Reisverslag Tanzania
Het verslag geeft je een eerste indruk van het reizen door een aantal parken in Tanzania. De parken hebben een duidelijke eigen identiteit qua landschappen en wildlife. De overeenkomst is dat ze zeer indrukwekkend zijn!
Serengeti National Park
Het eerste National Park (NP) dat we bezochten was de beroemde Serengeti. Dit park staat bekend om zijn grote hoeveelheid grote katten (leeuw, luipaard en cheetah) en om de wildebeest migratie, ('the great migration'), waarbij meer dan een miljoen wildebeest en honderdduizenden zebra's rondtrekken op zoek naar sappig gras. En wat beide betreft was het een succes. Wat een ervaring is het toch om tussen tienduizenden wildebeest (gnoes) en zebra's te staan. Een overweldigend aantal en een oorverdovend geluid. En als je het 'geluk' hebt om er net als wij vlak bij te slapen dan doe je ook geen oog dicht van het geluid dat de hele nacht door gaat.
Grote katten
Wat de katten betreft waren er diverse hoogtepunten. Parende leeuwen van heel dichtbij, bijzonder om dat gade te slaan. Of de tree climbing lions, iets waar we vorig jaar in Oeganda lang naar gezocht hebben, zag je nu elke dag. Zelfs met welpen in de boom. Het meest bijzondere was iets wat de gidsen van onze partner ook nog nooit gezien hadden. Een luipaard kon zijn prooi niet zien door het lange gras. Dit loste hij op door rechtop op zijn achterpoten te gaan staan en zo over het gras heen te kijken. Hoe bizar is dat?
Leeuwen kill
Persoonlijk was het gadeslaan van een zebra kill door een leeuwin een wens die uitkwam. Een leeuwin kwam recht op ons afgelopen, passeerde de auto op een meter afstand zonder ons ook maar één blik waardig te gunnen. De migrerende zebra's was het enige waar ze naar keek. En ze sloop niet, nee ze liep recht op haar doel af tot er plotseling een brute kracht en snelheid vrijkwam. In enkele seconden had ze een jonge zebra uitgezocht, rende ernaartoe en greep hem beet. De zebra was geen partij en al snel zag je boven het hoge gras alleen nog wat spartelende poten uit steken. En dat echt in enkele seconden. Vrijwel direct erna kwam de rest van de pride, een stuk of vijf volwassen vrouwtjes en zeker tien welpen, uit het niets tevoorschijn om lekker te spelen en zich te goed te doen aan deze feestmaaltijd. De Serengeti is echt een zeer bijzondere plek om te verblijven
Arusha National Park
Na de Serengeti bezochten we een heel ander type park. Arusha National Park ligt op ruim uur rijden van de gelijknamige stad. Een fris en groen park voor een (halve) dag, waar je een boeiende wandelsafari kunt doen. Je mag er wandelen (onder begeleiding van een ranger), omdat er geen (grote) roofdieren rondsluipen. Wij hebben daar niet voor gekozen. Deze keer zijn we er met de (goed opgeleide) gids met de Landrover doorheen gereden. Het park heeft een heuvelachtig landschap met een afwisseling van bomen, struiken, open vlaktes en meren. Het park heeft een behoorlijke variatie aan dieren. Onder andere olifanten, giraffen, zebra's, buffels, dikdiks en een aantal meren met grote groepen flamingo's, als een roze wolk op en aan de rand van het water. Andere soorten vogels met veelkleurige veren, kwetteren er lustig op los. Een heerlijk gebied met veel uitzichtpunten. Neem gerust de tijd om even stil te staan en te genieten van de natuur die zo anders is dan hetgeen we kennen in Nederland.
Lake Manyara
Heel bijzonder door de natuurlijke ligging: een lang meer, een steil oprijzende bergwand en daartussen een groengebied van bomen/palmen, struikgewas en open grasvlaktes en zelfs warmwaterbronnen (zeg maar gerust 'heet' = eigen ervaring). Deze combinatie staat garant voor een grote variatie aan dieren. Bij de eerste groenvlakte was er sprake van moeras, grote plassen water en droge grasvlaktes. Er liepen, zwommen, graasden, vlogen, jaagden zo veel soorten dieren dat we ogen en oren te kort kwamen. Wat een overdaad aan nijlpaarden, buffels, gnoes, diverse soorten ooievaars, visarenden, koereigers en grote hagedissen. Aanvliegende groepen pelikanen en Hadada ibissen, waar te beginnen met fotograferen? Geduld en tijd hadden we voldoende, maar het is moeilijk hoor om focus te houden als er zo veel gebeurt…. Iedere bocht bracht ons weer in een andere omgeving, vlakbij het meer, bijna tegen de rotswand, of in een dichtbegroeid stuk bos. De fotografen begrijpen hoe vaak de camera-instellingen veranderd moesten worden!
We kregen van een andere gids de tip dat er leeuwen in de boom lagen te rusten, een mooie kans die we niet wilden missen. En na goed speurwerk hebben we ze ook gevonden! Daarna kregen we een typisch Manyara landschap: een bosdoorkijkje naar het meer, met op de oever giraffen, groundhornbills, buffels en langs de waterkant, yellow billed stork, saddle billed stork, pelikanen en in de bomen bij het water aalscholvers, reigers en maraboes! Genieten!
En als bonus op het laatste open stuk een enorme groep bavianen, zeker 200 stuks. Stoere mannen, stoute pubers, zorgzame moeders en spelende jonkies. We hadden nog nooit een dergelijke grote groep gezien. We hebben ondertussen zo veel gezien en daarmee veel tijd 'verbruikt', dat we een aantallen stukken van het park over moesten slaan; voordat het donker is moet je namelijk het park uit zijn (rond 18.30).
