Africa Wildlife Safaris Luipaard zwart-wit
Het complete safari woordenboek

Alle safari begrippen op een rijtje

Eerste keer op safari en dan hoor je allerlei termen, woorden, uitdrukkingen die je weinig of niks zeggen, vakjargon. En toch is het wel handig om ze een beetje te kennen zodat je weet wat je te wachten staat. Hieronder een overzicht van een aantal van de meest gebruikte safari termen.

Het klink allemaal zo mooi: een safari met diverse game drives naar Game Reserves en National Parks met overnachtingen in een luxe tented camp uitkijkend over de Savanne.

Maar wat is het nou allemaal? Kijk hieronder voor een heldere uitleg.

Wat is een Safari – Het woord safari komt uit het Swahili en betekent letterlijk ‘reis’ of ‘lange reis’. Eigenlijk is het niks meer dan de gehele reis, rondreis, vakantie die je gaat maken in Afrika. De oorsprong komt bij de jachtsafari’s vandaan waarbij jagers op zoek gaan naar groot wild om ze te schieten. Tegenwoordig wordt bij de term safari meer en meer bedoeld dat toeristen in diverse Afrikaanse wildparken een tocht maken om groot wild te spotten (zoeken) en te ‘schieten’ met hun foto- of filmcamera.

Wat is een Game drive – De game drive is wat je het meeste doet tijdens een gemiddelde safari. Het is in de auto stappen om op zoek te gaan naar wild, landschappen en mooie avonturen. Het woord ‘game’ staat voor wild en het rijden (drive) doe je met de auto. In sommige landen vinden de game drives 2 keer per dag plaats, vroeg in de ochtend en vanaf een uur of 3 in de middag (het wild is dan het meest actief). In andere landen kan je van ’s-morgens vroeg tot een uur of 6 op safari.

Een game drive is een safari-activiteit waarbij mensen in een voertuig door wildparken, reservaten of natuurlijke habitatten rijden om wilde dieren te spotten en te observeren. Deze activiteit wordt vaak uitgevoerd onder begeleiding van een ervaren gids of ranger, die kennis heeft van de lokale flora en fauna en de beste locaties kent om dieren te vinden.

Tijdens een game drive kunnen reizigers een breed scala aan wilde dieren tegenkomen, afhankelijk van de locatie en het tijdstip van het jaar. Dit kan onder andere leeuwen, olifanten, buffels, neushoorns, luipaarden, giraffen, zebra's, antilopen, nijlpaarden, krokodillen en verschillende vogelsoorten omvatten.

Game drives worden meestal uitgevoerd tijdens de vroege ochtenduren en late namiddaguren, wanneer de dieren het meest actief zijn. Het voertuig waarin de game drive plaatsvindt, kan variëren van open safari-jeeps tot gesloten voertuigen, afhankelijk van de voorkeur van de reizigers en de omstandigheden van het wildpark.

Tijdens een game drive kunnen reizigers genieten van het spectaculaire landschap, observeren hoe dieren zich gedragen in hun natuurlijke omgeving en leren over de unieke ecosystemen en biodiversiteit van de bezochte gebieden. Het is een opwindende en onvergetelijke ervaring die een diepe waardering kan geven voor de wilde schoonheid van de natuur.

Andere vormen om op zoek naar wild te gaan zijn:

 • Wat is een Evening/night game drive – Dit is hetzelfde als de game drive alleen is het tijdstip anders. I.p.v. het om 6 uur terugkeren naar je kamp is het op sommige plekken toegestaan om tot een uur of 8 rond te rijden. Soms is het zelfs toegestaan om terug te keren naar het park na een uur of 8 in de avond en dan echt op zoek te gaan naar de dieren die in de nacht actief zijn. Vaak is dit het geval in privé concessies of in Game Reserves maar vrijwel altijd niet in de Nationale Parken.
 • Wat is een Walking safari – I.p.v. met de auto ga je te voet op pad. Vaak worden wandelsafari’s gedaan in gebieden waar geen roofdieren zijn. Maar er zijn ook bush walks tussen alle dieren die er zijn. Je kan je voorstellen dat als je oog in oog met een olifant staat of een leeuw dit een andere beleving is dan dat je veilig in je auto zit.
 • Wat is een Ballon safari – Met een hete lucht ballon het wild van boven bekijken. Doordat je vrijwel geruisloos kunt bewegen kun je tot vlak boven de dieren komen. Deze tochten worden in de ochtend gedaan en worden meestal afgesloten met een bush breakfast (ontbijt midden in de natuur). Een nadeel is dat deze tochten vrij duur zijn, ongeveer 600$ per persoon.
 • Wat is een Boattrip – Een mooie aanvulling op je safari is een boattrip, een tocht met een boot over een rivier of meer. Het mooie van een boottocht is dat je de dieren vanaf de andere kant ziet. Als je op het land bent en dieren gaan drinken dan zie je ze meestal van de achterkant tenzij je aan de andere kant van de rivier bent. Helaas zijn ze meestal vrij breed. Daarnaast zit je laag op het water en staan de dieren meestal op de wat hogere oever. Qua perspectief voor je foto’s is dat fantastisch. Ook zie je veel meer vogels en dieren die in en rond het water leven en jagen zoals hagedissen, krokodillen, nijlpaarden, visarenden, ijsvogels.

Een bijzondere vorm is de Houseboat. Hierbij verblijf je meerdere nachten op de boot waarbij je de wateren verkent. En bij sommige houseboats zijn er kleine boten waarmee je overdag kleine zijrivieren kunt verkennen of mee aan land kunt. Bij deze boten kun je zowel als individueel (stel) aanhaken bij een groep als afhuren voor jouw gezelschap.

 • Wat is een Mokoro tocht – Ook dit is een boattrip alleen zit je dan in een mokoro. Een mokoro is een uitgeholde boomstam. Het omhakken van bomen en er mokoro’s van maken is niet meer toegestaan waardoor de huidige varianten allemaal van andere materialen zijn. Maar de manier van voortbewegen is niet anders. De rand van de mokoro is maar een tiental centimeter boven het water. Je zit dit echt superlaag. Achterin staat je begeleider die de mokoro langzaam voortduwt met zijn stok. Je glijdt als het ware door het water waardoor dieren je niet van verre horen aankomen. Ontmoetingen met olifanten of andere dieren op maar een tiental meters zijn geen uitzondering.

Een kanotocht is vergelijkbaar met de mokoro tocht. Alleen de vorm van de ‘boot’ is anders.

 • Wat is een Chimp - of Gorilla tracking – Dit is meestal 1 van de hoogtepunten van een reis door Oeganda. Maar het is ook in andere landen mogelijk. Tijdens een dergelijke tocht ga je te voet op zoek naar de chimpansees of gorilla’s. Omdat er altijd maar een beperkt aantal mensen per dag bij deze dieren langs mogen heb je hiervoor een (vrij kostbare) permit voor nodig.

Er zijn tegenwoordig ook andere trackings waarbij je bijvoorbeeld leeuwen of ander groot wild kunt opsporen d.m.v. de gps-zender die ze om hun nek hebben.

Groeps- of individuele reizen – Bij elke reis zul je de keuze moeten maken hoe je wilt reizen, individueel (met alleen jouw familie, vrienden, …) of in een groep met anderen.

