Afrika vakantie Tanzania - strandvakantie Zanzibar
zonsondergang als kunstwerk

Strand vakantie Zanzibar - Top 10 tips en info voor Zanzibar

Zanzibar, de parel van de Indische Oceaan, waar hagelwitte zandstranden, wuivende palmbomen en een turquoise blauwe zee je verwelkomen voor een onvergetelijke vakantie-ervaring. Na een avontuurlijke safari of een boeiende rondreis door Tanzania is Zanzibar de ideale plek om tot rust te komen en te genieten van het tropische paradijs dat dit eiland te bieden heeft. Of wat te denken van een romantische afsluiting van je huwelijksreis met een onvergetelijk privé diner op het strand?

Op dit betoverende eiland voor de kust van Tanzania kun je eindeloos snorkelen tussen de kleurrijke koraalriffen, zeilen op traditionele Dhow boten en kennismaken met de fascinerende Swahili cultuur. Veel reizigers komen hier om te ontspannen na hun avonturen op het vasteland van Tanzania. Van het knopen van je hangmat tussen de palmbomen van Nungwi tot het verkennen van de grotten bij Mangapwani Beach, Zanzibar biedt voor elk wat wils. Laat je betoveren door het witte zand van Matemwe, Kiwenga of Jambiani, en ontdek de verborgen schatten van dit tropische paradijs.

Verken de kolonie reuzenschildpadden op het gevangeniseiland Changuu, duik in de prachtige wateren rondom Bawe of Chumbe, en spot groepen tuimelaars of witte Chinese dolfijnen bij Kizimkazi. Maak een wandeling door het mangrovebos van het Jozani-Chwaka Bay National Park en ontmoet de rode franjeapen die hier thuis zijn. Ga op een boeiende specerijentour tussen de hoge kruidnagelbomen, of proef de authentieke smaken van Zanzibar in de kustplaats Makunduchi, waar kokosnoten op de rotsen worden stukgeslagen. Voor duikliefhebbers is de Leven Bank een must-visit, met zijn prachtige verzameling tropische vissen.

Zanzibar is dé ultieme strandbestemming in Afrika, waar je kunt kiezen uit afgelegen locaties om helemaal tot rust te komen, of levendige plekken vol activiteiten en entertainment. Van gezellige strandwandelingen bij zonsondergang tot het verkennen van de smalle straatjes en historische gebouwen van de hoofdstad Stone Town, Zanzibar biedt een scala aan ervaringen om van te genieten.

Dus pak je koffers en laat je betoveren door het tropische paradijs van Zanzibar, waar azuurblauw water, parelwitte stranden en een sprookjesachtige sfeer wachten om ontdekt te worden. Welkom op het eiland van dromen, welkom op Zanzibar.

En is Zanzibar veilig?

In principe is Zanzibar veilig. Maar net als in vele andere landen geldt: gebruik je boerenverstand. Ga niet in het donker alleen door de straten wandelen. Je bent en blijft in de ogen van de lokale bevolking enorm rijk. Er zullen dus altijd mensen zijn die uit zijn op jouw bezittingen. Maar op Zanzibar is dat eerder minder erg dan bv in enkele grote Europese steden.

Maar voordat je vertrekt: Lees eerst dit reisblog vol met de 10 beste vakantie tips en wetenswaardigheden over Zanzibar!

  1. Historie van Zanzibar

  2. Hoe kom je op Zanzibar?

  3. Beste reistijd / klimaat Zanzibar

  4. Diverse regio’s & Stranden van Zanzibar

  5. Wat is er te doen op Zanzibar?

  6. Stone Town - een sprookje van duizend-en-één nacht

  7. Overnachten op Zanzibar - van hostels tot luxueuze resorts

  8. Zanzibar voor elk Budget

  9. Eten & Drinken op Zanzibar - een smakelijke mix van culturen

  10. Kies jouw favoriete plek en activiteiten

Historie van Zanzibar

De geschiedenis van Zanzibar is erg rijk, het is een eiland dat een semiautonoom onderdeel vormt van Tanzania. Dit betoverende stukje paradijs omvat de eilanden Zanzibar, ook bekend als Unguja, en Pemba, met als hoofdstad Zanzibar-stad. De staat heeft een eigen president, die tevens vicepresident van de nationale regering van Tanzania is.

