Afrika safari Tanzania - Serengeti luipaard komt uit boom
De beste wildparken vind je in Tanzania

Top 5 parken van Tanzania, safariland nr. 1

Serengeti: nr. 1 safaripark in Afrika!

Ieder jaar vraagt een internationale safari website aan zijn bezoekers en aan safari experts om een cijfer te geven aan de beste Nationale Parken. Duizenden reizigers en experts geven hun mening o.b.v. het aantal verschillende type dieren dat je ziet, het aantal dieren dat je ziet, het landschap, het gevoel dat ze er bij hebben, enz. Op die manier ontstaat er een ranglijst van de beste wildparken om te bezoeken tijdens je safari. En vergis je niet, er zijn echt honderden safariparken in de bekende safari landen.

Als je naar de top-20 van de beste wildparken kijkt zijn Zuid-afrika en Tanzania duidelijk de koplopers. Samen hebben zij 11 Nationale Parken in de top-20, respectievelijk 6 en 5 NP's. Gevolgd door Botswana (3), Zimbabwe en Zambia (ieder 2) en Kenia en Oeganda.

Met veruit de hoogste score (4,92 uit 5) staat op plek nr. 1: Serengeti National Park. De andere top parken in Tanzania zijn de Ngorongoro krater op positie 8, Ruaha National Park op 15, Nyrere National park (voorheen Selous Game Reserve) op 16 en Mahale Mountains National Park op plek 17.

Daarnaast scoort Tanzania als safari land een overall score van 4,8 tegenover een 4,6 voor Zuid-Afrika. Vandaar dat Tanzania voor ons het beste safariland is.

Serengeti is Maasai voor ‘eindeloze vlakte’. Als je het safaripark binnenrijdt, vraag je je af waar al die dieren zich verstoppen, want je ziet alleen maar lege vlakte om je heen. Maar zodra je dieper de Serengeti binnendringt, komt het park tot leven. Serengeti National Park staat bekend om de grote hoeveelheid grote katten en de eindeloze grasvlaktes. 100% kans dat je hier dieren als leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels en cheeta’s in grote getalen tegenkomt. En als je heeeel veel geluk hebt komt je zelfs een neushoorn tegen. In ieder geval heeft de Serengeti ons nog nooit teleurgesteld. Elke keer is er wel iets anders bijzonders te zien.

Een van de grootste trekpleisters is natuurlijk de grote trek, de great migration, de trek van de wilde dieren. Ongeveer 1,5 miljoen gnoes / wildebeasts trekken door de Serengeti. Een paar honderdduizend zebra's en grote kuddes antilopes vergezellen hen op zoek naar vers gras. Het is bijzonder indrukwekkend om tussen duizenden en duizenden van deze dieren te staan. Het geluid is overweldigend en stopt nooit (ook 's-nachts niet).

Wil je de Big Five in één dag zien? Bezoek dan de Ngorongoro-krater. Deze krater werd gevormd toen miljoenen jaren geleden een grote vulkaan uitbarstte en instortte. Je daalt vanaf de rand van de vulkaan de krater in, ruim vijfhonderd meter naar beneden. De aantallen wildlife hier zijn enorm en de verschillende type dieren is ook bizar. Op de bodem leven talloze diersoorten, van grote kuddes buffels en zebra’s tot hyena’s en de zwarte neushoorn, een zeldzaamheid in Tanzania. Of je dichtbij genoeg kan komen blijft de vraag. Meestal blijft de neushoorn op geruime afstand. De grote afwezige in de krater is de giraf. Als deze probeert in de krater af te dalen valt hij door zijn enorm lange nek voorover. Hij is dan letterlijk topzwaar.

Het Selous Game Reserve is in 2019 omgedoopt in het Nyerere National Park naar de voormalige president en heeft ook de status van National Park verkregen. Selous is het grootste nationale park van Afrika en wordt nog weinig bezocht. Hier vind je zwarte neushoorns (heel zeldzaam), kuddes olifanten, giraffen, krokodillen en nijlpaarden. En het is een van de weinig parken waar je een boottocht kunt doen. Maar vooral de rust en het feit dat je onder bepaalde omstandigheden de weg mag verlaten is bijzonder. Helaas is het in het overgrote deel van Selous mogelijk om te jagen.

Het Ruaha National Park wordt net als het Selous Game Reserve nog weinig bezocht door toeristen. Dat komt grotendeels door de afgelegen locatie in het zuidwesten van Tanzania. Ruaha staat bekend als één van de meest spectaculaire parken van Tanzania. Het is nog echt een wildernis, met ruige landschappen en de Ruaha-rivier, waar je volop dieren kunt spotten. Jagende leeuwen, luipaarden, cheeta’s, jakhalzen en wilde honden. Ook grote hoeveelheden olifanten kom je hier tegen. Bijna de helft van de complete olifantenpopulatie van Tanzania leeft hier.

Mahale Mountains National Park is een bijzonder park. Je bezoekt dit Nationale Park niet voor het 'gewone' wildlife, de 'gewone' dieren maar voornamelijk voor de chimpansees. Er zijn wel enkele andere dieren maar die worden zelden door toeristen gezien.

Van Mei tot Oktober, het droge seizoen in dit park, is de beste tijd om op zoek te gaan naar de chimpansees. In deze maanden blijven de chimps, omdat er minder water is, dichter bij de oevers van de meren. Hierdoor kun je ze eenvoudiger vinden. Het Nationale Park is het gehele jaar open maar in de nattere periode verspreiden de chimpansees zich meer en is het park park door de regenval ook moeilijker begaanbaar.

En naast deze top-5 Nationale Parken van Tanzania zijn er nog 8 andere parken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Kortom: Tanzania, safariland nr. 1.

Interesse in een reis naar Tanzania? Kijk hier voor onze reizen of neem contact met ons op via ons contactformulier of bel direct met Frank op 06-36536229.

Lees ook onze andere blogs.

Afrika safari Tanzania - National Park Serengeti - leeuwin met prooi
Afrika safari Tanzania - Ngorongoro krater - hoge wilddichtheid
Afrika safari Tanzania - National Park Serengeti - jaarlijkse migratie / grote trek
Afrika safari Tanzania - National Park Selous / Nyrere - Malachite kingfisher

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design