Beste periode safari Afrika
Droge periode is het beste tenzij ...

Wat is de beste periode voor een safari in Afrika

Beste safari reisperiode is van juni tot september

Wat is de beste reisperiode voor een rondreis in Afrika?

Altijd al op safari naar Afrika gewild? Maar wanneer moet je gaan? Wat is de beste seizoen, de beste reisperiode, de beste tijd voor een safari?

Dat is 1 van de vragen die reizigers vaak hebben.

Hier in Nederland maakt het al uit of je in Limburg bent of op de Waddeneilanden. In Afrika kan dit verschil nog veel groter zijn. Elk Afrikaans land is vele malen groter dan Nederland (van Oeganda 6x to Zuid-Afrika 30x zo groot) en daarnaast heb je dan nog de hoogteverschillen. Dit zorgt voor grote verschillen qua regenval, temperatuur en het wildlife dat er te zien is.

De beste tijd voor een safari is over het algemeen van juni t/m september. Dit is de droge periode. En het kenmerk van deze periode is dat het niet regent, het drinkwater voor de dieren raakt op en de dieren verzamelen zich rondom de overgebleven drinkplekken. De blaadjes aan bomen en struiken zijn kaal gevreten, het gras is laag. Blaadjes groeien niet aan of ze zijn dor en vallen eraf. Kortom, je kunt relatief ver kijken. Deze 2 factoren samen zorgen ervoor dat je wild sneller ziet en er zijn er meer bij elkaar op plekken die jouw gids exact weet te vinden. Daarom is dit voor velen de beste reisperiode voor een safari.

Je kunt dit terugzien in de onderstaande afbeelding.

 beste_periode_safari.png

Voor Botswana, Namibië, Zambia Zuid-Afrika rondom Kruger (Limpopo) is de beste safari periode van mei t/m september.

De beste tijd voor een rondreis door Kenia is van januari t/m maart en van juli t/m september.

In Oeganda regent het wat vaker dan in andere landen. Maar ja de gorilla's die je niet wilt missen leven dan ook in het regenwoud. De beste periode voor jouw reis naar Oeganda is januari, februari, juni en juli. Hier is niet echt sprake van een lange droge periode.

De beste tijd voor een safari in Tanzania is juni t/m oktober, de droge periode.

En als je in Zuid-Afrika het wildlife in Limpopo wilt combineren met het strand, de wijngaarden en het lekkere eten en de walvissen in en rond Kaapstad dan is er geen overlappende periode waar het op beide locaties echt goed is. Maar de beste tijd voor de rondreis door Zuid-Afrika is dan toch september, oktober.

Andere periodes voor een safari

Dieren willen overleven en zich voortplanten. Daarvoor hebben ze eten en drinken nodig en de gunstigste omstandigheden voor hun nakomelingen. Dat is dus als er veel te eten en drinken is. Voor de herbivoren, de planteneters is dat na de regen van het natte seizoen. Er is dan ook voldoende te eten voor hun nakomelingen die dan vaak ik grote getale geboren worden. En dit is weer eten voor de roofdieren die hier dus op af komen. Zo worden er op de Serengeti in februari honderdduizenden wildebeest kalveren geboren. Een mooi schouwspel om te zien en er is een grote kans op een 'kill' of het live bijwonen van een geboorte. 

De vraag die wij ook altijd met je bespreken is 'Wat wil je gaan zien, waarom ga je op safari, wat zijn je verwachtingen?'. En dan kan het zijn dat het antwoord op die vragen bepaalt wanneer je het beste kunt gaan en ook waar je naar toe gaat. Als je bv de crossings van de wildebeest wilt zien dan is de beste periode Tanzania in augustus / september of Kenia in september. Of komen er grote groepen trekvogels aan die enkele maanden tot rust komen en gaan nesten. Duizenden bijeneters nestelen in de wanden van de Luangwa rivier (South Luangwa NP) als het water laag staat en dat is pas echt aan het eind van de droge periode.

Maar het kan ook zijn dat gebieden gewoon niet bereikbaar zijn omdat ze simpelweg onder water staan door de regen. Zo is Kafue in Zambia meerdere maanden per jaar voor 50% onbegaanbaar, zijn de wegen in de Okavango Delta door de regen een soort moeras geworden en is er nog onvoldoende water om de boot te gebruiken. 

Per land zijn er altijd periodes die lichtgroen scoren. Dat zijn ook prima periodes om op safari te gaan. In Zambia wordt het droger en droger in april, het droge seizoen gaat beginnen. En dat betekent dat alle planten en bomen gaan uitlopen. Alles ziet er lekker fris uit, er zijn vele kleurrijke en geurende bloemen te bewonderen, jonge dieren worden geboren en het is niet te heet. Ideaal voor mooie kleurrijke foto's en een avontuurlijke wandelsafari. Het wordt niet voor niets het emerald season genoemd.

Maar ook de oranje periodes zijn niet perse een nogo. Kijk goed naar jouw locatie. Vaak is er slechts 1 bui en is het de rest van de dag gewoon droog. Zelf heb ik eind mei in Tanzania doorgebracht en ja een enkele keer moest het dak dicht. Maar dat woog niet op tegen de in de regen spelende natte welpen. Een prachtig gezicht.

En vergeet niet, de tabel is een generiek beeld. Het verschil tussen alle parken kan enorm groot zijn. Dus het kan best wel zijn dat de kleur voor een land in een maand oranje is maar voor een specifiek park donkergroen. Dus kijk altijd naar de parken in jouw rondreis door Afrika.

Voordelen van een andere periode om op safari te gaan

En natuurlijk zijn er ook voordelen om niet in het 'hoogseizoen' op safari te gaan.

De prijzen, met name in de duurdere landen, zijn veel lager in het laagseizoen.

Daarnaast is het aantal toeristen vele malen lager. Je hebt een dier nog eens voor jezelf.

Ziet het land er niet zo dor uit maar is het lekker fris, zijn er veel bloemen en jonge dieren.

En sommige wildlife attracties zijn alleen dan te bewonderen.

 

Wil je advies wat de beste periode is voor jouw droomreis? --> Neem Contact met ons op. Of bel direct met Frank op 06-36536229.

Lees ook onze andere blogs.

Africa Wildlife Safaris - luipaard zwart/wit
Africa Wildlife Safaris - banded mongoose
Africa Wildlife Safaris - boomkikker
Africa Wildlife Safaris - leeuwen bij de auto

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design