De historie van Zanzibar gaat terug tot de Portugese tijd, toen het eiland diende als een strategisch steunpunt op de handelsroute naar Voor-Indië. In 1698 werd Zanzibar overgedragen aan het Arabische sultanaat Oman, waardoor het eiland onder Arabisch bestuur kwam te staan. Het bloeide op als een belangrijk handelscentrum tussen Oost-Afrika, de Indische Oceaan en Europese koloniale mogendheden.

Onder de heerschappij van de sultans van Oman kende Zanzibar een periode van welvaart en groei. In 1885 werd het eiland een Duits protectoraat, maar werd later overgedragen aan de Britten. In 1963 kreeg Zanzibar zelfbestuur en in 1964 werd het samengevoegd met Tanganyika tot de Verenigde Republiek Tanzania. Zanzibar behield echter een grote mate van autonomie, met een eigen president aan het hoofd.

De staatsinrichting van Zanzibar is uniek binnen Tanzania, waar het een aparte staat vormt met zijn eigen president. Deze president is verantwoordelijk voor alle interne aangelegenheden op het eiland en fungeert tevens als vicepresident van Tanzania.

De geschiedenis van Zanzibar is doordrenkt van een rijke mix van culturele invloeden, die zich manifesteren in de architectuur, keuken en tradities van het eiland. Van Arabische en Indiase tot Afrikaanse en Europese invloeden, Zanzibar is een smeltkroes van culturen en erfgoed die elke bezoeker betovert met zijn unieke charme.

Hoe kom je op Zanzibar?

Zanzibar, maar hoe kom je er eigenlijk? Er zijn verschillende manieren om dit tropische paradijs te bereiken. Het is een eiland dus rijden met de auto is geen optie. Zanzibar heeft een eigen internationale luchthaven, genaamd Zanzibar International Airport, wat natuurlijk de snelste manier is om er te komen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Als je ervoor kiest om met het vliegtuig te reizen, kun je een directe vlucht nemen van Amsterdam naar Zanzibar, wat verreweg de snelste optie is. Deze vluchten hebben echter vaak een hoger prijskaartje in vergelijking met vluchten met een tussenstop. De vliegtijd van Amsterdam naar Zanzibar bedraagt de vluchtduur ongeveer 9 uur, en de prijzen voor retourvluchten liggen doorgaans rond de €1000 per persoon. Als je kiest voor 1 of meerdere tussenstops kan je vaak vliegen voor enkele honderden euro’s lager in prijs. Hou er wel rekeinng mee dat je inclusief tussenstop of overstap al snel minstens twaalf uur onderweg bent. Het loont ook de moeite om tijdig je vlucht vast te leggen.

Je kan natuurlijk ook vanuit Tanzania zelf naar Zanzibar. Voor wie liever niet met het vliegtuig reist, is er ook de optie om met de ferry te gaan. Vanaf Dar Es Salaam vertrekt een ferry rechtstreeks naar Zanzibar, wat ongeveer twee uur duurt. De ferry vertrekt vanaf de haven in de binnenstad van Dar Es Salaam en vaart rechtstreeks naar Stone Town, de oude stad van Zanzibar. Ook een bijzondere ervaring om mee te maken.

De prijzen voor de ferry variëren afhankelijk van de klasse die je boekt. Het VIP-dek biedt de meest comfortabele stoelen en airconditioning, maar een ticket voor deze klasse kost ongeveer US$40 per persoon. Voor de economyclass liggen de prijzen rond de US$35 per persoon.

