BIG-5 in Afrika
BIG-5

BIG-5 dieren

Weet je ze alle 5? Meestal herinner je je er wel vier...maar welke dier is zo lastig om te onthouden?
Ken je ook de dieren uit de Small-5? En ooit van de Ugly-5 gehoord?

BIG-5

The Big Five is een veel gebruikte kreet onder reizigers naar Afrika. Als we een klant vragen wat ze willen willen zien, welke dieren ze willen zien dan is het antwoord meestal de big five. De term is niet gebaseerd op de fysieke grootte van het dier. Deze 5 diersoorten hebben hun verzamelnaam te danken aan de jagers in Afrika, the big game hunters de trophy hunters. Deze beesten vonden ze het moeilijkst te benaderen en te schieten. Door hun enorme kracht en/of agressiviteit was een jacht op een van deze dieren ook niet zonder gevaar. Als er een dreiging is, dan kunnen ze uit het niets aanvallen. Tegenwoordig 'jagen' we met fototoestellen op ze. Helaas zijn er nog wel parken waar op ze gejaagd wordt. Voor duizenden dollars kun je daar op een olifant of een leeuw jagen. 

De BIG-5 zijn:

 1. buffel
 2. leeuw
 3. luipaard
 4. neushoorn
 5. olifant.

Ze vallen aan als je te dichtbij komt en ze zich daardoor bedreigd voelen. Zeker als ze gewond zijn, zijn ze gevaarlijk.

Waar vind je de BIG-5?

In bijna al onze bestemmingen komen ze alle 5 voor, soms ontdek je er maar vier. Bijvoorbeeld omdat de neushoorn op veel plekken zeer zeldzaam is of omdat luipaarden zeer goed gecamoufleerd zijn. Maar door de jarenlange jacht en stroperij (ivoor en geneesmiddelen) en de tegenwoordige landbouw zijn de aantallen drastisch gedaald. Daarnaast is het luipaard een erg sluw dier dat dat je vaak niet zomaar ziet. Een goede gids maakt de kans op succes vele malen groter.

Iedereen weet dat het aantal neushoorns en olifanten enorm gedaald is. Maar het gaat met heel veel dieren (en dus ook de big5) niet goed. Focus je dus niet alleen op de big-5 maar geniet van alles wat je ziet en tegenkomt. Vaak heb je de mooiste ontmoetingen terwijl je die het minst verwacht. Dus let zeker op de vele andere dieren die er rondlopen in de vele Afrikaanse parken. Sterker nog het zien van een aardvarken, cheetah of wilde hond is wellicht zeldzamer dan een ontmoeting met een lid van de grote 5 van de Afrikaanse savanne. En vergeet de vogels niet. Elk Afrikaans land heeft heel veel verschillende soorten vogels. En ook als je geen vogelaar bent is een Fish Eagle (Visarend) in volle vlucht indrukwekkend om te zien, of honderden ijsvogels of bee eaters (bijeneters) in en rond de oevers terwijl je daar in je bootje zit.

Gelukkig zijn er diverse projecten die proberen om aantallen van de iconische Afrikaanse wilde dieren te herstellen en het wildlife weer te herintroduceren.

Enkele cijfers over the big five:

 Dier Situatie   Aantallen  Opmerking
 Leeuw  Kwetsbaar  < 25.000  -50% in de laatste 50 jaar
 Afrikaanse Olifant  Bedreigd < 400.000   
 Luipaard  Kwetsbaar  < 4.500  -42% in de laatste 25 jaar
 Neushoorn  Bijna bedreigd / Kritiek  < 25.000 Witte neushoorn 20.000, zwarte neushoorn 5.000 (aantal neemt toe) 
 Buffel Bijna bedreigd  < 400.000 

 

 

En let zeker ook op deze 10 dieren:

Small-5

 1. red billed buffalo weaver (vogeltje)
 2. ant lion  (mier)
 3. leopard tortoise (schildpad)
 4. rhino beetle (kever)
 5. elephant shrew (muis)

Ugly-5

 1. hyena
 2. wildebeest (gnoe)
 3. gier
 4. wrattenzwijn
 5. maraboe
Leeuw BIG-5
luipaard BIG-5
Buffel BIG-5
Neushoorn BIG-5
Olifant BIG-5
BIG-5

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en omstandigheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design