Botswana - 6 olifanten op een rij
Alles dat impact heeft op jouw safari budget

Hoeveel kost een safari naar Afrika?

Goedkope safari's bestaan bijna niet maar hoe bepaal je of je waar voor je geld krijgt?

Voordat we uitleggen welke factoren de hoogte van de safari prijs bepalen eerst wat cijfers uit onze administratie. En alle genoemde prijzen zijn exclusief de vliegreis:

 1. De laagste prijs van een safari die we verkocht hebben was voor een tiental dagen ongeveer 1.500€ per persoon.
 2. De hoogste prijs van een safari die we op internet gezien hebben, was 50.000€ per persoon.
 3. Uit onze administratie blijkt dat de gemiddelde prijs van een rondreis door Afrika ongeveer 5.000€ per persoon is.

En even ter vergelijking, een modaal bruto inkomen is ~38.000€. Een safari door Afrika voor 2 personen komt dan neer op ongeveer 25%^van het bruto jaarsalaris van 1 persoon. En dat nog steeds zonder vlucht.

En ondanks deze forse prijs is er nog nooit een klant geweest die de prijs te hoog vond voor het avontuur, de ervaring die ze beleefd hebben.

Een ding is zeker, een safari kost vrij veel geld en dan wil je ook waar voor je geld. En ‘waar voor je geld’ wordt door meerdere factoren bepaalt. Er is dus niet 1 antwoord te geven op de vraag wat de kosten van een safari zijn. Wees je er wel van bewust dat je naast deze prijs nauwelijks nog geld uitgeeft. Het enige dat je koopt is een drankje aan de bar, een souvenir en je geeft wat fooi. Maar al het andere zit normaal gesproken al bij de prijs inbegrepen.

De onderdelen die de prijs van safari bepalen.

 • Safaridagen
 • Land waar de safari plaatsvindt
 • Luxe van de accommodatie
 • Overnachten in, net buiten of ver buiten het park
 • Aantal personen op een kamer
 • Hoog / laag seizoen
 • Grootte reisgezelschap
 • Gegidst of selfdrive & autokosten
 • Activiteiten
 • Binnenlandse vluchten of rijden

Safaridagen

Het budget van een safari wordt voornamelijk bepaald door de kosten van de safaridagen. Tijdens een safari dag heb je een gids, een auto, safari lodge of camp, entree van het park, eten & drinken en eventuele activiteiten tijdens de dag. Bij elkaar een behoorlijk bedrag.

Het kan ook zijn dat je een lokale markt gaat bezoeken, een bezienswaardigheid bezoekt, een wandeling gaat maken of een relax dag op het strand hebt. In ieder geval ga je niet op safari. Natuurlijk moet je dan ook ergens slapen en eten maar dat is meestal gewoon in of vlak bij de stad en daar is alles veel goedkoper. De andere kosten heb je dan niet.

Safaridagen zijn wel een factor 4 hoger in prijs dan de niet-safaridagen. Als je prijzen van safari’s vergelijkt, kijk dan altijd heel goed naar het aantal safaridagen. Bij een goedkope safari zie je vaak veel wandelingen, markten, landschappen, watervallen etc., allemaal dagen die veel goedkoper zijn. Zie ook ons blog over het vergelijken van safari prijzen.

Land waar de safari plaatsvindt

Qua prijzen zijn er enorme verschillen in de safarilanden die je kunt bezoeken. Zo kost de toegang tot een Nationaal Park in Zuid-Afrika soms slechts 20$ terwijl het in andere landen kan oplopen tot 80$ p.p.p.d. en moet je daarnaast ook voor de auto betalen tot wel 300$ per auto per dag.

Maar ook de prijzen van de accommodaties kunnen enorm verschillen. Zit je in een klein park vlak bij de stad (relatief goedkoop), is de dichtstbijzijnde stad op 6 uur rijden of zit je ergens in een private concessie die nauwelijks bereikbaar is en bevoorraad wordt per vliegtuig? Is er veel concurrentie qua lodges of nauwelijks? De verschillen in prijs kunnen echt enorm zijn. Van enkele tientjes per nacht tot wel 1500$ pppn.

