Safari tips & trics
Neem onderstaande in ieder geval in overweging en maak jouw reis mooier en beter!
In onze beginjaren hebben we ook wel eens een foutje gemaakt. Maar door ervan te leren en te luisteren naar de ervaren 'locals' zijn we steeds wijzer geworden. Hopelijk helpt deze blog jou ook goed op weg.
De meest gemaakte fouten voor en tijdens een safari:
- Elke dag een andere locatie / camp / lodge – Een veel gemaakte fout is om te veel te willen zien en te doen, te veel parken, te veel locaties. Er zijn reizen op het internet waarbij je in 18 dagen 2 landen en 12 locaties aandoet en het transport is met een auto. In de praktijk betekent dit dat je een groot gedeelte van de dag onderweg bent en maar een deel van de dag op safari bent. Het is het beste om voor een safari voldoende tijd te nemen op 1 locatie. Zo heb je de tijd om alle gebieden in de buurt te bezoeken, om eens ergens af te wachten wat er gebeurt als je iets bijzonders ziet of om bv na een kill de volgende dag terug te gaan. In het Swahili is dat ‘pole pole’, rustig aan. Het is beter om de tijd te nemen in 3 parken dan 6 parken te bezoeken.
- Lekker uitslapen, ontbijten en dan op pad – Vanaf een uur of 6 kan je meestal een park in. De nachtdieren en roofdieren zijn dan vaak nog net even te zien. Het licht is voor fotografie nog op zijn best. De temperatuur is vaak nog lekker, in ieder geval lekker voor de dieren. Later op de dag wordt het vaak heter, gaan dieren rusten, nachtdieren verdwijnen. Hierdoor is er gewoon minder te zien tussen ongeveer 10.30 en 15.00. Dus uitslapen? Zeker niet! Om een uur of 5 op, ontbijten en op pad.
- Het is maar 100 kilometer rijden – Afstanden in Afrika zijn vaak veel groter dan in Nederland. Soms is een park net zo groot als ons land. En zowel in als buiten de parken zijn de wegen echt een stuk minder. Er kunnen grote gaten in de weg zitten, ze kunnen overspoeld zijn, je kunt door rivieren moeten, mul zand, etc. In ieder geval rij je soms echt niet harder dan 20 tot 30 km per uur. En als je wat moois ziet dan stop je toch. Dus maar 100 kilometer kan zomaar betekenen dat je 3 tot 5 uur onderweg bent. In dit geval moet je Google maps niet altijd geloven. En soms lijkt vliegen naar een ander park of camp wel duur maar als je dat een lange dag reizen bespaart levert het veel comfort op en rijden is ook niet gratis.
- Ik kies de goedkoopste aanbieder – Goedkoop is vaak duurkoop. Het vergelijken van safari prijzen is niet eenvoudig. Een camp kan er hetzelfde uitzien als een andere maar de locatie kan helemaal fout zijn. In Oeganda is bijna al het wild aan de andere kant van de rivier. Voor een paar tientjes meer per nacht slaap je aan die kant. Als je dat niet doet moet je elke dag met het pontje naar de overkant. En kan jij de eerste keer mee of pas na een uur. In de ochtend staan er al lange rijen. En zo zijn er nog meer factoren. Hoe groot is het aantal mensen in jouw groepsreis? Worden goedkope accommodaties gebruikt die niet schoon zijn en slecht eten hebben of erger slechte bedden? Worden er grote afstanden afgelegd? Of is het aantal kilometers juist beperkt en kan je niet naar de plekken rijden waar je naartoe wilt?