Wat betreft de vliegtijd naar Zanzibar, het eiland ligt op slechts 20 minuten vliegen van de Tanzaniaanse hoofdstad Dar Es Salaam, waardoor het prima te combineren is met een safari op het vasteland. De kosten zijn minder dan 100€.

Vluchten vanuit Arusha of Kilimanjaro zijn wel wat hoger in prijs afhankelijk van seizoen en luchtvaartmaatschappij. Dit kost tussen de 275 en 350€.

En natuurlijk kan je ook vanuit de safariparken naar Zanzibar vliegen. Afhankelijk van de afstand kan dit wel oplopen tot zo’n 750€ per persoon.

Beste reistijd / klimaat Zanzibar

Zanzibar verwelkomt reizigers het hele jaar door met zijn warme klimaat en prachtige stranden. Als eiland dicht bij de evenaar geniet Zanzibar van een typisch tropisch klimaat, gekenmerkt door warm weer en een hoge luchtvochtigheid tussen 75% en 80%. De invloeden van de Indische Oceaan bepalen grotendeels het weer, met droge en natte seizoenen die worden beïnvloed door de moessons. Over het algemeen is het weer op Zanzibar fantastisch.

Het regenseizoen op Zanzibar valt in twee delen uiteen: een lange en een korte periode. Het lange regenseizoen strekt zich meestal uit van maart tot mei, met de zwaarste regenval in april en mei. Het korte regenseizoen is minder intens en loopt van oktober tot begin december. Pemba eiland, een ander eiland in de buurt, is over het algemeen iets koeler en ontvangt wat meer regen.

Wat betreft de beste reistijd voor Zanzibar, zijn er twee periodes die populair zijn onder toeristen. Allereerst zijn er de zomermaanden, late lente en vroege herfst, die aansluiten op safari's op het vasteland van Tanzania. Maar ook de winterzonvakanties worden steeds geliefder, vooral omdat het weer dan betrouwbaar goed is. Tijdens de wintermaanden in Europa is Zanzibar een perfecte bestemming met minimale neerslag en gemiddelde temperaturen rond de dertig graden Celsius. De constante zeewind zorgt voor verkoeling, waardoor het eiland een ideale bestemming is voor zon-, zee- en strandliefhebbers.

Samenvattend, de beste tijd om Zanzibar te bezoeken is van juni tot en met oktober, tijdens het koele, droge seizoen. Een andere populaire periode is van november tot en met maart, hoewel het dan erg warm kan worden. Voor duikers zijn de maanden september tot en met februari ideaal. Als je regen wilt vermijden, vermijd dan de maanden maart tot en met mei en november.

Diverse regio’s & Stranden van Zanzibar

Zanzibar is een waar paradijs voor strandliefhebbers. Het biedt een overvloed aan prachtige kusten en stranden om van te genieten tijdens je vakantie. Van uitgestrekte zandstranden tot adembenemende snorkel- en duiklocaties, het eiland heeft voor elk wat wils. Een perfecte locatie voor een ontspannende strandvakantie (strandverlenging) na een avontuurlijke safari door Tanzania, Kenia, Oeganda of Rwanda. Laten we eens kijken naar de verschillende regio's en stranden die Zanzibar te bieden heeft:

Zuidoostkust - Jambiani, Paje & Bwejuu - Kitesurfen en meer:

De Zuidoostkust van Zanzibar, met zijn dorpjes Jambiani, Paje, Michamvi en Bwejuu biedt prachtige uitgestrekte zandstranden en kitesurfmogelijkheden. Hier ervaar je het lokale Zanzibari-leven terwijl je geniet van het spectaculaire uitzicht op de oceaan. Deze regio staat ook bekend om zijn getijden, met een groot verschil tussen eb en vloed. Maar maak je geen zorgen, tijdens vloed kun je genieten van zwemmen en snorkelen in de zee.

