Bijeneter landend op tak
Deze wildparken mogen niet ontbreken!

Mooiste safariparken voor een safarireis in Afrika

De beste wildparken van Afrika per land

Als je jouw eerste safari gaat maken of het is jouw eerste rondreis in een bepaald safariland dan zijn er in elk land wel een paar top parken die je qua wildlife niet mag missen. Voor elk land gaan we een paar van de mooiste safariparken noemen en samen met enkele andere parken combineren we ze tot een route die je kunt maken in dit land. Op deze manier ben je verzekerd van een hele mooie reis. Omdat het de beste en mooiste parken zijn kan het, afhankelijke van jouw reisperiode, soms wel drukker zijn.

Ben je een fervent safarireiziger dan kan het natuurlijk zo zijn dat je nog zoekt naar dat ene dier, die ene ervaring die je op je andere safaritrips nog niet hebt gezien of meegemaakt. In dat geval kom je met een heel duidelijk doel zal de focus liggen op het park waar dit mogelijk. Denk hierbij aan de gorilla's in Bwindi (Oeganda) of de Grote Trek in de Serengeti (Tanzania) of in de Masai Mara (Kenia).

Ons favoriete wildlife park per land:

  • Tanzania - Serengeti
  • Oeganda - Queen Elizabeth
  • Zambia - South Luangwa
  • Botswana - Okavango Delta
  • Kenia - Masai Mara
  • Namibië - Etosha
  • Zuid-Afrika - Madikwe

Tanzania

De onbetwiste nummers 1 en 2 zijn Serengeti en de Ngorongoro krater. En deze mogen dan ook niet ontbreken in een Noordelijke safari in Tanzania tenzij je de drukte in de krater wilt ontlopen. Want druk is het er wel. 

Als je met de gidsen praat vinden zij Tarangire een van de meest onderschatte parken in Tanzania. En zeker in de droge periode, als de vele olifanten zich verzamelen bij het water in het park, is dit een mooie bestemming vol met bijzondere ontmoetingen. 

Deze 3 parken zijn de basis voor een Noordelijke rondreis in Tanzania. Eventueel kan je deze uitbreiden met Arusha NP (geen roofdieren maar wel een leuke wandeling tussen de giraffen), Lake Manyara (bekend om zijn tree climbing lion maar elders is de kans tegenwoordig groter) of Lake Natron (2 miljoen flamingo's).

Een extra uitbreiding kan natuurlijk 1 van de eilanden voor de kust van Tanzania zijn: Zanzibar, Pemba of Mafia.

Lees meer over deze mooiste parken in Tanzania in ons blog Top-5 parken Tanzania

Oeganda

Natuurlijk gaat iedereen voor de gorilla's in Bwindi en de chimps in Kibale. Dus ook al is er verder niet heel veel wild staan deze 2 meestal wel op de lijst. De beste wildlife parken in Oeganda zijn Murchison Falls en Queen Elizabeth met als extra voordeel de boottochten in beide parken. Zeker de boottrip op het Kazinga Channel in Queen Elizabeth is ongekend. Niet alleen is er groot wild te zien maar ook vele duizenden vogels waaronder honderden ijsvogels (pied kingfishers). En in het zuidelijk deel: de tree climbing lions.

Daarnaast is er nog Kidepo. Een fantastisch park in het uiterste Noorden. Helaas ligt dit park buiten elke route. Dat betekent dus vliegen of 2 dagen in de auto.

O.b.v. de eerste  4 parken is er een mooie basis voor een route. Deze route kan ingekort worden door Murchison eruit te halen. Hij kan ook langer gemaakt worden door Ziwa (neushoorn sanctuary, shoebill stork), Lake Mburu of Mabamba Swamp (Shoebill stork) toe te voegen.

Oeganda heeft geen strand maar er zijn wel hele mooie meren waar een paar relaxdagen ingepland kunnen worden.

