prijzen safari's vergelijken
Safari's vergelijken is niet eenvoudig

Top 10 factoren die de prijs van een safari bepalen

Vergelijken van safari prijzen

Niemand wil teveel betalen voor zijn safari. Zeker omdat een safari over het algemeen een fors prijskaartje heeft. Daarom is ‘goedkope safari’ ook een veel gebruikte zoekterm bij mensen die een op safari willen. Maar de prijs alleen bepaalt niet of een safari goedkoop is of anders gezegd dat je ‘waar voor je geld’ krijgt.

Soms zie je 2 safari’s die ogenschijnlijk hetzelfde zijn maar in prijs enorm verschillen. Is dan het ene bedrijf veel duurder dan de andere? Dat kan, maar het juiste antwoord vergt meestal wat meer uitzoekwerk om de prijzen van de safari’s echt te kunnen vergelijken.

Hieronder de top 10 factoren de grootste impact hebben op de prijs van een safari.

 1. De duur van de reis – Iedereen begrijpt dat als je langer gaat de prijs hoger wordt. Dus dit is geen verrassing. Maar kijk ook goed of het gaat over nachten of dagen en of de reisdagen van en naar Nederland ook meegenomen worden. Voorbeeld: op maandag vertrek, op dinsdag landt je en woensdag een gamedrive om daarna op donderdag weer te vertrekken en op vrijdag in Nederland aan te komen. Dan ben je 5 dagen onderweg, 3 (delen van) dagen in het land van bestemming maar ben je er maar 2 nachten. Dat is nogal een verschil.
 2. Land van bestemming – De prijzen per land kunnen enorm verschillen. Waar je in Zuid-Afrika ongeveer 20€ betaald om een Nationaal Park (NP) te bezoeken kost dat in Tanzania soms wel 60 tot 80€ per persoon. In Tanzania betaal je soms ook forse bedragen (bv bij de Ngorongoro krater) voor de auto die de parkgrens passeert.
 3. Het aantal dagen in een park – De meeste mensen die op safari gaan hebben een beeld van uitgestrekte vlaktes, de Big-5, giraffes, kuddes antilopen, etc. Bij de goedkopere safari’s zie je meestal dat (zie punt 1) alle dagen meegeteld worden maar dat je vaak begint met een bezoek aan een lokale markt met een busje en lunch op eigen gelegenheid, de volgende dag een cultureel bezoek en een bezoek aan de lokale waterval, dan een reisdag en daarna ben je pas in het park. Vervolgens op weg naar het volgende park maar kom je die reisdag niet in een park en aan het eind nog 4 dagen strand. Juist de dagen in het park zijn het duurst. Je hebt een goede en betrouwbare wagen nodig, een ervaren gids, vaak verbruik je veel brandstof, er is niks te koop dus lunch moet al geregeld zijn, toegang tot het park, lodge is duurder dan een hotel in een stad. Dus als je op reis gaat, vergelijk dan het aantal dagen dat je daadwerkelijk in een park (National Park, Game Reserve, Conservation Area, …) verblijft.
 4. Overnachten binnen of buiten het park – Overnachten in het park kan fors duurder zijn dan buiten het park. Hoe verder je buiten het park van de ingang afzit hoe goedkoper het wordt. Maar het brengt ook nadelen met zich mee. Je bent later bij de entree van het park of je moet eerder opstaan. Bij de entree is het wachten totdat je aan de beurt bent en dan kan je het park in. Als je in het park overnacht hoeft dit allemaal niet want je bent al binnen. Bovendien ben je al een eind op weg in het park. Stel dat je in het park op 2 uur rijden van de ingang overnacht. Dan duurt het 2 uur voordat de toeristen van buiten het park op ‘jouw’ locatie kunnen zijn. Aan het einde van de dag moeten zij ook weer eerder richting uitgang. Als je in het park verblijft heb je op de beste momenten van de dag (opkomende en ondergaande zon) de dieren alleen voor jezelf en de anderen die in het park overnachten. Een tweede voordeel is dat sommige landen een ‘single entry fee’ kennen. Dat betekent dat je per dag 1x het park in mag. Als je er uit gaat, mag je dezelfde dag niet meer naar binnen (tenzij je nogmaals betaald). Dit houdt in de je een packed lunch mee moet nemen het park. Indien je in het park verblijft kan je teruggaan naar de lodge om daar te lunchen en een paar uur te ontspannen. Persoonlijk geven wij altijd de voorkeur aan een gamedrive van een hele dag en een picknick op een mooie plek maar niet iedereen denkt er zo over. Denk bv aan reizigers met jonge kinderen.
 1. Luxe van de accommodatie – Net als bij elke andere vakantie zijn er vele niveaus in de accommodaties. Je kunt kamperen op een luchtbed of verblijven in een 5* lodge en alles daar tussenin.
 2. Self-drive of met een gids – In het ene land is een self-drive heel gebruikelijk, in andere landen gebeurt het nauwelijks. Maar er zit natuurlijk wel een aardig verschil in de prijs (en in de ervaring). Als je zelf rijdt hoef je geen ‘dure’ gids te betalen tijdens je safari. Maar hou er wel rekening mee dat als er iets is jij de persoon bent die aan het rijden is en verantwoordelijk is voor de veiligheid van de inzittenden. Je kunt je niet 100% focussen op het wildlife. De safari wagen is er op gericht om de mensen achterin een zo optimaal mogelijk zicht te geven op de dieren. Omdat jij voorin zit, zal dat minder zijn. Bovendien Is de gids goed opgeleid en bekend in het gebied. Hierdoor kan hij veel meer vertellen over de geschiedenis en de flora en fauna. Maar bovenal kent hij het gebied en weet hij waar bv het territorium is van het luipaard, in welke boom hij altijd ligt, of de leeuwen net gegeten hebben of al dagen niet, krijgt hij informatie over gespotte dieren van collega gidsen en zijn zijn ogen vele malen scherper dan die van ons. Ons advies is dan ook om altijd met een gids het park in te gaan.
 3. Exclusiviteit en toegankelijkheid van de locatie – Er is nogal een verschil of je bv naar het Krugerpark gaat of naar een private concession in de Okavango Delta. Het Krugerpark ligt in een gebied dat goed bereikbaar is en waar alle benodigde spullen ruim voorhanden zijn. Daarnaast is het in handen van de overheid die meefinanciert. Hier komen 2 miljoen bezoekers per jaar. Een private concession wordt door de overheid verhuurd aan een commerciële partij voor veel geld. Meestal zijn er voorwaarden dat de lodge / camp ook vrij klein moet zijn. Hierdoor zijn er maar weinig mensen die deze locatie kunnen bezoeken en moet het camp / lodge de kosten met dit aantal bezoekers terugverdienen. Omdat deze plek vaak alleen bereikbaar is via de lucht moet ook al het eten en andere materialen ingevlogen worden. Beide aspecten maken een verblijf veel duurder dan een Krugerpark.
 4. Groepsreis of een individuele reis – Als je op safari gaat zijn er kosten per persoon zoals de entree van het park of het eten. Maar er zijn ook kosten voor de gehele groep zoals de auto, de gids of entreekosten voor de auto. Als je met een groepsreis gaat deel je deze gemeenschappelijke kosten met elkaar. Bij een individuele rondreis betaal jij / jullie / jouw gezin / … deze kosten samen. Hoe groter jouw groep / gezin, des te lager de prijs per persoon. Als je alleen in een kamer slaapt komt er ook vaak een 1-persoonstoeslag bovenop. Bij een groepsreis zijn data, locaties en activiteiten vooraf bepaald. Tevens kan je niet zelf bepalen wie er bij jou in de auto zit. Bij een individuele reis is de keuze aan jou.
 5. Laag - of hoogseizoen – Net als bij andere vakanties kan er best wel een groot verschil zitten qua prijs tussen het laag- of hoogseizoen. Zeker als je met jouw groep / gezin / … gaat kan het verschil in de totaalprijs behoorlijk oplopen.
 6. Vervoer tussen locaties – Tijdens een rondreis in een Afrikaans land bezoek je vaak meerdere locaties. De afstanden kunnen enorm zijn met lange reisdagen met de auto tot gevolg. Je kan dit verhelpen door van de ene locatie naar de andere te vliegen. Je wordt dan op een lokaal vliegveld (middenin de bush) opgehaald en naar de volgende lodge gevlogen. Dit gebeurt dan enkele malen tijdens de reis. Vaak maken dergelijke korte vliegreizen de prijs van de reis snel hoger. Het hoeft echter niet. Het kan de reis ook goedkoper maken indien snel grote afstanden afgelegd worden.

