9,8. Lees hun reacties hier:

  Wim en Eveline, over de fotoworkshop ter voorbereiding op Uganda

  "Wat fijn dat je dit met ons wilt doen, we hebben wel veel vragen hoor." lees verder

  Sophie & Maarten - kampeerreis Botswana

  Frank heeft goed naar onze wensen geluisterd en perfect advies gegeven; weinig toerisme, midden in de natuur staan en mooie natuur / dieren. Van het ophalen van het vliegveld in Maun tot het... lees verder

  Fotoworkshop - Anja

  Anja en Peter, fotoworkshop, Oeganda Individuele Rondreis Anja heeft de workshop gevolgd. Ik wil jou graag bedanken voor de leerzame workshop, ik heb thuis nog geoefend met de kat. Ik vond het ook... lees verder

  Henk met zijn 2 zonen: Beste vakantie ooit!

  Onze reis door Zuid-Afrika was zelfs beter dan verwacht. De combinatie van relaxen, activiteiten, safari en landschappen werkte heel goed. Zo goed zelfs dat zoon Felix de reis heeft betiteld als... lees verder

  John & Mavis - luxe safari Zimbabwe, Botswana & Zuid-Afrika

  Prettige communicatie per mail en bij ons thuis. Enthousiaste en professionele benadering. Het totaalplaatje, het vriendelijke personeel, de expertise v d gidsen en natuurlijk de dieren,... lees verder

  Huwelijksreis Botswana

  We hebben een mooie en onvegetelijke huwelijksreis gemaakt naar Botswana en Zuid-Afrika. Super goed georganiseerd door Africa Wildlife Safaris. Wat een super ervaring! Claudia & Arthur lees verder

  Pierre & Lucas - roadtrip Namibië

  Het was een reis om nooit te vergeten. En wat een lieve mensen zijn de Namibiërs. We hebben een super advies van Frank gehad. Hij is zeer bereikbaar en zeer deskundig. lees verder

  Jeroen en Simone, individuele reis Oeganda

  Het was een fantastische reis! Alles was goed geregeld en verliep heel soepel. Ontzettend bedankt hiervoor. Alles heeft indruk gemaakt. De geuren, de kleuren, de aardige, dappere en... lees verder

  Fotoreis Zambia - Marc

  Marc: Heel veel geleerd qua fotografie. Combi van goede fotograaf en een aparte spotter is erg goed bevallen. Veel meer gezien dan ik verwacht had. Auto zonder dak en veel ruimte is perfect. Ga... lees verder

   Africa Wildlife Safaris

   Telefoon
   Frank Sies:+31 6 365 362 29 

   E-mail

   KvKnummer
   68747691

   Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

   Africa Wildlife Safaris
   © Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design