Zambia

De 3 mooiste wildlife gebieden zijn er 3 en ze zijn alle drie heel verschillend:

  1. South Luangwa - Het meest klassieke safaripark van de drie. maar wel grote kans op luipaarden, wilde honden en omdat je ook in de avonden mag rondrijden ook vele nachtdieren.
  2. Lower Zambezi - Niet het park maar de rivier staat hier centraal. Met de kano er op uit en dan onderweg kamperen. Kan het spannender?
  3. Kafue - Wel iets minder wildlife maar een bijzondere combinatie van de klassieke safari, boot / kanotochten en de wetlands in het Noorden. En dan ook nog eens bijna alleen. Uniek! 

En dat is ook meteen (meestal) de maximale route. Je kan er natuurlijk wel andere parken aan toevoegen (er zijn er 19 in totaal) maar deze 3 zijn echt de toppers. Een 'strand' vakantie bij Lake Malawi in buurland Malawi is een lekkere toevoeging. Maar een uitstapje naar de Victoria watervallen is ook goed mogelijk.

Lees meer in ons blog over deze parken.

Botswana

Tja, de 3 mooiste? Dat wordt lastig. Er zijn hier hele diverse parken die allemaal heel goed scoren in de reviews. Als je gaat mag de Okavango delta eigenlijk niet ontbreken. De enige rivier die niet in zee eindigt maar min of meer verdampt. Eens per jaar stroomt deze locatie vol met regenwater uit de bergen van Angola. En omdat het water niet weg kan ontstaat er de Delta. Afhankelijk van de waterstand is er land of water, ben je op een eiland of een vlakte, kan je varen (boot of mokoro (uitgeholde boomstam)) of rijden of wandelen. Kortom een constant veranderend landschap met enkele dieren die zijn aangepast aan de omstandigheden. Een dure locatie maar zoals gezegd, 1 die eigenlijk niet mag ontbreken.

Als je de Delta als uitgangspunt neemt kan je eigenlijk omhoog of omlaag qua route. Als je omhoog gaat Heb je de gebieden Moremi en Chobe. Beide uitstekend om wildlife te zien en kamperen is hier een bijzondere ervaring. Je kan nog wel eens bezoek krijgen in de nacht. Chobe kan nog wel eens druk zijn door de 'dagjesmensen' uit Kasane. Andersom geeft dit jou ook de mogelijkheid om de Victoria watervallen te bezoeken. Vervolgens kan je ook nog doorgaan naar de zoutpannen van Nxai (grote grazers vanaf december) en Makgadikgadi (zoutpannen die na de decemberregen grote aantallen pelikanen, flamingo en zebra's aantrekken).

Als je omlaag gaat zijn er 2 hele grote parken: Kalahari woestijn en het Kgalagadi Transfrontier Park (dit park loopt door in Zuid-Afrika en je kan beide delen bezoeken zonder echte grenscontrole). Deze parken worden minder bezocht, hebben ook minder wildlife dan het Noorden maar de kans op bijzondere ontmoetingen is een stuk groter.

Kgalagadi is een niet zo vaak bezocht park en dus lekker rustig. Het heeft de leeuwen met de zwarte manen die vrij goed te zien zijn. Ook de cheeta's en hyena's zijn vaak te zien. Het staat ook bekend om dieren die je elders minder vaak ziet zoals bat-eared foxes en brown hyena. Nog steeds vrij onwaarschijnlijk maar het aantal keren dat de pangolin hier gezien wordt is groter dan in andere parken.

Kalahari is enorm groot en heeft weinig accommodaties. Als je voor een selfdrive gaat moet je ook echt volledig selfsupporting zijn. Ook hier de cheeta's, de leeuwen met de zwarte manen, bat-eared foxes, brown hyena maar ook de aardwolf en de beroemde stokstaartjes.

In het Oosten, bij de grens met Zuid-Afrika, is er nog Tuli Block. Een prima wildlife bestemming. Maar wellicht dat deze locatie door de afstand beter gecombineerd kan worden met Zuid-Afrika.