 • Wat is een Safari truck – Deze wordt gebruikt met bij de groepsreizen van een wat grotere omvang. Je reist in deze truck door het Afrikaanse land en slaapt meestal in kleine tentjes die zelf moet opzetten en ook is er vaak corvee (helpen bij het eten en afwassen). De truck heeft rijen van 4 tot 5 zitplaatsen breed. Dus hou er rekening mee dat je niet altijd een ‘window seat’ hebt met een goed uitzicht. Wel is dit vaak de goedkoopste oplossing.
 • Wat zijn een Groepsreizen met Landrover – Bij de wat kleinere groepen wordt er meestal wel met een safari voertuig gereden. Je hebt je eigen gids aan boord en het enige is dat er ook ‘vreemde mensen’ bij je in de auto zitten. Maar het is ook een mooie gelegenheid om met andere mensen en andere culturen in aanraking te komen. Deze variant is er met kamperen maar ook met lodges.
 • Wat is een Kolonne – Een mengvariant is een reis in kolonne vorm. Hierbij zijn er een aantal stellen/families die zelf rijden maar er is ook een auto met de gids. Als je het leuk vindt rij je samen en anders rij je alleen maar er is wel radiocontact mogelijk als er problemen zijn. In de ochtend spreek je af waar je einde van de middag moet zijn en daar maak je samen het avondeten en deel je de avonturen van de dag bij het kampvuur.
 • Wat is een Individuele reis met gids (gegidst/guided) – Dit is de vorm die bij ons het meest gekozen wordt en waar we zelf ook het meest fan van zijn. Je rijdt samen met jouw familie, vrienden, … en jouw gids. Je bepaalt zelf wat de route is en hoelang je ergens blijft, hoelang je ergens blijft kijken of wachten of … Het is jouw reis en jij beslist. En als toetje heb je een ervaren gids in de auto die jou 1 op 1 vertelt over flora, fauna, cultuur en historie en je veel meer dieren laat zien dan je zelf ooit kan ontdekken.
 • Wat is een Selfdrive – De naam zegt het al, je rijdt zelf. Dit is de ultieme manier om op avontuur te gaan. In sommige landen zoals Namibië of Zuid-Afrika is dit vrij goed te doen. In (delen van) andere landen is er wel wat 4x4 ervaring voor nodig en is het ook wel handig als je zelf e.e.a. kan repareren. Zo maar ergens kamperen is ook in Afrika meestal niet toegestaan maar je kan wel op hele mooie verlaten plekken staan waar je ook zo maar oog in oog kan staan met wildlife.

Wat is een Sundowner – Als de zon ondergaat zoekt de gids een mooie plek en dan komt er een drankje tevoorschijn en een lekker hapje. Genieten van het lekkers met een top uitzicht. En meestal daarna weer door met de game drive.

Wat is een Savanne - Een savanne is een tropisch of subtropisch graslandschap met verspreid voorkomende bomengroei. In een savanne is gras de overheersende begroeiing, gemengd met kruiden. Er is voldoende neerslag maar door de hogere temperaturen verdampt er teveel water om er een bos van te maken. Het woord "savanne" is afkomstig uit Zuid-Amerika, maar wordt het meest gebruikt voor de savannes van Afrika (en ook wel die van Australië en India). En de Serengeti in Tanzania, the endless planes,  is de meest bekende vorm hiervan.

Wat is de Bush – De bush is min of meer een term dat je ergens buiten bent in een gebied met struiken en bossen, weinig mensen en hopelijk veel dieren.

Wat is een Kopje – In diverse landen kan je ineens een kopje zien. Op de savanne kan je zomaar uit het iets een rotspartij, een rotsheuvel tegenkomen en dat wordt kopje genoemd. Het woord is afgeleid van het Afrikaanse woord koppie. En goed opletten, vaak zijn er dieren op zo’n rotsformatie te vinden.

Wat is een Sighting – Een sighting is heel simpel als je ergens wild ziet, iets gespot hebt. Letterlijk is het een waarneming.

Wat is Off-road – Off-road is het verlaten van de weg en rijden waar je wilt. Als je ergens iets ziet of iets wilt verkennen waar geen weg is dan ga je off-road.

Accommodaties – Tijdens een safari zijn er meerdere manieren waar je kan slapen. Dit loopt van slapen boven op je auto of in een pup tent tot super-de-luxe locaties waarvan je je afvraagt hoe ze hier in de middle of nowhere kunnen bestaan.

 • Wat is een Safari Lodge – Dit zijn permanente accommodaties die van materialen zijn gemaakt zoals steen of bepaalde constructies hebben die je niet zomaar afbreekt.
 • Wat is een Tented camp – Een kamp dat bestaat uit tenten en eventueel, afhankelijk van het seizoen of gebeurtenissen, ook kan ‘verhuizen’ naar een andere locatie.
 • Wat is een Campsite – Locatie waar je kampeert. Die kan van honderden plekken zijn tot privé. Mobile safari’s of selfdrive gebruiken deze locaties vaak.

Wat is  Wildlife – Meestal wil men op safari zoveel als mogelijk dieren zijn en dan komen er snel al wat termen voorbij. Hieronder de meest gebruikte.

