lechwe in hoog gras Zambia
Zambia - Kafue, een echte 'off the beaten track' safarivakantie

Reisverslag Zambia Kafue

Een imposante safari naar het op 1 na grootste park van Afrika (ongeveer de helft van Nederland). Grote delen van het park zijn in het natte seizoen niet bereikbaar. Hierdoor blijft het park 'wild', weinig bezocht en zeer aantrekkelijk voor de reiziger die eens wat anders wil en rust zoekt. Naast normale game drives zijn hier ook boottochten, kanotochten en wandelsafari's mogelijk.

 Ook onze reis Kafue van Zuid naar Noord (of andersom) hebben we zelf uitgetest. Natuurlijk zijn de lodges aan te passen naar eigen keuze maar de gebieden blijven gelijk.

Kafue is grote delen van het jaar niet volledig bereikbaar door het vele water wat er dan is. Diverse locaties zijn dan ook gesloten. De beste reisperiode in dan ook het droge seizoen waardoor je meer locaties kunt bezoeken. Dit is van mei tot oktober. En zoals overal komen de dieren aan het einde van het droge seizoen bij het resterende water samen.

Het grootste voordeel in dit park is de rust. Het park is ongeveer net zo groot als het bekende Kruger Park in Zuid Afrika. Maar in Kruger komen ongeveer 2 miljoen bezoekers per jaar en in Kafue slechts een paar duizend. Dat betekent rust! Meestal ben je alleen of hoogstens met 1 of 2 andere auto's bij iets wat je gezien hebt. In het zuiden hebben we zelfs 3 dagen geen andere auto's dan van ons kamp gezien. Het eerstvolgende kamp zat namelijk op een paar uren rijden. Vandaar dat je met name het Noorden en het Zuiden nog echt 'off the beaten track' mag noemen. Een bestemming die op jouw bucketlist thuis hoort.

Qua dieren is het ook heel divers. De big 5 ga je hier niet allemaal zien maar wat te denken van wilde honden, roan, sable, bushpig, civet en ook de 'gewone' dieren die je in Afrika ziet zoals leeuw, luipaard, olifant, nijlpaard, krokodil, cheetah, enz.

Onze reis begon in het meest zuidelijke deel van Kafue. Vanaf het internationale vliegveld in Lusaka is dat een behoorlijk stuk rijden, ruim 350 km waarvan grote delen over onverharde wegen. Dichterbij zijn de Victoria Watervallen (Livingstone of Vic Falls aan de andere zijde) op slechts 2,5 uur rijden. Dus deze reis is prima te combineren met een bezoek aan Victoria Falls als je toch in het zuiden van Kafue bent.

Onze eerste camp was Nanzhila Plains Camp. Bestaande uit slechts 3 tenten en 3 chalets en het eerstvolgende camp op uren rijden. En de eigenaar is aanwezig en bespreekt jouw wensen, jouw dag, jouw avonturen, ... en drinkt een drankje mee aan het kampvuur. Inmiddels hebben ze op 2,5 uur rijden een tweede kamp geopend (Nanzhila Lake Camp) aan de oevers van de Musa River and Lake Itezhi-Tezhi. Zoals gezegd is rust een heel groot voordeel hier, je komt gewoon niemand anders tegen. Stel je een voor dat je op 10 meter van een roedel wilde honden met 15 welpen staat en niemand die je stoort. Dat is ons overkomen en dat is echt op safari zijn. De wilddichtheid vind ik zelf iets minder als op andere bekende safari locaties maar de wildlife ontmoetingen zijn zeer bijzonder. Op deze locatie hebben we een bushpig, civet, roan, sable, wilde honden gezien en nog veel meer. Maar genoemde dieren zie je niet snel.

Voor de deur van je tent / chalet en ook de centrale ruimte is een waterhole waar zeker in het droge seizoen vele dieren zich verzamelen. Je hoeft niet eens weg.

Hierna gingen we naar het midden van Kafue, Kaingu Lodge. Een lodge direct aan de rivier die dwars door het park loopt. Je tent staat ook aan het water. Deze rivier is direct de grootste attractie van deze lodge. Je kan de volgende activiteiten doen: boottocht, kanotocht, vissen (met vlees), zeer uitgebreide lunch op een eilandje, overnachten in een soort gevlochten rieten boomhut aan de oevers van de rivier. Natuurlijk kan je hier ook een game drive doen maar ons advies is: richt je op de rivier. Op andere locaties heb je nog voldoende game drives en het wild zit toch bij de rivier. Ook qua vogels was het hier fantastisch.

De eigenaren, 2 echtparen, komen na elke activiteit even vragen hoe het was en eten 's-avonds gezellig mee. Ze hebben voor iedereen een paar verassingen in petto zoals lunch op het eiland of een bush dinner.

