fototas
Vastleggen van herinneringen

Foto feiten

Fotograferen is fantastisch mooi, je geniet ook later nog van je prachtige reis. We zetten een aantal handige zaken voor je op een rijtje. Wil je meer weten, vraag het ons gerust.

Hoeveel geheugenkaartjes heb je nodig op safari?

Je doet heel veel indrukken op tijdens je reis. Er zijn prachtige markten, landschappen, dieren, lodges, je gezelschap en dergelijke. Dus je maakt vrij makkelijk veel foto's. Hoe vertaalt zich dat naar geheugenkaartjes? Gebruik dit sommetje als leidraad:

  • Een RAW bestand is ongeveer 30 Mb per stuk (een JPEG ongeveer 5 Mb).
  • 500 foto's per dag (= een rustige dag )
  • 10 dagen op safari = 5.000 foto's
  • 5.000 x 30 Mb - 150.000 Mb / 150 Gb

Kaartjes zijn te krijgen tussen de 16 en 256 Gb en de prijs daalt gestaag. Dus bij twijfel: neem een extra kaartje mee. Beter mee verlegen, dan om verlegen. Let met name op de schrijfsnelheid, de gegevens wegschrijven naar het kaartje is belangrijker dan het snel kunnen lezen. De snelheid moet uiteraard wel passen bij je toestel. Een hele snelle kaart in een langzaam toestel heeft geen toegevoegde waarde.

En bedenk je ook dat als je een kapotte geheugenkaart hebt dat alles weg is. Dus hoe groter de kaart, hoe groter je probleem. Dus als het kan, maak altijd back-ups.

Camera onderhoud

Dagelijks onderhoud is belangrijk, het is altijd stoffig en er staat altijd wind. Borstel je camera en lens dagelijks voorzichtig af met een droge, zachte kwast.

Verwissel het liefst geen lenzen tijdens het rijden of met open ramen. Als er stof op je spiegel komt, dan kan dan schadelijke gevolgen hebben voor je apparatuur en zorgen voor vlekken op je foto's.

Gebruik tijdens het rijden een doek/t-shirt/kussensloop om je camera in te doen, dan bescherm je het goed tegen het altijd aanwezige stof.

Zorg voor reservebatterijen en voldoende geheugenkaartjes. Controleer beide zaken voor vertrek. In principe kun je overal batterijen opladen, maar stel dat..... Laad op waar het kan en zorg voor reserve exemplaren en/of een batterypack. 

Filters

Filters zijn er in meerdere soorten. Goed gebruik zorgt voor betere foto's qua kleur en licht.  Welke filters worden het meest gebruikt?

UV-filter: primair beschermt het filter je lens, daarnaast zorgt het voor vermindering van de blauwe waas

Polarisatiefilter: Verminderd reflectie en schittering, intensiveert de kleuren, zorgt voor lichtverlies en wekt bij de juiste omstandigheden

Grijsverloopfilter: Verminderd contrast (licht-donker), zorgt voor meer detail, meer balans-dramatiek en lichtverlies.

Digitaal nabewerken kan soms een goed alternatief zijn voor deze filters.

Interesse in een fotoreis naar Afrika? Kijk hier voor onze foto bestemmingen of neem contact met ons op via ons contactformulier of bel direct met Frank 06-36536229.

Contact met ons opnemen kan ook als je onze pdf wilt ontvangen over fotograferen tijdens een safari.

Foto zaken op safari

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design