De lodge waar we naar toe gingen, was prachtig gelegen. Met uitzicht op het meer, de bosrand en de steile rotswand, eigenlijk op het gebied waar we de hele dag hadden vertoefd. Met een koel biertje in de hand, kijkend vanaf het terras naar de rustig langslopende gnoes en zebra's. De ondergaande zon kleurde de lucht in prachtige oranje-rood-paars tinten, fascinerend! En na een kwartier is het dan gewoon donker. Tijd voor een douche en het prima dinerbuffet….
Tarangire National Park
Een paar kilometer van Lake Manyara begint Tarangire National Park. We kwamen met voorzichtige verwachtingen, want het natte seizoen was net ten einde. Dat betekent dat er overal water te vinden is en de dieren meer verspreid leven. In het droge seizoen verzamelen ze zich bij de rivier en is het 'spotten' relatief eenvoudig. Maar wat een ontzettend variatie aan dieren hebben we gezien, zelfs in deze periode, en wat betekent dat voor het droge seizoen? We hebben twee dagen in het park doorgebracht en veel kilometers afgelegd, en het was het waard! Prachtige landschappen met zeer oude en grote baobabs.
Olifanten en baobab
Olifanten vinden deze bomen erg lekker, ze hebben namelijk een vochtvasthoudende bast, en de meeste bomen zitten dan ook vol 'littekens', ontstaan in het droge seizoen. Volgens de overlevering zijn bijna alle baobabs ouder dan 750 jaar, toen deed namelijk de olifant zijn intrede in het gebied. De oude bomen waren al te groot om te eten, maar alle jonge bomen werden als lekkernij gezien en opgegeten.
Er waren grote groepen olifanten te zien, veel giraffen, grote groepen gazellen en behoorlijke aantallen leeuwen. We zagen twee leeuwinnen met hun kroost knagen aan een vers maaltje, door het hoge gras konden we het helaas niet goed zien. Alleen af en toe een nieuwsgierig hoofd en een boomklimoefening. Struisvogels, schildpadden, buffels, visarenden, hamerkoppen, bavianen en een bonte stoet aan 'kleine' vogels. Een van deze laatste groep behoort tot mijn favorieten en dat is de Pigmee Falcon. We hebben geslapen in een nieuw 'tented camp', midden in de velden. Prima gegeten, biertje er bij en gezellig bij het kampvuur bijgepraat. En natuurlijk batterijen opladen en apparatuur schoonmaken.
Na een goede nachtrust, wachtte ons een bijzondere eerste ontmoeting: een jachtluipaard (cheetah). Die bleek zeldzaam te zijn in Tarangire. In alle rust foto's kunnen nemen en het opvallende was dat hij ook in een boom klom om zijn territorium te markeren, zeer bijzonder! Ook deze dag zagen we weer veel verschillende soorten dieren en landschappen. Een boom vol gieren, een drinkende leeuwin, een wandelend gezin Konings kraanvogels, vele soorten ijsvogels, een neushoornvogel die haar jong een sprinkhaan voert en alle eerder genoemde soorten. Dit park is een echte aanrader! Zo veel variatie in soorten en genoeg aantallen om ze ook daadwerkelijk te zien!
Wildreservaat Selous
Alweer het laatste deel van onze reis. En wat begon het spannend. Wild op de airstrip van ons kleine vliegtuigje. Dat zie je toch alleen in films? Pas bij de derde keer aanvliegen was het rustig genoeg om te landen. Erg leuk om zo laag over giraffes en antilopen heen te vliegen. In het regenseizoen is het park dicht en wij waren letterlijk de eerste gasten in het camp. En natuurlijk ook de volgende dag de eerste gasten van het seizoen die op safari gingen.
Offroad en boottocht
In Selous heb je naast de normale auto safari's ook bootsafari's, wandelsafari's, mag je offroaden (erg leuk natuurlijk als je echt iets moois gezien hebt) en een relatief grote kans om Wilde Honden te zien. Van onze drie dagen hebben we anderhalve dag besteed aan het zoeken van deze honden, helaas zonder resultaat. De vaste plekken om ze te vinden waren ook nog niet bekend zo vroeg in het seizoen. Verder wel mooie dingen gezien zoals de zeldzame en moeilijk vindbare 'side striped jackal' en leeuwen in de ondergaande zon. Maar bootsafari's blijven toch iets bijzonders. Hele andere dieren, of dezelfde dieren in een hele andere omgeving. De beleving is zo anders. Olifanten die de rivier oversteken, een vissende visarend, de ondergaande zon en nog veel meer.
Leeuw naast de open wagen
We hebben een foto gemaakt van een leeuwin waar je nog een deel van de auto op ziet, maar de leeuwin stond zo dichtbij dat het niet anders kon. En dan denk je dat je in een grote auto zit maar dan is zo'n leeuw op twee meter afstand die je recht staat aan te kijken toch wel heel groot en indrukwekkend. Ennuh ...... had ik al gezegd dat je in Selous alleen open auto's hebt? Dat maakt het nog indrukwekkender! ....... En spannender.
Samenvattend: een prachtige, zeer gevarieerde safari, een aanrader!
Wil je ook zo'n droomreis naar tanzania maken? Kijk hier voor onze rondreizen naar Tanzania of neem contact met ons op via ons contactformulier of bel direct met Frank 06-36536229.