- Ik ga maar 1x op safari en koop vlak voordat ik ga nog even de allernieuwste camera – Vlak voor vertrek nog even een nieuwe camera kopen is iets wat je vaak hoort. Het is beter om dat geruime tijd van tevoren te doen. Er is niks vervelender dan een nieuwe camera te hebben en niet te weten hoe hij werkt. Dus het beste is om ruim voor vertrek de camera (en lenzen) te kopen en vervolgens te oefenen, veel te oefenen. Eigenlijk moet je de instellingen van je camera blindelings weten te vinden. Het wild wacht niet. En 2 tips: Stel alvast wat presets in o.b.v. de verwachte omstandigheden (veel zon, snel bewegende dieren). Op deze manier kan je direct terugschakelen naar de meest waarschijnlijke omstandigheden. En een tweede tip is dat je voldoende geheugenkaarten meeneemt. Kijk even hoe groot een foto is die je maakt en bedenk dan dat je per safari dag zeker een paar honderd foto’s maakt en misschien wel 1000.
- Ik weet het beter – Denk niet dat je het beter weet dan een gids of iemand die al jaren in de safari business werkt. En of het nou over de dieren gaat of cultuur of een gevaar of …., de gids weet het beter! Als je daarvan uitgaat dan voorkom je problemen. En natuurlijk kan je om uitleg vragen maar volg als eerste zijn advies op. Hij is daar al jaren en er is echt een goede reden waarom hij dit zegt. Enkele voorbeelden:
- Als je op een picknick plaats of bij de entree van een park aankomt, luister en sluit het dak en de ramen van de auto (als de gids dat zelf al niet doet). Bavianen of andere apen kunnen je hele auto leegroven en deels slopen om bij het eten te komen. Neem dus ook geen eten mee naar buiten.
- Een gids herkent aan de lichaamshouding van een dier of er gevaar dreigt of niet. Dus ga niet dichterbij als ervaren gidsen dat niet doen. Als het kan zouden ze het zelf wel doen. Sommige dieren kunnen jouw auto heel snel in een wrak veranderen.
- Ik heb geen gids nodig – Niet iedereen zal het met me eens zijn. Maar mijn mening is dat een goede gids onmisbaar is. Allereerst kent een gids het gebied heel goed. Hij weet welke wegen er zijn, of ze begaanbaar zijn of het er druk is, etc. Daarnaast ‘kent’ hij het wildlife. Hij weet welke bomen altijd door het territoriale luipaard worden gebruikt (en geloof me, ik heb bij een boom gestaan om pas na heel veel turen het luipaard te zien waarvan hij al wist dat ie er erin zat), hij weet waar de migratie is, of de leeuwen net gegeten hebben of niet (en dus weer moeten jagen) en ga zo maar door. En het belangrijkste, je hebt alle ruimte om het wild te zien en foto’s te maken. Als je zelf rijdt heb je meestal geen open auto of een auto waarvan het dak open kan. Voor de gezelligheid zit je dan naast elkaar. Als je dan iets bijzonders ziet moet je de auto stoppen, je camera pakken en dan langs je medepassagier een foto maken. Hoe vaak denk je dat het dier er nog is en je een goede foto kunt maken zonder het raam of je passagier erop?
- Ik ga op de bonnefooi op safari – Niet doen! Wild kan je niet plannen maar een hoop andere zaken kan je wel voorbereiden. Dus zorg voor een goede voorbereiding en maak bewuste keuzes:
- Het kan vrij koud zijn in Afrika. Het kan er in de nacht zelfs vriezen. Het kan ook vrij nat zijn. Dus zorg, afhankelijk van het seizoen en de locatie voor de juiste kleding.
- De beste of locaties of die met de beste prijs-kwaliteitsverhouding zijn het snelst vol.
- Naar gebieden gaan die op dat moment niet toegankelijk zijn door de regen, stijgende rivier, ….
- Felgekleurde kleding dragen dat dieren afschrikt of juist blauwe kleding dragen dat de pijnlijk prikkende tseetseevlieg aantrekt. Neem kleren mee die niet opvallen (kaki, groen, bruin), passen bij de temperatuur en de activiteiten en lekker comfortabel zitten.