Luxe van de accommodatie

En niet alleen het land maar ook de luxe van de accommodatie scheelt natuurlijk enorm. Lig je op een luchtbed in een klein tentje of slaap je in een 5 sterren camp op een indrukwekkende locatie, met privé zwembad, eigen starbed, etc? Kamperen kan vanaf enkele euro’s, de luxueuste accommodaties zijn al snel boven de 1000$ p.p.p.n. maar kunnen nog veel hoger zijn tot wel 10.000$.

Ons advies is om te kiezen voor goed en als je lekker luxe wilt doe dat dan als je er ook echt van kan genieten, als je niet de hele dag op safari bent. Dat is bijvoorbeeld aan het begin (na aankomst), halverwege (tussen 2 bestemmingen in) of aan het eind (lekker een paar dagen Zanzibar).

Overnachten in, net buiten of ver buiten het park

Soms zijn de parken zo groot dat je er bijna niet aan ontkomt, dan moet je wel in het park overnachten. En dat heeft ook voordelen. Meestal mag je vanaf 6 uur starten met je safari, de gates gaan dan open. Maar jij bent al in het park, sterker nog, je bent al op een paar uur rijden van de gate. Dus de enige andere mensen zijn de mensen die ook hier overnachten. Meestal zijn dat er niet zoveel. De mensen van buiten het park komen pas een paar uur later aan op ‘jouw’ locatie. Heerlijk om dit voordeel te hebben en daar betaal je dan meestal ook voor.

Maar soms zijn de parken niet zo groot en is het voordeel om erin te overnachten niet zo groot. Dan is het een goedkopere optie om buiten het park te overnachten. En hoe verder weg, des te goedkoper het wordt. Maar dat betekent wel dat als je om 6 uur wilt beginnen en het is 30 minuten rijden dat je om 5.15 moet vertrekken (er moet ook nog wat administratie bij de gate gedaan worden). In het park stap je gewoon om 6 uur in je auto (en meestal nog wel iets eerder) en je bent klaar voor vertrek.

Aantal personen op een kamer

De meeste prijzen zijn gebaseerd op 2 personen op 1 kamer. Ook bij een safari kent men daardoor de eenpersoonstoeslag. Maar je kan ook met 3 en soms wel met 4 op 1 kamer verblijven. De prijs per persoon kan hierdoor aanzienlijk dalen. De derde en vierde persoon betalen meestal maar een klein gedeelte van wat de eerste 2 betalen.

Hoog / laag seizoen

En net als bij alle andere vakanties is er hier ook een hoog- en laagseizoen. Tijdens kerst of als er iets is dat iedereen wilt zien (bv de Grote Trek in de Serengeti) zijn de prijzen op zijn hoogst. Ook in onze zomervakantie maanden zijn de prijzen op zijn hoogst. Daarbuiten kan je meestal voor een lager bedrag overnachten. Entree, autokosten, gids zijn meestal qua kosten hetzelfde maar de accommodatie prijzen zijn echt lager. Ook dit is weer afhankelijk van het land. In het ene land is dat verschil groter dan in het andere land.

Grootte reisgezelschap

Een safari bestaat uit diverse kosten en een aantal van die kosten worden gedeeld door het aantal deelnemers. Denk hierbij aan de kosten voor de gids, autokosten (brandstof, onderhoud, verzekering), toegang van de auto tot het park (in sommige gevallen), ander personeel zoals kok, kamphulp bij bv een groepsreis.

Andere kosten zoals entree tot een park, eten, binnenlandse vluchten, activiteiten zijn per persoon of en dan maakt de grootte van het reisgezelschap niet uit.

Andere zaken zoals kamers bv gaan vaak per eenheid waarbij uitgegaan wordt van 2 personen.

Door het bovenstaande kunnen de kosten van een safari per persoon dus behoorlijk dalen. De meeste prijzen op onze website zijn gebaseerd op 2 personen. Maar als je met 3 personen gaat kan dit al snel 15% - 20% goedkoper zijn. Ga je met 4 personen loopt het verschil al op tot 20% - 25%. Vandaar dat de grote groepsreizen een stuk goedkoper zijn dan de individuele reizen. Maar dan heb je ook dat je moet wachten op anderen en het is altijd maar afwachten of het een leuke groep is.