Op naar het Noorden. Hier waren we te gast bij Mukambi Safari's. We hebben de eigenaren, een echtpaar, leren kennen op een van de vakantiebeurzen in Nederland. En toen we Zambia wilde verkennen zijn we natuurlijk ook bij hun langs gegaan. Het mooie is dat zij ook veel doen voor de lokale bevolking, scholen, veel lokale mensen in dienst, natuurbehoud, onderhoud wegen, bescherming van zeldzame dieren. Onderweg in de auto naar een van hun andere kampen vertelde de eigenaar dat ze een pangolin hadden gekocht van een stroper op een markt en dat die dezelfde dag werd vrijgelaten. Wat hadden we dat graag gezien, een pangolin! Maar ja, helaas waren we onderweg naar de volgende locatie.

Zij hebben 3 lodges / camps. Het is dan ook vrij gebruikelijk om ze alle drie te bezoeken. De hoofd locatie is Mukambi Safari Lodge. Deze zit het dichtst bij de 'bewoonde wereld' aan de oostkant van Kafue. Deze locatie is ook het hele jaar geopend. De lodge zit direct aan de rivier dus ook hier kan je een boottocht maken, een wandel safari, een visexcursie, de lokale school bezoeken of een gewone game drive. In je chalet, villa of tent heb je een mooi uitzicht op de rivier en kan je heerlijk genieten van een lekker bad met uitzicht.

Op naar de tweede locatie, Busanga Plains. Zoals gezegd, het kamp is slechts 4 maanden per jaar toegankelijk wanneer de Busanga-vlakte na het regenseizoen begint op te drogen en de uitgestrekte graslanden druk bezocht worden door wild en vogels. Grofweg is dat van Juni t/m September. Er zijn slechts 4 tenten en er zijn maar 2 andere kampen in de buurt. Dus alleen zijn is hier dus ook eerder regel dan uitzondering. De eigenaar vertelde ons onderweg dat het kamp elk jaar vrijwel volledig wordt opgebouwd en afgebroken. Alleen de centrale ruimte, de boma, blijft staan. Er blijven dan enkele 'bewakers' achter om er voor te zorgen dat de boma niet 'gekraakt' wordt door het wildlife en om onderhoud uit te voeren. Het kamp staat eigenlijk op een klein eilandje omring door wetlands.

Op een moment zei hij ook "vorig jaar hebben we vanaf hier alle spullen moeten sjouwen". Het terrein was dus niet meer toegankelijk voor een auto. Alles wordt vanaf zo'n punt uitgeladen en lopend naar het kamp gebracht. En geloof me, in een kamp heb je echt wel veel spullen nodig. Toen we 10 minuten later nog steeds niet bij het kamp waren aangekomen drong het pas tot me door hoeveel werk het is om zo'n kamp weer op te bouwen.

Vanuit de boma kijk je uit over de vlaktes waar leeuwen en jachtluipaarden jagen op grote kuddes lechwe, puku en buffels. Crowned- en Wattled kraanvogels, Secretary vogels en Ground Hoornbills bewandelen de vlaktes. De openheid wordt alleen onderbroken door boomrijke eilanden, waar wilde vijgenbomen en dadelpalmen hun voedingsstoffen uit de overblijfselen van reusachtige termietenheuvels verkrijgen. Busanga, een landschap zo uniek en uitgesproken, nergens anders vind je een dergelijk landschap in Afrika. Dit is het Afrika waar je van gedroomd hebt. Als je de Lechwe in grote getale door en over het water ziet springen is dat iets om nooit te vergeten. En wat te denken van de roofvogels, de fisheagles zijn hier ook volop.

De derde locatie van Mukambi is Fig Tree. Dit is weer heel anders dan de andere 2 locaties. Het kamp is vernoemd naar de reusachtige vijgenboom naast de boma (de centrale lounge) met uitzicht op een lagune met een zeldzaam zandstrand. Omdat deze lagune het gehele jaar water bevat trekt het een scala aan wilde dieren aan waaronder olifanten, puku, impala, wrattenzwijnen, zebra en hartebeest. Roofdieren als leeuwen, jachtluipaarden, hyena’s en luipaarden zijn reguliere bezoekers. De wilde honden staan er om bekend op de vele prooidieren in deze omgeving te jagen.

Het kamp heeft 4 tenten op drie meter hoge platformen boven de grond met een spectaculair uitzicht over de vlakten en de lagune waar diverse dieren komen drinken.

En helaas was dat al weer onze laatste bestemming in Kafue. De lange weg terug naar het vliegveld (dit kan ook gedaan worden met een klein vliegtuigje) en weer naar huis. Kafue was echt een plek die in onze herinnering blijft.

Kijk voor al onze safarireizen naar Zambia hier. Of neem contact met ons op via ons contactformulier of bel direct met Frank 06-36536229.

Bootsafari in Kafue
Open bill stork Kafue
Varaan met eigeel aan bek Kafue
Mukambi Fig Tree bij de Lagune Kafue
Zambia, ruig en weinig bezocht

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design