Afrika safari Zambia - South Luangwa - rennende zebra's
De 3 beste safariparken van Zambia

Zambia - Top 3 parken om te bezoeken

Top-3 parken in Zambia

Zambia heeft 19 parken die je kunt bezoeken. Maar er zijn 3 parken die er met kop en schouders bovenuit steken. Dat wil niet zeggen dat de andere parken niet goed zijn maar met elk park is wel iets mee: minder wild, slechte of zelfs geen wegen, moeilijk bereikbaar, slechts kort bereikbaar i.v.m. overstromingen, geen faciliteiten, slechts een korte periode per jaar interessant, enz.

Vandaar dat onze keuze voor de top-3 wildparken als volgt is:

Nr. 1 - Breng een bezoek aan South Luangwa National Park, een van de mooiste parken van zuidelijk Afrika, met een gevarieerd landschap van bossen, savannes, open vlaktes en rivieroevers. In de kronkelende Luangwa rivier wemelt het van de krokodillen en nijlpaarden. De rivier vormt de levensader van dit wildrijke nationale park. Als het droge seizoen aanbreekt en watervoorzieningen schaars worden, trekken steeds meer dieren naar de oevers van de alsmaar slinkende rivier, op zoek naar water. De bijna drooggevallen rivier verandert gestaag in een waar slagveld, waar roofdieren geduldig wachten op hun prooi. South Luangwa ligt in het oosten van Zambia. Het is het uiterste zuidelijke puntje van de beroemde Riftvallei waar het Muchinga-gebergte en het dal van de Luangwa-rivier elkaar ontmoeten. Van deze 3 parken is deze het meest bezocht.

Het mooie van dit park is dat je er ook enkele uren in de avond in kan. Dus waar je in veel landen of parken maar tot 6 uur mag rondrijden kan je hier nog enkele uren doorgaan met een evening game drive. En dan komen de dieren weer tot leven omdat het afkoelt. De grote katten gaan op jacht, de nachtdieren komen tot leven, kortom het is echt een ander type safari. De spanning van een luipaard dat zijn prooi in de gaten houdt, de schemering of de flauwe verlichting van een lamp op de dieren: de spanning neem toe en de foto's die je kunt maken zijn enorm anders dan overdag. Of wat te denken van stekelvarken, de honey badger, civetkatten en genetkatten die je zo maar kan tegenkomen in het donker. En de zeer zeldzame wilde honden komen hier voor. Van de Big-5 ontbreekt, net als op zoveel plaatsen, alleen de neushoorn.

Naast alle genoemde dieren is dit een super goede plek om luipaarden te zien. Tijdens onze reis naar Luangwa zagen we er elke dag minimaal 1. De meeste zagen we tijdens de evening game drives maar ook overdag hebben we er meerdere gezien. Vaak is het luipaard moeilijk te vinden maar dit is een top park voor luipaarden!

 Al sinds 1953 worden hier wandelsafari's georganiseerd. En dat is weer een hele andere ervaring dan een safari met een Landrover. Je hebt wandelsafari's van een halve of hele dag maar de meest interessante en intense wandeltochten zijn de tochten die meerdere dagen duren. Lopend ga je van camp naar camp onder begeleiding van (gewapende) ervaren gidsen. Natuurlijk kom je dan ook het grotere wild tegen maar is er ook veel meer aandacht voor de kleinere dieren, planten, sporen, uitwerpselen en nog veel meer. Je conditie moet wel iets beter zijn dan bij een gewone safari en het is wat warmer door het vele lopen dat je doet.

Aan het einde van het droge seizoen (september - oktober) kunnen de temperaturen wel fors oplopen tot 35+. Heet maar hierdoor wel een hele goede periode om veel wild te zien. De accommodaties in het park zijn relatief duur. Maar er zijn uitstekende camps vlakbij de ingang en ook daar lopen de olifanten, nijlpaarden en andere dieren door het camp.

