Reisverslag Oeganda
Oeganda, een prachtige mengeling van groene oases en gezellige dorpen. Ieder dorp heeft haar eigen fleurig en geurige markt. In de parken is het rustig; rustig omdat het toerisme nog niet echt volwassen is. De afwisseling is verrassend groot per NP, zo dicht bij elkaar en toch zo verschillend. Onvoorstelbaar!
We gingen naar Oeganda voor een paar specials. Dat waren de neushoorns, de Shoebill Storks (een gigantische prehistorische vogel), de gorilla’s, de chimpansees en de tree climbing lions. Of we ze gevonden hebben....lees het verslag en misschien wordt dit wel jouw volgende reis.
Ziwa Rhino Sanctuary
Onze reis begon in Ziwa Rhino Sanctuary. Een project waarbij neushoorns onder bewaking leven om stroperij tegen te gaan. Nadat de neushoorns in Oeganda waren uitgestorven zijn ze hier geherintroduceerd en met succes. Het zijn er inmiddels 19. Omdat ze nu continu bewaakt worden is het vrijwel zeker dat je ze gaat zien. En dat doe je te voet waarbij je tot 10 – 20 meter mag komen. Een bijzondere ervaring als je zo dichtbij deze grote indrukwekkende dieren staat. Helemaal als er een stuk of 7 bij elkaar zijn, of een zogende moeder met jong. Bovendien zijn er vele vogels die je kan bekijken tijdens een guided nature walk of kano tocht door het moeras. Tijdens de wandeling zagen we direct nummer 2 op onze lijst, de Shoebill Stork. Naast deze bijzonder vogel geniet je van een grote variatie aan fel geklerude en luid kwetterende vogels. Oeganda heeft wel 1000 soorten, een vogelparadijs.
Murchison Falls National Park
Het volgende park was Murchison Falls waar de Nijl dwars doorheen loopt en er een indrukwekkende waterval is. Omdat de doorgang nauwer wordt valt het water niet naar beneden, maar spuit het er echt uit. We hebben hier twee boottochten gemaakt. Een keer naar de waterval en een keer de andere kant op om naar wildlife te zoeken. Het blijft rustgevend om zo over het water te glijden, de natuur die aan je voorbijtrekt en dan ineens een spannend moment omdat er een wat geïrriteerd nijlpaard vlakbij onderduikt. Waar is ie gebleven …?
Aan de rivierbanken van de Nijl zie je veel nesten van ‘bee eaters’. Een kleurrijk spektakel dat continu in beweging is. Verder zagen we drinkende en badende olifanten, gigantische krokodillen, buffels en heel veel ijsvogels.
Kibale Forest National Park
Naast de vele andere soorten primaten (apen), zijn we hier voornamelijk voor de chimpansees. We zijn een hele dag met één familie opgetrokken, erg bijzonder om mee te maken. Toen we ze gevonden hadden waren ze veel herrie aan het maken, op bomen aan het slaan en aan het rondrennen. De gids had al verteld dat ze gewend zijn aan mensen en dan ze geen interesse in ons hebben. Maar als je dan naast elkaar staat met een meter tussen ons in en er komt er één op je afgerend, dan weet je dat wel, maar het voelt toch wel anders. Dat is echt even slikken als hij dan tussen ons door rent op tien centimeter afstand. En twee tellen later denk je wauw! Erg bijzonder om zo een hele dag met een familie op te trekken. Ook hier nog enkele andere wandelingen gemaakt. Eén door de Bigode Wetlands en de andere was een avond wandeling door het regenwoud. Helaas hebben we bij die laatste nauwelijks iets gezien.
Queen Elizabeth National Park
Park vier alweer, Queen Elizabeth NP. Dit park lijkt het meeste op de safariparken zoals je die kent van tv. Het staat bekend om het 'channel', een natuurlijk kanaal tussen twee meren. Op de oevers zie je veel soorten zoogdieren en reptielen, verder overal vogels. In het blad National Geografic was er een jaar voor onze trip sprake van een bijzondere, volledig witte ijsvogel. Het is geen albino, maar een soort 'speling van de natuur'. Er zou er maar één van op de wereld zijn. Met enkele ijsvogel fanaten in onze groep zou dit het summum zijn. Je begrijpt hoe groot de euforie was toen we hem zagen, fantastisch!
Daarna op zoek naar de tree climbing lions. En ja hoor, na een dag geduld hebben en zoeken bij iedere boom, lag er een hele familie lekker te luieren. Ook nog voor het eerst een evening gamedrive gedaan. Spannend en een nieuwe fotografie uitdaging, een luipaard in het donker vast leggen.
Bwindi Impenetrable Forest
Bwindi, het huis van ‘Gorilla’s in the mist’. Er zijn ongeveer 7 gorilla families die gewend zijn aan mensen. Soms vind je ze ‘om de hoek’ en soms is het uren lopen. Het is rainforest, dus redelijk benauwd, glad van de vele regens, dichtbegroeid, nat, koud / warm en erg heuvelachtig. Een pittige tocht dus! En dat bleek ook wel. Toen wij na 7 uur terugkwamen waren alle andere groepen allang weer naar huis. Maar het was het allemaal waard. Je mag een uur bij ze doorbrengen, maar wij zijn er ongeveer anderhalf uur geweest. Wat is dit mooi om te zien. Spelende baby’s, moederliefde, ravottende pubers, het gekrijs en hoe imposant het is als de ‘Bokito’ van de groep langs loopt. Deze tocht is niet goedkoop, maar het is wel een zeer bijzonder ervaring.
Lake Mburo & Mabamba Swamp
De laatste twee dagen waren we in Lake Mburo. Natuurlijk weer een boattrip op het meer met zijn vele fisheagles, de zeldzame giant kingfisher en de African Finfoot waarvoor vogelaars speciaal hier naar toe komen. En we hebben ze weer allemaal gevonden. Doel van ons bezoek was echter wat anders. Lake Mburo heeft een grote hoeveelheid luipaarden (ongeveer 50) door de afwezigheid van leeuwen. Overdag hebben we ze niet gezien, maar bij de avondgamedrive meerdere.
Het toetje was op weg naar het vliegveld. Voor het geval we de Shoebill Stork nog niet gezien hadden was Mabamba Swamp een laatste optie. Ondanks dat we er al 3 hadden gezien zijn we toch maar gegaan. De gids had geregeld dat een lokale visser zou uitkijken naar de stork en met succes. De vogel zat echter in een gedeelte van het moeras waren varen onmogelijk was. Drie grote sterke mannen hebben ons staand in het water en de blubber echt letterlijk meter voor meter vooruit getrokken totdat we dichtbij genoeg waren voor enkele mooie close-up foto’s. En dan weer meter voor meter terug. Terwijl het vliegtuig enkele uren later zou vertrekken is vast zitten op zo’n plek niet het meest geruststellende. Groot respect voor de lokale vissers.
En ’s avonds weer lekker terug naar huis met een schat aan verhalen, prachtige herinneringen en heel veel foto’s.
Wil jij ook de gorilla's zien in Oeganda? Kijk hier voor onze bestemmingen in Oeganda of neem contact met ons op via ons contactformulier of bel direct met Frank 06-36536229.