Zuidwestkust - Dolfijnen spotten:

De zuidwestkust van Zanzibar is minder bezocht maar biedt prachtige stranden en de mogelijkheid om dolfijnen te spotten tijdens bootexcursies. Voor liefhebbers van snorkelen en duiken is de Menai Bay Conservation Area een absolute must-visit.

Noordoostkust - Mnemba Atoll:

De noordoostkust van Zanzibar staat bekend om zijn uitstekende snorkel- en duiklocaties, vooral bij het Mnemba Atoll. Hier vind je beschermde onderwaterwerelden en tropische stranden, perfect voor een ontspannen dagje uit.

Noordkust - Nungwy en Kendwa - Prachtige stranden:

Nungwy en Kendwa, gelegen in het noorden van Zanzibar, worden beschouwd als de thuisbasis van de mooiste stranden van het eiland.

Nungwi, gelegen in het uiterste noorden van Zanzibar, biedt een bruisende sfeer en gunstige getijden om de hele dag door te zwemmen. Met zijn levendige boulevard, gezellige strandbars en visbarbecues in de avonduren, is Nungwi een populaire bestemming voor reizigers die van activiteiten en gezelligheid houden.

Matemwe - Relaxte strandwijk:

Matemwe, in het noordoosten van Zanzibar, biedt een relaxte strandwijk met knusse boetiekhotels en prachtige uitzichten op het strand. Het is ook de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Mnemba-atol voor duik- en snorkelavonturen.

Chumbe Island - Duurzaam toerisme:

Voor een unieke ervaring in duurzaam toerisme kun je een bezoek brengen aan Chumbe Island. Met slechts zeven bungalows, prachtige koraalriffen en een beschermde waterwereld, biedt dit eiland een rustige en milieuvriendelijke vakantie-ervaring.

Met zijn diverse kustlijn en betoverende stranden is Zanzibar een bestemming die je niet mag missen tijdens je reis naar Tanzania. Of je nu wilt ontspannen op het strand, avontuurlijke watersporten wilt proberen of wilt genieten van de natuurlijke schoonheid van het eiland, Zanzibar heeft het allemaal.

Wat is er te doen op Zanzibar?

Zanzibar is een waar paradijs voor avonturiers, overal zijn activiteiten en excursies (en natuurlijk duiken en snorkelen). Achter elke hoek is er wel een nieuw avontuur, een nieuwe activiteit. Naast luieren op de zonovergoten stranden biedt dit eiland een breed scala aan activiteiten en excursies. Hieronder een compleet overzicht.

Op het land

Geniet van de geuren en smaken van Zanzibar tijdens een onvergetelijke Kruiden Tour. Deze tour neemt je mee langs kleurrijke kruidenplantages en laat je kennismaken met de rijke geschiedenis van het eiland. Bewonder de Anglicaanse Kathedraal van Christus, gebouwd op de voormalige locatie van de oude slavenmarkt, en bezoek het indrukwekkende Paleis van de Sultan en de houten gravures van Beit-el-Ajaib.

Verken de jungles van Jozani Chwaka Bay National Park tijdens een spannende jungletocht. Hier ontmoet je de zeldzame rode colobus-apen, die alleen op Zanzibar te vinden zijn.

Voor de avonturiers op het droge zijn er mogelijkheden voor quadrijden, fietsen en wandelen door schilderachtige landschappen en traditionele dorpen. Deze activiteiten bieden niet alleen een adembenemend uitzicht, maar ook de kans om de diverse flora en fauna van Zanzibar van dichtbij te ervaren.

Excursies naar Prison Island bieden een unieke kans om de reuzenschildpadden te bewonderen. Breng een bezoek aan het historische Prison Island (echte naam Changuu), ooit bedoeld als gevangeniseiland maar nu een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Zanzibar. Vaar met een traditionele dhow naar het eiland en geniet van het adembenemende uitzicht op de hagelwitte stranden. Verken de schildpaddenopvang en bewonder de prachtige onderwaterwereld tijdens het snorkelen rondom het eiland.