Een voorbeeld is bv de kosten om met de auto de Ngorongoro krater in te gaan. Dit kost naast de entree per persoon, 300$ per auto. Met 2 personen is dit 150$ extra. Met een groep van 4 nog 75$ maar met een groep van 20 personen nog slechts 15$.

Gegidst of selfdrive & autokosten

Wij vinden dat je altijd met een ervaren safarigids op pad moet gaan. Met een gids ga je zoveel meer zien en horen over de dieren, landschappen, cultuur, geschiedenis en ga zo maar door. Een goede gids / chauffeur kent het gebied, weet waar het territorium is van dat luipaard dat je zoekt, weet in welke bomen hij altijd ligt te slapen, overlegt met collega’s. Dus dat geld haal je er dubbel en dwars uit. Maar ja, het kost wel meer dan dat je zelf rijdt door Afrika. Je hoeft dan ook geen zorgen te maken over de auto zelf, reparaties, tanken, etc. Je kan je volledig richten op het spotten van dieren en genieten van het safari avontuur. De gids zorgt voor de auto en ook voor jou.

Als je in Zuid-Afrika rijdt kan je bijna met elke auto op pad. Maar als je naar Botswana gaat heb je echt wel een serieuze 4x4 auto nodig. En vergis je niet, die kosten aan huur ook zo’n 100 tot 125€ per dag exclusief brandstof. Als je dan zelf van lodge naar lodge rijdt en daar met de lokale gids op safari gaat, staat deze auto elke dag dat je niet rijdt ditzelfde bedrag te kosten. Doe je de safari’s wel zelf en slaap je bv op het dak, dan wordt het natuurlijk wel een stuk goedkoper. Alleen de prijs van de ‘camping’ komt er dan nog bij en die is meestal niet zo hoog. Als je er dan ook nog eens voor hebt gekozen om zelf te koken en niet in de lodge of op de camping te eten wordt de prijs lager en lager. Deze manier van reizen is echter niet overal toegestaan.

Het verschil in prijs zit hem dus in de gids die meegaat en in de mogelijkheid om op een andere (goedkopere) manier te overnachten. Het is meestal wat meer back to basic maar het levert ook altijd mooie avonturen op als je op jezelf bent aangewezen in het, voor velen, toch onbekende Afrika. Voor de rest blijft alles hetzelfde qua prijs, entree tot parken en dat soort zaken moeten gewoon betaald worden.

Activiteiten

De kosten van activiteiten kunnen enorm verschillen in prijs en zijn ook heel afhankelijk van het land waarin je bent. Als je in Tanzania bent verblijf je veel in Nationale parken waar offroad niet mag, avondsafari’s niet zijn toegestaan en wandelsafari’s niet gewoon zijn. Hier is er wel van alles te doen buiten de parken maar in de parken is het meestal een gamedrive. Ga je naar Oeganda dan ga je juist de auto uit. Er is veel water en dus maak je boottochten, raften kan ook. Je gaat wandelen tussen de chimpansees en de gorilla’s of andere primaten bekijken. Zambia is het land van oorsprong van de wandelsafari’s. Hier kan je van kamp naar kamp wandelen. Ook is een avondsafari toegestaan.

Een gamedrive is normaal gesproken bij de prijs inbegrepen, een activiteit niet. De auto met gids staat dat even niks te doen maar de prijs blijft gelijk. Daarbovenop komt dan de prijs voor de activiteit. Soms is deze gratis en verwacht met een fooi. Dat is wat meer bij lokale culturele activiteiten. Soms kost het enkele tientallen euro’s per persoon maar het kan ook oplopen tot vele honderden euro’s per persoon. Enkele voorbeelden van hogere prijzen:

 • Een ballontocht 450 – 700$
 • Chimp tracking – 250$
 • Gorilla tracking 800$
 • Gorilla habituation 1500$
 • Prive boottocht 250$

Dit soort activiteiten kunnen de totale prijs van een safari snel verhogen.