Nr. 2 - Lower Zambezi National Park is een bijzonder park. Het park ligt aan de noordoever van de Zambezi-rivier in het zuidoosten van Zambia met aan de andere kant Mana Pools. Tot 1983, toen het gebied tot nationaal park werd uitgeroepen, was het gebied het privé-wildreservaat van de president van Zambia. Stap aan boord van een boot of vaar stilletjes langs de rivieroever in een kano om het beste wild te zien. De meeste dieren in het wild zijn geconcentreerd rond de Lower Zambezi Valley en de rivier. Kuddes olifanten, soms wel honderd man sterk, nijlpaarden, luipaarden, leeuwen, buffels, meer dan 400 vogelsoorten - ze verzamelen zich allemaal in deze betoverende wildernis. Vandaar dat een meerdaagse kanotocht een topper is om te doen en eigenlijk niet mag ontbreken. Tijdens een dergelijke tocht, onder begeleiding van een ervaren gids, overnacht je regelmatig op een klein eilandje, ga je kleine zijrivieren in waar vaak veel nijlpaarden zijn, de wanden koloniet bijeneters huisvesten en er regelmatig van alles en nog wat staat te drinken. Je komt ook lokale vissers tegen en langs de oevers zijn er ook enkele dorpjes die je eventueel kunt bezoeken. Er worden ook game drives met de auto in het park gedaan maar de rivier, de eilanden, de kleine zijrivieren zijn het hoogtepunt van dit park.

Het is jammer dat de lodges in het park eigenlijk allemaal vrij exclusief en dus relatief prijzig zijn. Gelukkig zijn er rond het park en ook aan de rivier in het GMA (Game Management Area) voldoende lodges / camps die ook prima zijn en een stuk voordeliger.

 Juli t/m oktober is ook hier de beste tijd om het park en de GMA te bezoeken. Maar net als in de andere parken kan richting oktober de temperatuur oplopen tot zo'n 35 graden. November t/m maart zijn vrij nat maar voor de vogelaars wel de beste periode. Vanaf april wordt het droger en is alles prachtig groen en de prijzen lager. 

Nr. 3 - Bezoek het oudste en grootste nationale park van Zambia: Kafue National Park. Je vindt hier een verscheidenheid aan leefgebieden en een grotendeels onaangetaste, pure wildernis. Kafue is een van de grootste parken in Afrika, ongeveer de helft van Nederland en zelfs groter dan het beroemde Kruger Park in Zuid-Afrika (en er komt maar 1% van het aantal bezoekers van Kruger). Hoewel het park goed bereikbaar is via een goede weg vanuit Lusaka, voelt het afgelegen en wild aan. De dieren kunnen behoorlijk schuw zijn, maar je zult nog steeds veel dieren in het wild zien. Het aantal dieren in het middelste gedeelte is wat minder dan in het Noorden of Zuiden. Vier van de Big Five zijn te vinden, alleen de neushoorn ontbreekt.

Door het park loopt de Kafue rivier met een groot aantal zijrivieren. Het landschap bestaat uit dichtbegroeide oevers en graslanden. In het natte seizoen (november t/m april) zijn grote delen van het park overstroomd en dus onbereikbaar Je kunt hier antilopen zoals de puku spotten, maar ook de leeuw, luipaard en de cheeta. Maar een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in het noorden van Kafue zijn de enorme kuddes antilopen, vooral de rode lechwe in de wetlands (waar je ook puku vindt). Veel moeilijker te vinden in de moerassen is de zeldzame sitatunga. Op drogere grond zie je Lichtenstein's hartebeest, roan antilope (met zijn enorme hoorns) en de oribi.

Het midden van het park wordt gedomineerd door de rivier. Hier ga je andere activiteiten doen zoals een boottocht, kanotocht, wandelsafari, vissen of een heerlijke lunch op een klein eilandje. En op en rond de rivier zie je natuurlijk veel vogels en komen dieren drinken. Het is ook een stuk relaxter dan de hele dag te hobbelen in een auto.

Het uiterste zuiden van Kafue mag je eigenlijk niet missen. Tot vorig jaar was hier maar 1 camp, Nanzhila Plains Safari Camp. Er waren hier geen andere kampen binnen enkele uren reisafstand en het camp heeft slechts 3 tenten en 3 chalets. Je bent dus gegarandeerd alleen. Vorig jaar hebben ze op op ongeveer 2 uur rijden een tweede camp geopend met 3 tented chalets. Maar nog steeds is het zeer afgelegen en is het vrijwel zeker dat er niemand anders bij dat mooie speciale moment aanwezig is. Dus je kunt er alle tijd voor nemen en de beste plek uitzoeken.