In en op het water

Zanzibar is een waar paradijs voor liefhebbers van watersport, vooral duiken trekt veel avonturiers naar deze betoverende plek. Verken de prachtige onderwaterwereld rondom het eiland, waar kleurrijk koraal en exotische vissen je betoveren. Met diverse duiklocaties en adembenemende koraalriffen, wordt het eiland beschouwd als een van de mooiste duikbestemmingen ter wereld. De Mnemba Atol, aan de noordoostkust, wordt beschouwd als een van de beste duiklocaties ter wereld, met een overvloed aan onderwaterleven en adembenemende koraalriffen. In september t/m maart is het water wat rustiger en is je zicht beter.

Voor degenen die liever aan de oppervlakte blijven, biedt snorkelen een magische ervaring, vooral in het noorden en oosten van Zanzibar, waar je zelfs kunt zwemmen met zeeschildpadden (tot wel 200 kg).

Maar er is meer dan alleen duiken; diepzeevissen en kitesurfen zijn ook populaire activiteiten die je hier kunt beoefenen. Vergeet ook niet een ontspannende rit te maken op een traditionele Dhow zeilboot langs de kustlijn van Zanzibar.

In het zuidwesten van het eiland biedt Zanzibar ook de mogelijkheid om te zwemmen met dolfijnen. Voor een onvergetelijke ontmoeting met dolfijnen is snorkelen de beste keuze. Vroeg in de ochtend, tijdens de periodes van eb en vloed, heb je de grootste kans om deze prachtige wezens te zien. Huur snorkeluitrusting op verschillende locaties op het eiland en ontdek de betoverende onderwaterwereld van Zanzibar. Vergeet niet om hun natuurlijke leefomgeving met respect te behandelen en ze geen voedsel te geven.

Ben je tussen juli en november op Zanzibar? Dan heb je kans op het spotten van de bultrugwalvis! Deze zwemt gedurende enkele maanden paar jaar langs de kust van Zanzibar. Dit gigantische zoogdier is indrukwekkend om te zien, zowel van boven of onder water.

En nieuw is de Zanzibar Submarine Experience. Verken de diepten van de Indische Oceaan als nooit tevoren met een onderzeeër. Dompel jezelf onder in een onvergetelijk avontuur, maak kennis met het onderwaterleven, levendige koraalformaties en de mysterieuze geheimen van de diepzee.

Kortom, of je nu droomt van een onderwateravontuur, wilt kennismaken met de lokale flora en fauna of de rijke geschiedenis van het eiland wilt ontdekken, Zanzibar heeft voor elk wat wils. Dompel jezelf onder in de opwinding van dit paradijs en creëer herinneringen die een leven lang meegaan.

Stone Town - een sprookje van duizend-en-één nacht

Je begint of eindigt je avontuur op Zanzibar altijd in het ‘hart’ van het eiland, Stone Town. Stone Town is het begin van de betoverende wereld van Zanzibar. Deze levendige hoofdstad verwelkomt je met zijn smalle straatjes, kleurrijke markten en prachtige architectuur. Als Unesco Werelderfgoed biedt Stone Town een fascinerende mix van Arabische, Afrikaanse en Indiase invloeden die je nooit zult vergeten. Bezoek de historische bezienswaardigheden zoals het Paleis van de Sultan, het House of Wonders of het geboortehuis van Freddie Mercury. Laat het dramatische verleden van de voormalige slavenkelders tot je doordringen, je voelt het leed dat daar geleden is.

Dwaal door de smalle straten

Laat je betoveren door de kronkelende straten van Stone Town, elk met zijn eigen unieke sfeer. Verken de bruisende Darajani Markt en proef de exotische smaken van tropisch fruit en kruiden. Wandel langs Kenyatta Road en ontdek charmante boetiekjes gevuld met handgemaakte souvenirs. Of geniet van een culturele avond in het Arabische Fort, waar traditionele muziek en dans je meenemen naar vervlogen tijden.