Kenia

Onze top-5 is Masai Mara, Samburu, Amboselli, Lake Nakuru en Laikipia

Masai Mara zit vast aan de Serengeti. En dus is de ervaring hier vergelijkbaar als in de Serengeti: veel grote katten en natuurlijk de Grote Trek. Alhoewel je nooit kunt zeggen wanneer exact het hoogtepunt is, is de kans dat je in juli t/m september dit kan zien vrij groot.

In Samburu kan je andere dieren zien vergeleken met andere safari's. Je kan de Gerenuk zien. Een Gerenuk is de girafgazelle. De naam zegt het al, een gazelle met een lange nek. Of de grevy zebra (deze heeft dunnere strepen dan de 'gewone' steppe zebra en deze strepen lopen niet door op de buik) of de netgiraf.

Amboselli staat bekend om de Big Tuskers, de olifanten met de enorm grote slagtanden. En dan is natuurlijk een mooi en bekend plaatje een van deze big tuskers op de savanne met op de achtergrond de illustere Kilimanjaro.

Bij Lake Nakura heb je een grote kans om de neushoorn te zien en dat is altijd bijzonder. Daarnaast zijn er flamingo's en veel andere vogels bij het meer, kun je een boottocht maken en paardrijden. En je mag ook een nachtsafari maken. Dat is een leuke afwisseling tov de dag safari's en wie weet welke bijzondere ontmoeting je dan hebt.

Laikipia bestaat uit een 15 privé reservaten en is daardoor vrij duur vergeleken met de andere locaties. Ol-pejeta zit hier ook. Naast vele neushoorn is dit de locatie van de enige 2 overgebleven noordelijke witte neushoorns. Dus een bijzondere plek om naar toe te gaan. Ook is hier Sweetwaters Chimpansee reservaat waar de enige chimpanseepopulatie van Kenia.  Er zijn in totaal ongeveer 40 chimpansees. In het verleden werden deze dieren beschermd door het Jane Goodall Instituut in Burundi.

En er zijn nog veel meer parken. Daarom zijn er vele routes mogelijk. Maar in elke route zie je meestal de Masai Mara wel terugkomen in combinatie met enkele van de andere top-5 wildparken van Kenia.

Strand is er ook. Je vliegt zo naar de kust om aan het einde nog even lekker bij te komen. En je kunt ook vrij eenvoudig iets verder door vliegen naar een van de eilanden van Tanzania. 

Namibië

Namibië is geen pure wildlife bestemming. Bijzondere landschappen, hikes, overnachten onder de sterren en verlaten dorpen is meer wat je hier kan verwachten.

Veruit het beste wildlife park is Etosha. Velen zijn bekend met de foto's met vele verschillende soorten dieren erop waarvan de olifanten nogal wit zijn. Etosha heeft een grote zoutpan. Dit zout droogt 'wit' op in de zon nadat de olifanten een modderbad (of in dit geval een 'zoutbad') hebben genomen. Zoals op zoveel plekken droogt het water hier op. In het droge seizoen (mei tot oktober) is er dan alleen nog water te vinden bij de waterputten waar dan al het wild zich verzamelt. Vandaar de grote aantallen. In de avond zijn deze waterputten verlicht waardoor er een bijzonder schouwspel ontstaat.

Sossusvlei is het bekende gebied met de rode duinen. Het is van de meest bekende delen van Namibië (Duin 45 is erg bekend) en druk bezocht. Het park hier heet Namib-Naukluft. Er zijn dieren, ook grote dieren (oryx, zebra en als je heel veel geluk hebt een luipaard of een hyena) maar je moet het meer hebben van het spectaculaire landschap, de kleinere dieren en het overweldigende gevoel dat je hebt als je hier bent.

Skeleton Coast is ook vrij bekend door de grote hoeveelheden zeehonden. Maar ook de brown Hyena kan hier gevonden worden terwijl hij op zoek is naar een overleden zeehond of zelf een jong probeert te doden. In de zee zijn er ook dolfijnen en heel soms orka's. De grotere safaridieren zoals neushoorn, leeuw en luipaard zijn er wel maar zijn heel zeldzaam.