Ook hier is het einde van het droge seizoen (juli- oktober) de beste periode om te bezoeken. De temperatuur stijgt in deze periode en bereikt zijn maximum in oktober (een ruime 30+). En vergeet niet iets warms mee te nemen. In juli is de nachttemperatuur maar een graad of 5.

Een nadeel van Kafue is het grote aantal tseetseevliegen. Dit zijn vliegen dit pijnlijk steken. Elke auto heeft een emmertje met smeulende olifantenpoep achterop om ze op afstand te houden. Trek geen blauwe kleding aan want dat trekt ze aan. Het voordeel van deze vliegen is dat het park nog grotendeels onaangetast is. De lokale koeien kunnen van een beet overlijden en dus is het nog geen landbouwgrond.

Vanuit het zuiden ben je in een paar uur bij de indrukwekkend Victoria watervallen (Vic Falls) en het vliegveld. Dus dit kan een leuk extraatje zijn aan het einde of begin van je rondreis door Zambia.

Kafue wordt sinds kort beheerd door African Parks. African Parks is een non-profit natuurbeschermingsorganisatie die in samenwerking met overheden en lokale gemeenschappen sinds 2000 de directe verantwoordelijkheid op zich neemt voor het herstel en het langetermijnbeheer van beschermde gebieden. Hun doelstelling was om in 2020 20 parken in beheer te hebben. De teller staat in 2021 op 19. De doelstelling is dus net niet gehaald maar ze doen wel heel veel goed werk voor het behoud van de parken, het beschermen van de dieren en het terugbrengen van originele soorten in de door hen beheerde parken. Een groot gedeelte van het initiële vermogen van de stichting komt bij de Nederlander Paul Fentener van Vlissingen vandaan. Maar ook organisaties als de Postcode Loterij en WNF doen jaarlijks grote bijdragen.

Van een aantal van de overige parken en paar highlights. Over het algemeen moet je een bepaald doel hebben als je naar deze parken gaat. De variëteit aan dieren is minder dan in de eerder genoemde 3. Maar elk park heeft wel iets bijzonders waardoor je er toch naar toe kunt gaan.

  • Bangweululu - Veel vogels, waaronder de zeldzame shoebill stork (schoenbekooievaar) en de black lechwe.
  • Kasanka - Kans op de zeldzame Sitatunga en in november / december de migratie van miljoenen vliegende honden (vleermuizen).
  • Liuwa Plains - Hier is de grootste wildebeast / zebra migratie van Zambia. Maar er zijn weinig mogelijkheden om te overnachten behalve in 5*. Een goedkopere oplossing is een kampeer trip.
  • Lochinvar - De beste bestemming voor vogelaars.
  • Mosi-oa-Tunya - Dit is het park bij de Victoria watervallen (Vic Falls). Je hebt het uitzicht en een klein wildlife park. Hier zijn geen roofdieren maar wel de neushoorn! Mosi-oa-Tunya betekent 'the smoke that thunders' (donderende rook). Dit komt door de waternevel die rond de watervallen hangt en het donderende geluid van vallend water dat er constant is.
  • North Luangwa - Dit is meer een wandel bestemming. Er zijn nauwelijks wegen dus je moet wel te voet het park in. Ook hier is de neushoorn aanwezig. En als je het over 'of the beaten track' hebt, zit je hier zeker goed.

Wil je advies over een mooie vakantie naar Zambia? --> Neem Contact met ons op. Of bel direct met Frank op 06-36536229.

Lees ook onze andere blogs.

Afrika safari Zambia - Hyena in de nacht met prooi
Afrika safari Zambia - koffie en toast, klaargemaakt op het vuurtje
Afrika safari Zambia - stekelvarken tijdens evening gamedrive
Afrika safari Zambia - fisheagle
Zambia, ruig en verlaten

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design