 • Wat is de Big 5 – Dit is de meest bekende en gebruikte term. De term komt nog uit de jacht. Dit waren de dieren die het moeilijkst waren om te schieten. De term is blijven hangen bij de hedendaagse safari’s. De big five bestaat uit Olifant, Neushoorn, Leeuw, Luipaard en Buffel. Besef wel dat je tegenwoordig niet meer in elk land de Big five kunt zien. De neushoorn is er niet meer overal en de luipaard is een meester in het onopgemerkt blijven. En besef je wel dat er diverse andere dieren zijn waarvan het veel zeldzamer is om ze te zien. Dus staar je niet blind op deze illustere big 5.
 • Wat is de Ugly 5 – Naast de beroemde big 5 zijn er ook de 5 lelijkste. Deze 5 bestaan uit de Hyena, de lappet faced vulture, het Wrattenzwijn, de Gnoe of Wildebeest en de Maraboe-ooievaar.
 • Wat is de Small 5 – En voor de oplettende reiziger de wat kleinere dieren: olifantspitsmuis, de mierenleeuw, panterschildpad, neushoornkever en de roodsnavelbuffelwever.
 • Wat is de Secret 7 – Ze zijn niet echt geheim maar als je iets bijzonders wilt zien op een safari dan zijn dit ze wel. Aardvarken, Serval, Wilde kat, Genet kat, Civet kat, stekelvarken en de meest illustere, de pangolin. Zelfs de meeste gidsen hebben dit rijtje niet compleet (en wij ook niet).
 • Wat is de Great migration – Hiermee wordt de jaarlijkse grote migratie bedoeld in Tanzania en Kenia. Meer dan een miljoen gnoes en een paar honderdduizend zebra’s trekken rond door deze landen op zoek naar vers gras, de regen achterna. Daarom lopen ze een ‘rondje’ wat veel aandacht trekt van grote roofdieren en toeristen. Met als hoogtepunten de jaarlijkse geboortegolf van een paar honderdduizend gnoes in een paar weken en de befaamde crossings (oversteek) van de Mara rivier op de grens van Tanzania en Kenia.

Parken – Tijdens een safari kan je verschillende type parken en reservaten bezoeken. Maar wat is het verschil tussen bv een Nationaal Park en een (Private) Game Reserve?

 • Wat is een National Park – De nationale parken zijn eigendom van de overheid. Al het onderhoud, toegang, etc. wordt uitgevoerd door de overheid. Zij zijn eigenaar van de kampen waar je kunt overnachten of verhuren de locaties aan ondernemingen. Vaak zijn de parken enorm groot waardoor er meer variatie is in landschappen en flora en fauna. Activiteiten kunnen meestal alleen plaatsvinden tussen openings- en sluitingstijden. Off-road is vrijwel altijd verboden.
 • Wat is een Private Game Reserve – De private game reserves zijn eigendom van privé eigenaren. Zij zijn de eigenaar en voeren dus ook de regie op alle activiteiten en onderhoud uit. Vaak zie je dat verschillende eigenaren de handen ineen slaan en stukken land samenvoegen tot een groter geheel. Elke eigenaar mag dan op alle delen activiteiten uitvoeren en de algemene kosten worden gedeeld. Hierdoor ontstaat er een groter gebied waarin dieren vrij kunnen bewegen. Night game drives, wandel safari’s, off-road rijden is nog wel eens toegestaan hier. Selfdrives zijn niet toegestaan, je gaat altijd met een auto van jouw lodge of camp.

Als jagen niet is toegestaan wordt de naam ook wel eens veranderd in Nature Reserve.

 • Wat is een Conservancy of Sanctuary – Een conservancy is gericht op wild conservatie. Een bezoek draagt hier dus aan bij. Het stuk land is eigendom van de lokale community en wordt dan weer van hen gehuurd. Hierdoor hebben zij een gegarandeerd inkomen. Daarnaast kunnen velen van hen een baan vinden in de conservancy als gids of kok of … De locaties zijn vaak vlakbij een Nationaal Park zodat de je ongeveer hetzelfde kan doen en beleven maar dan veel meer privé en intiem. Je hebt het wild dat je gevonden hebt vaak nog voor jezelf.

Mis je een uitdrukking, laat het ons weten via ons Contact formulier.

Interesse in een safari en wil je advies wat het beste land is voor jouw ultieme safari? --> Kijk naar onze bestemmingen of neem Contact met ons op. Of bel direct met Frank op 06-36536229.

Lees ook onze andere blogs.

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design