In het uiterste noorden is er ook de Caprivistrook (caprivistrip). Een 30 kilometer brede strook tussen Angola en Botswana. Hier is meer wild te vinden maar dit zijn meer de 'gewone' dieren zoals olifant, giraffe, zebra en nijlpaard. Het kan wel een mooie aansluiting zijn richting Chobe in Botswana of de Victoria watervallen.

Qua route is er veel mogelijk. De wegen zijn prima en daarom worden er veel selfdrives georganiseerd. Door de enorme afstanden moet er wel veel gereden worden. Het land is 20 keer zo groot als Nederland en de de belangrijkste plekken om te bezoeken zijn verspreid over het gehele land. Je bent dus wel even bezig met een rondreis. Tenzij je 3 weken de tijd hebt kun je beter een deel bezoeken.

Zuid-Afrika

Dit is wellicht de lastigste qua wildparken. Er zijn enorm veel parken en (kleinere privé) reservaten. Dus de keuze is reuze. De 3 meest Oostelijke provincies (Limpopo, Mpumlanga en Kwazulu-Natal) zijn qua wildlife het beste.

Het Kruger park is enorm beroemd. Al het wild is er, het is erg goedkoop, leent zich goed voor een selfdrive en is grotendeels malariavrij. Maar daardoor ook erg druk en het Afrika gevoel ontbreekt voor ons. De restcamps zijn omheind, er zijn restaurants, supermarkten en benzinestations. Dat is niet het beeld dat wij (willen) hebben bij een safari. Maar toch mag deze locatie eigenlijk niet ontbreken. Als je wat meer richting het Noorden gaat in het Kruger park wordt het wild minder en dus ook het aantal bezoekers. Dat kan een overweging zijn.

Wil je het zelfde zien maar dan wat authentieker dan kan je ook het Greater Kruger bezoeken. Dit zijn privé reservaten tegen Kruger aan. De hekken ertussen zijn weggehaald en het wild loopt vrij heen en weer. Enkele van de best scorende reservaten zijn MalaMala, Timbavati en Sabi Sands.

In Kwazulu-Natal vind je Hluhluwe-iMfolozi. Hier is de witte neushoorn tegen uitsterven beschermd doordat hier, meer dan 100 jaar geleden, een sanctuary is begonnen. Uitstekend voor de Big 5 en wilde honden zijn geherintroduceerd. Ook hier: wat druk af en toe en het echte Afrika gevoel kan ontbreken door de aangelegde wegen.

Beter qua Afrika gevoel is dan wellicht Phinda game reserve in dezelfde provincie. Een privé reservaat, en dus duurder, maar alles is er. De service is top en met name de cheeta's, die overal steeds zeldzamer worden, zijn er goed te zien.

Richting het Westen bij de grens met Botswana is er dan nog het Kgalagadi Transfrontier Park (dit park loopt door in Botswana en je kan beide delen bezoeken zonder echte grenscontrole). Dit park wordt minder bezocht omdat het voor een wildlife tocht uit de route ligt.

Onze favoriet is Madikwe. Het is niet zo druk, er is veel wild, offroad is toegestaan, neushoorn aanwezig, goede kans op wilde honden, fotohutten ... wat wil je nog meer?

En natuurlijk kan je deze wildparken combineren met de tuinroute en Kaapstad. Dit is meer genieten van wijn, lekker eten, mooie uitzichten, strand, walvissen en cultuur. Maar omdat een binnenlandse vlucht niet veel kost kan dit goed gecombineerd worden.

 ---

Hopelijk heeft jou dit geholpen om enkele wildparken toe te voegen aan jouw reis door Afrika. Ben je er nog niet uit en wil je advies wat het beste safaripark is voor jouw droomreis? --> Kijk naar onze bestemmingen of neem Contact met ons op. Of bel direct met Frank op 06-36536229.

Lees ook onze andere blogs.

Africa Wildlife Safaris - pontje bij Murchison Falls
Africa Wildlife Safaris - tree climbing lions
Africa Wildlife Safaris - olifanten in Tarangire
Africa Wildlife Safaris - ondergaande zon bij Luangwa river
Deze safariparken mogen niet ontbreken in jouw safari in Afrika

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design