- Ik zie elke dag de Big5 – Nou dat is zeker niet waar en in veel landen zal je de Big5 helemaal niet zien (e.e.a. afhankelijk van je route). Een luipaard is altijd moeilijk te vinden. Het zijn meesters in zichzelf verbergen. Ik ken mensen die pas op hun derde trip hun eerste luipaard zagen. De neushoorn is op veel plaatsen uitgestorven of alleen op hele specifieke plekken aanwezig. Maar zorg ervoor dat de Big5 geen doel op zich is. Dit waren de dieren die het moeilijkst te doden waren en dat willen we nu helemaal niet meer. Er zijn andere dieren die veel zeldzamer zijn of moeilijker te vinden. Denk eens aan een stekelvarken, een pangolin, striped hyena, wilde honden, de wilde kat, caracal, aardvarken of een aardwolf. Een aantal van deze dieren worden door een gids slechts enkele keren in zijn carrière gespot. Maar elke dag is het een verrassing wat je gaat zien. Accepteer dat en geniet van ervan.
- De reis kost veel en dus kan ik hetzelfde verwachten als thuis – Een veel gebruikte afkorting is TIA, This is Africa. En daar gaat alles zoals het gaat. Tegenwoordig is er overal warm water, internet / wifi, voldoende te eten maar morgen kan het er zomaar niet zijn. Wifi wordt meestal verzorgt door een kleine ontvanger die ergens buiten op een veldje staat. Het kan zomaar zijn dat een aap even interesse had en de antenne heeft afgebroken of een olifant heeft het omvergelopen. Gevolg, geen wifi. Elektriciteit wordt vaak opgewekt m.b.v. zonnepanalen. Een bewolkte dag kan wel eens betekenen dat de lichten vroeg uitgaan of dat het water niet heel warm is. Ook zijn er in het droge seizoen olifanten die graag even een slokje drinken uit het waterreservoir. En dat kunnen ze ook omgooien. Veel belangrijker is om te genieten van de gastvrijheid, het uitzicht, de geluiden om je heen, de geuren en de andere zaken zijn prettig als ze er zijn maar daarvoor ga je niet op safari.
- Ik zoek de meest luxueuze lodges uit – Als je dat wilt is dat prima. Maar vergeet niet dat het wild niet kijkt uit welke lodge / camp je komt. Dat is voor iedereen gelijk. En de vraag is even of je ervan kunt genieten. Als je vroeg op pad gaat en pas in het begin van de avond terugkomt dan kun je nauwelijks gebruik maken van je lodge. Ons advies is dan ook altijd om alleen duurdere lodges te kiezen als je er ook echt tijd doorbrengt. Dat is bv op rustdagen, strandvakantie aan het einde of als je tussen 11 en 15 in de lodge verblijft (en dus niet hele dage op safari bent). Alleen dan kan je er echt van genieten.
- Ik kan alles doen wat ik wil – Je bent op bezoek in een ander land met hun eigen gebruiken en hun eigen cultuur. Dus hou hier rekening mee en pas je aan. Wat voor ons normaal kan zijn kan op safari heel ongebruikelijk zijn en zelfs beledigend. Op 1 van mijn eerste safari’s heeft de gids mij ook moeten ‘redden’ uit een benarde positie. Ik wilde iets kopen en was aan het onderhandelen maar vond de prijs te hoog en kapte het af. Dat was in dit dorp beledigend en werd niet geaccepteerd. Als je start met onderhandelen dan moet je het ook kopen. De stemming werd daardoor iets onvriendelijker. Wees hier alert op en overleg met de gids of er lokale gebruiken zijn of andere zaken waar je rekening mee moet houden. Een ander voorbeeld is om zomaar iedereen te fotograferen. Zeker in de afgelegen gebieden is er nog wel eens de gedachte dat hun geest wordt gevangen door de foto. Of ze willen het gewoon niet of vragen er geld voor. Als je dan toch foto’s maakt zonder toestemming of afspraak wordt dat niet gewaardeerd.
Heb je vragen of wil je meer weten --> neem Contact met ons op
En volg ons op Facebook en Instagram!