Historische pracht

Stone Town ademt geschiedenis. Bewonder de majestueuze architectuur van meer dan tweeduizend historische gebouwen, elk met zijn eigen verhaal. Verken het House of Wonders en het paleis van de sultan, herinneringen aan een glorieuze periode van Zanzibar. Sta stil bij de oude slavenmarkt en besef de turbulente geschiedenis van het eiland.

Magische avonden

Sluit je dag af in de betoverende Forodhani Gardens, waar de haven tot leven komt bij zonsondergang. Ontdek de visbarbecues en proef verse garnalen, kreeft en vis, bereid voor je ogen. Meng je met de lokale bevolking en laat je betoveren door de sfeer van Stone Town bij nacht.

Respect voor cultuur

Als je Stone Town bezoekt, vergeet dan niet om respect te tonen voor de lokale cultuur. Kleed je netjes en bedek je schouders en knieën als teken van respect voor de islamitische tradities van Zanzibar.

Overnachten op Zanzibar - van hostels tot luxueuze resorts

Op zoek naar de perfecte accommodatie op Zanzibar? Het eiland biedt een scala aan opties, van prachtige resorts langs de kust tot luxe Boutique hotels in Stone Town. Of je nu op zoek bent naar een romantisch toevluchtsoord of een ontspannen strandvakantie, Zanzibar heeft het!

Strandresorts aan de Oostkust

De oostkust van Zanzibar staat bekend om zijn adembenemende stranden en daar vind je dan ook de meeste populaire hotels en resorts. Met drie of vier sterren bieden deze accommodaties comfort en stijl, perfect voor een ontspannen verblijf aan zee. Geniet van de zachte bries en het geluid van de golven terwijl je tot rust komt in een luxe omgeving.

Luxe in Stone Town

Voor een meer culturele ervaring kun je verblijven in een van de prachtige hotels met vier of vijf sterren in Stone Town. Deze historische stad biedt een betoverende mix van Arabische, Afrikaanse en Indiase invloeden, en een verblijf in een luxe hotel voegt daar nog een vleugje elegantie aan toe. Verken de smalle straatjes en historische bezienswaardigheden van de stad, en keer terug naar je hotel voor een ontspannen avond in stijl.

Exclusiviteit aan de Westkust

Voor wie op zoek is naar iets unieks, is er het Seacliff Resort en Spa aan de westkust van het eiland. Dit luxe resort biedt een exclusieve ervaring met weinig stranden, maar prachtige zwembaden en ontspanningsruimtes. Ontsnap aan de drukte en geniet van de rust en sereniteit van deze afgelegen locatie.

Zanzibar voor elk Budget

Of je nu reist met een strak budget of op zoek bent naar ultieme luxe, Zanzibar heeft accommodaties voor elk budget. Van low-budget hostels voor slechts een paar tientjes per nacht tot luxe resorts voor €500 of meer, de keuze is aan jou. Dompel jezelf onder in de schoonheid en charme van Zanzibar, ongeacht je budget.

Hou rekening met een bedrag van zo’n 75€ tot 150€ pppn o.b.v. HB (ontbijt en diner) voor een goed 3 of 4-sterren accommodatie.

Eten & Drinken op Zanzibar - een smakelijke mix van culturen

Op Zanzibar draait alles om eten en drinken, een ware smaakexplosie die de diversiteit van het eiland weerspiegelt. De culinaire scene weerspiegelt de rijke geschiedenis en culturele smeltkroes van Zanzibar, met invloeden uit Afrika, Arabië, Europa, India en China die samenkomen in heerlijke gerechten.

In de restaurants van Zanzibar vind je een overvloed aan gerechten die een mix zijn van traditionele Afrikaanse, Arabische, Europese, Indiase en Chinese keukens. Deze culinaire diversiteit is niet alleen bedoeld om toeristen te plezieren, maar weerspiegelt ook de eetgewoonten van de lokale bevolking, die eeuwenlang onder invloed heeft gestaan van verschillende culturen.