En gewoon omdat het kan en omdat er een paar open deuren in zaten, volgen hier nog 3 bonus factoren.

 1. Activiteiten – Tijdens een safari bestaat er ook de mogelijkheid om een aantal activiteiten te doen naast de gebruikelijke gamedrives. In het ene land zijn er veel meer mogelijkheden dan in het andere. Deze activiteiten komen bovenop de basis safariprijs en kunnen een behoorlijke prijs hebben. Een aantal van de duurste activiteiten zijn een bezoek aan de gorilla’s, een helikoptervlucht, een ballontocht. Hierbij moet gedacht worden aan bedragen tussen de 500 en 1000€ per persoon.
 2. Inclusief of exclusief – Kijk je offerte goed na wat inclusief of exclusief is. In de offerte wordt er meestal een mooie safari geschetst die overeen komt met wat jij wilt. Maar past de prijs bij dat totaalplaatje of moet je terplekke nog veel bijbetalen? Check o.a. VP, (inter)nationale vluchten, visum, water, consumpties, entree, activiteiten, auto met gids, eventuele toeslagen, …
 3. Garanties – Als je jouw reis hebt afgesloten bij een Afrikaans bedrijf of bij een bedrijf dat niet aangesloten is bij de ‘standaard’ fondsen (branchevereniging zoals ANVR of VvKR, Calamiteitenfonds en Garantiefonds) loop je het risico dat je problemen gaat ondervinden. Mocht jouw leverancier failliet gaan dan ben je waarschijnlijk je geld kwijt, bij problemen in het land zijn de kosten voor repatriëring mogelijk voor jezelf. Als je dat risico wilt lopen is dat prima. Maar besef wel dat de prijs daarom ook lager kan zijn.

Ook interesse in een mooie reis naar Afrika? Maak een Afspraak met ons, waar en wanneer je maar wilt, en wij leveren jou een transparante offerte. Of bel direct met Frank op 06-36536229.

Lees ook onze andere blogs.

En volg ons op Facebook en Instagram.

Zuid-Afrika - fotohide midden in drinkplaats
Tanzania - drinkende zebra's met reiger
Tanzania - kraanvogel
Tanzania - lodge waar je kunt relaxen
Goedkoop betekent vaak weinig dieren en grote afstanden afleggen

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design