Leeuw tijdens avond game drive Zambia
Prive fotografie reis begeleid door een professionele fotograaf

Reisverslag fotoreis Zambia

Fotografie trip naar Zambia, South Luangwa onder begeleiding van een ervaren gids / fotograaf. Een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Fotografiereis Zambia - South Luangwa - Mfuwe

Dit is een verslag van een van onze fotografie reizen. Samen met een ervaren, in dit geval lokale, ervaren wildlife fotograaf een week lang op fotoreis in South Luangwa. Hij kent het gebied op zijn duim en kan ook nog eens bijzonder goed fotograferen. Dus tijdens de safari krijg je les in de praktijk. Sluitertijd iets sneller, iets onderbelichten en meer van dit.

We waren met 3 man die alle drie, de een wat meer dan de ander, toch wel aardig wat ervaring hebben met fotograferen. Maar voor iedereen was er wel iets te leren. Back button focus, pannen, belichting, de auto uit voor een lager standpunt en ga zo maar door.

Een safarivakantie naar Zambia is echt een bucketlist reis. Zeker als je, zoals wij, in de door velen als beste reisperiode gaat: het einde van het droge seizoen. De big five dieren ga je in South Luangwa niet allemaal zien, de neushoorn komt er namelijk niet (meer) voor. Maar de roofvogels, Afrikaanse honden, het dierenleven rond de rivier en natuurlijk de vele luipaarden maken dat ruimschoots goed.

De lodge was super. De bungalows waren erg ruim en alles was er. Het eten was heerlijk, de mensen supervriendelijk. De bungalows staan direct aan de rivier met uitzicht op krokodillen, nijlpaarden, olifanten, veel vogels en af en toe ook een hyena of een leeuw. Het kamp zelf werd ook regelmatig bezocht door de lokale ‘huis’ olifanten. Tijdens de lunch kwamen ze regelmatig even zomaar voorbij en maakten ze het terrein ‘onveilig’ (zie de foto’s). Ook staan er wat bomen op het gebied waar ze regelmatig even ‘zacht’ aan schudden zodat er wat lekkere vruchten naar beneden komen.

Bij de lodge is ook een fotohide. Bij aankomst was het al direct raak, een roadblock van olifanten bij de hide. En ook later heb ik daar mooie momenten beleefd. Op 2 meter van een moeder olifant met jong die even laat weten dat ik iets te dichtbij was, spelende mongoose, storks, libellen, hagedissen, bush bucks, bavianen en ga zo maar door.

In het park South Luangwa hebben we enkele mooie ervaringen gehad. Deels komt dat ook doordat je tot 20 uur in het park mag blijven. Rond 18 uur gaat de zon onder en dan heb je 2 spannende uren met je spotlight. In die uren gebeurde er elke avond wel iets moois, civet, stekelvarken, genet, honey badger en natuurlijk luipaarden. South Luangwa staat bekend om de grote hoeveelheid luipaarden. En dat hebben we geweten ook! Elke dag minimaal 1 luipaard  maar meestal meer dan 1. Maar het mooiste is het toch wel om ze s ‘avonds te zien in een spotlight met een prooi, hyena in de buurt. En weet dat het luipaard een van de big 5 is die het moeilijkst te spotten is.

Iets anders dat heel bijzonder was, waren de grote hoeveelheid pelikanen. Samen maakten ze een cirkel waarmee ze de vissen insloten en dan smullen maar. Zeer bijzonder om te zien.

Als het water laag staat aan het einde van het droge seizoen worden de wanden van de rivier bevolkt door grote kolonies Carmine Bee Eaters. Schitterend om een tak te zien met 20 van deze mooie gekleurde vogels of een luchtgevecht of een geslaagde duik in het water.

Of wat te denken van de grote zwermen kleine vogels. Met vele duizenden tegelijk gaan ze van links naar rechts zonder elkaar te raken en dat allemaal gelijktijdig. Je kan hier tijden naar blijven kijken.

Het is standaard om de dag in 2 delen op te splitsen. Om een uur of 6 in de ochtend begint de eerste game drive van een uur of 4. Tussen 10 en half 11 ga je terug naar het kamp omdat het heter wordt en de dieren rusten. En dat doen wij dan ook, onderbroken door een heerlijke lunch. Maar je kan natuurlijk ook zwemmen of sporten of fotograferen of achter de ‘huis’ olifanten aan of …

Na een snack om een uur of 3 gaat de tweede game drive van 4 uur van start met dus aan het eind de evening game drive. Tot slot een uitstekend diner met daarna een goede koffie en een lekker drankje. En meestal vroeg naar bed want de wekker staat vroeg.

Op verzoek is het ook mogelijk om een lunch mee te nemen en een hele dag het park in te gaan. Als safari fanaten hebben we dat dan ook een paar keer gedaan. Hierdoor is het ook mogelijk om wat verder het park in te gaan. Zo hebben we ook de Nsefu sector bezocht met warm water bronnen, hele andere landschappen en lodges op zeer fraaie locaties. Qua wildlife vond ik persoonlijk Mfuwe mooier.

Naast al het mooie dat we gezien hebben in South Luangwa is er nog een ander belangrijk aspect: de hoeveelheid bezoekers. Het aantal bezoekers is gewoon laag. Dus je staat ergens alleen of slechts met enkele andere te kijken naar iets moois. Slechts zelden ben je met 10 of meer auto’s. En dat is voor een safari en het maken van foto’s heerlijk.

De fotoreis die we hier gemaakt hebben met professionele fotograaf maak je met jouw gezelschap. Of je nou alleen bent of met zijn tweeën of met meer, het is jouw auto. Ook de duur van de reis kan je zelf bepalen. Deze reis kun je ook maken met een ‘gewone’ gids i.p.v. een fotograaf en dan zit je met andere gasten in de auto. Dat maakt de prijs wel wat lager.

Kijk voor al onze safarireizen naar Zambia bij bestemmingen Zambia.

Of neem contact met ons op via ons contactformulier of bel direct met Frank 06-36536229.

stekelvarken tijdens avond game drive Zamboa
Civet kat avond safari Zambia
rennende zebra panning techniek
olifant in het kamp South Luangwa
South Luangwa, het zien van een luipaard is bijna een garantie!

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design