Een van de hoogtepunten van de Zanzibar-keuken zijn de specerijen. Het eiland staat bekend als de "Specerijenhoofdstad van de Wereld" vanwege zijn overvloedige aanbod van kruiden zoals kruidnagel, kardemom, nootmuskaat en vanille. Deze kruiden vormen de basis van veel lokale gerechten en voegen een unieke smaak toe die nergens anders te vinden is.

Een van de meest geliefde gerechten op Zanzibar is pilau-rijst, een aromatische rijstschotel gekruid met een mix van specerijen zoals kaneel, kardemom en kruidnagel. Deze geurige schotel wordt vaak geserveerd met vlees, vis of groenten en is een ware traktatie voor de smaakpapillen.

Andere lokale lekkernijen zijn verse zeevruchten, zoals gegrilde vis en krab, evenals chapati's, samosa's en mandazi's, een zoet en donzig gefrituurd broodje dat vaak wordt geserveerd als snack of dessert. De keuken van Zanzibar draait om verse, lokale ingrediënten en eenvoudige bereidingstechnieken die de natuurlijke smaken van het eiland benadrukken. Overnacht je in een accommodatie aan het strand, hou dan eens in de gaten of de lokale vissers in de ochtend langskomen met hun vangsten en met de kok in overleg gaan. Snel daarna wordt bekend gemaakt wat het eten voor die dag zal zijn. Verser kan niet.

En laten we niet vergeten te proosten met de lokale drankjes die Zanzibar te bieden heeft. Hier zijn enkele must-try drankjes tijdens je verblijf:

Verse vruchtensappen: Op Zanzibar vind je een overvloed aan verse vruchten, en het is een traditie om hiervan heerlijke sappen te maken. Probeer sapjes van tropische vruchten zoals mango, ananas, passievrucht en kokosnoot. Ze zijn verfrissend en perfect om van te genieten onder de Afrikaanse zon.

Ubuyu (Baobab) Sap: Dit traditionele drankje wordt gemaakt van het sap van de baobabvrucht, die rijk is aan vitamines en mineralen. Het heeft een lichtzure smaak en wordt vaak gemengd met suiker en water om een verfrissend drankje te creëren dat geliefd is bij de lokale bevolking.

Dawa Cocktail: Deze kenmerkende cocktail is populair in heel Tanzania en wordt gemaakt met wodka, limoen, honing en suiker. Het wordt vaak geserveerd met een lepel honing aan de zijkant van het glas, zodat je zelf de zoetheid naar smaak kunt aanpassen. Het is een verfrissende en smaakvolle optie om van te genieten tijdens een ontspannen avond.

Lokaal bier: Proef het lokale bier van Zanzibar, zoals Kilimanjaro, Safari en Ndovu. Deze bieren zijn verfrissend en perfect om te drinken tijdens een warme dag op het strand of tijdens een maaltijd met lokale gerechten.

Naast de smakelijke gerechten die je in de hotels en restaurants op Zanzibar vindt, zijn er ook enkele unieke eetgelegenheden die je culinaire ervaring naar een hoger niveau tillen.

The Rock Restaurant: Dit iconische restaurant is gebouwd op een rots in de Indische Oceaan, waardoor het een van de meest fotogenieke eetgelegenheden ter wereld is. Geniet van heerlijke zeevruchten terwijl je omringd wordt door het prachtige blauwe water van de oceaan.

Forodhani Gardens Vis BBQ: Elke avond komen de Forodhani Gardens aan de haven van Stone Town tot leven met kraampjes die een scala aan verse vis en zeevruchten grillen. Proef lokale lekkernijen terwijl je geniet van de bruisende sfeer en de prachtige zonsondergang.