Binnenlandse vluchten of rijden

Neem je een binnenlandse vlucht of rij je van de ene locatie naar de andere? Door te vliegen kan je natuurlijk heel snel van de ene locatie naar de andere locatie gaan. Indien gewenst kan je in de ochtend op locatie A een gamedrive doen en in de middag op locatie B. Tussendoor heb je een geweldig uitzicht over het gebied dat je al bezocht hebt of nog gaat bezoeken. Als je vliegt mis je het landschap, het wildlife, de cultuur en alles wat je onderweg meemaakt als je rijdt. Maar er hangt ook een prijskaartje aan vast en je hebt in 99% van de gevallen een andere gids op de nieuwe locatie. Vliegen kost wellicht meer maar met de auto met een gids een grote afstand overbruggen is ook niet goedkoop. In sommige gevallen, meestal als je maar met 2 of 3 bent, is het goedkoper om te vliegen dan met de auto te gaan. Natuurlijk e.e.a. afhankelijk van afstanden en waar je bent.

Een andere factor hierbij is wat gebruikelijk is in een land. In Botswana is het niet gebruikelijk om met 1 gids van lodge naar lodge te rijden. In Kenia of Tanzania juist weer wel. Bij deze laatste 2 landen zijn er ook eigenlijk geen gidsen met auto aanwezig. Dan moet je wel met eigen gids en auto komen.

Het kan ook zijn dat de afstand enorm is, bv 2 dagen rijden over stoffige en hobbelige wegen zonder dat er veel te zien of te doen is. Dan is de keus voor een klein vliegtuigje ook snel gemaakt.

Wat kost een safari in Tanzania?

Als voorbeeld kijken we even naar een safari door een van de beste safarilanden, Tanzania.

De kosten van een safari in Tanzania kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de duur van de safari, het type accommodatie, het aantal mensen in de groep, de reisperiode en de gekozen activiteiten. Zie hierboven. Over het algemeen kan een safari in Tanzania variëren van enkele honderden tot enkele duizenden dollars per persoon.

Een budget safari, waarbij je verblijft in eenvoudige tentenkampen of lodges en deelneemt aan groepsreizen, kan beginnen vanaf ongeveer $500 tot $1000 per persoon voor een korte safari van enkele dagen. Voor langere safari's of luxere accommodaties kunnen de kosten oplopen tot enkele duizenden dollars per persoon.

Onze klanten gaan eigenlijk altijd individueel op reis naar Tanzania. Dat houdt in dat je samen met een gids / chauffeur privé op reis bent. Hij regelt onderweg alles voor je. Je slaapt wel in camps of lodges waar ook anderen overnachten en eten.

De gemiddelde individuele safari naar Tanzania kost bij Africa Wildlife Safaris ongeveer 5000 tot 6000$ o.b.v. 2 personen in het hoogseizoen.

Als je op zoek bent naar een exclusieve en op maat gemaakte safari-ervaring met privégidsen, luxe lodges en extra activiteiten zoals ballonsafari's of wandelsafari's, dan kunnen de kosten nog hoger zijn.

Als je gaat kijken naar privé kampen gaan de prijzen nog verder omhoog.

Conclusie

Op de vraag 'Wat kost een safari?' is dus niet eenvoudig een antwoord te geven. Al bovenstaande factoren bepalen samen de prijs van een safari. En is het dan een goedkope safari? Dat is aan jou. Het belangrijkste is dat je waar voor je geld krijgt. Met deze blog kan je dat bepalen. Ook onze andere blog over safariprijzen helpt je daarbij.

Het is altijd raadzaam om verschillende safari-aanbieders te vergelijken, offertes aan te vragen en de details van de aangeboden pakketten zorgvuldig te bekijken om de beste waarde voor je geld te krijgen en ervoor te zorgen dat de safari aan je verwachtingen voldoet. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met bijkomende kosten zoals fooien, visumkosten, vluchten en persoonlijke uitgaven tijdens de safari.

Via de contactpagina kan je ook ons e-book aanvragen over het vergelijken van safari's. De prijs alleen zegt niet altijd alles. En mocht je het echt niet weten dan kan je een andere offerte ook open en transparant met ons bespreken. Onze prijs zullen we niet verlagen maar we kunnen je wel de verschillen aanwijzen.

---

Interesse in waar voor je geld? Kijk hier voor onze reizen of neem contact met ons op via ons contactformulier of bel direct met Frank op 06-36536229.

Lees ook onze andere blogs.

Africa Wildlife Safaris - bad buiten
Africa Wildlife Safaris - drinkende jonge olifant
Africa Wildlife Safaris - leeuwen pups
Africa Wildlife Safaris - luxe 'kamperen'
De beste safari die past bij jouw budget

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design