Lokale eetstalletjes: Verken de straten van Stone Town en je zult een overvloed aan lokale eetstalletjes vinden die traditionele gerechten serveren, zoals gegrilde kebabs, samosa's, chapati's en vers fruit. Dit is de perfecte manier om de authentieke smaken van Zanzibar te proeven en tegelijkertijd in contact te komen met de lokale bevolking.

Spice Tours met maaltijden bij lokale families: Tijdens een specerijentour kun je genieten van een maaltijd bereid door een lokale familie, waarbij je de kans krijgt om traditionele gerechten te proeven en meer te leren over de culinaire tradities van Zanzibar.

Op Zanzibar zijn er eetervaringen voor elke smaak en voorkeur.

Duurzaam toerisme in Zanzibar

Als laatste benadruk ik het belang van duurzaam toerisme in Zanzibar en moedig ik reizigers aan om bewuste keuzes te maken tijdens hun verblijf op het eiland. Dit kan onder meer het steunen van milieuvriendelijke accommodaties, het deelnemen aan strand- en kustschoonmaakacties en het respecteren van de lokale cultuur en tradities. Ook als reiziger kan je actief bijdragen aan het behoud van Zanzibar's natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed, en dus aan een duurzamere toekomst voor het eiland en zijn gemeenschappen.

Kies jouw favoriete plek en activiteiten

Tijdens een strandvakantie/cultuurvakantie naar Zanzibar verblijven de meeste mensen op één plek en ontdekken het eiland vanuit daar. Wij adviseren meestal 2 plekken, 1 aan het strand en 1 of 2 nachten in Stone Town.

Je hebt nu een idee van wat de verschillende gebieden op Zanzibar in petto hebben. Even kort samengevat: Waar op Zanzibar kan je verblijven als je…

De mooiste stranden wilt?

Dan kun je het beste verblijven in de omgeving van Nungwy en Kendwa. Hier liggen volgens velen de beste stranden met parelwit zand en vrij van zee-egels en zeewier. Paje en het gebied in het zuidoosten herbergen bovendien ook prachtige stranden.

Van grote all inclusive resorts houdt?

Maak Nungwy dan tot je thuisbasis. Als je dol bent op de grote luxe resorts met meerdere zwembaden, grote eetzalen en onbeperkt lekker eten, dan zit je hier namelijk top. De stranden zijn er bovendien fantastisch (zoals we al aangaven).

Van knusse boetiekhotels aan het strand houdt?

In dit geval zijn de favoriete spots Matemwe en het zuidoosten. Hier vindt je veel middelgrote boetiekhotels met prachtig uitzicht op het strand en luxe accommodaties maar met weinig mensen. Michamvi, Bwejuu, Paje en Jambiani zijn in dit geval allemaal topkeuzes. De stranden zijn daarnaast erg mooi in dit deel van het eiland. Kies bijvoorbeeld voor dit prachtige hotel in Jambiani, direct gelegen aan het strand.

Onze top-10 activiteiten op en rond Zanzibar

  1. Snorkelen of duiken
  2. Relaxen op de mooiste stranden
  3. Bezoek Stone Town
  4. Bezoek een unieke markt (groente, vis, specerijen)
  5. Sunsetcruise op het water
  6. De Submarine Experience
  7. Kitesurfen
  8. Bezoek Jozani Chwaka Bay National Park
  9. Ga op zoek naar de bultrugwalvis
  10. Tocht met Dhow
  11. … Wat jij maar wilt, Hakuna matata

 

 

Interesse in een reis naar Tanzania? Kijk hier voor onze reizen of neem contact met ons op via ons contactformulier of bel direct met Frank op 06-36536229.

Lees ook onze andere blogs over Tanzania.


 

 

Afrika safari Tanzania - schildpad in zee
Afrika safari Tanzania - zonsopkomst Zanzibar
Afrika safari Tanzania - Stone Town oude deur
Afrika safari Tanzania - Rode Colobus aap

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design