Botswana luipaard in boom
Veilig op safari tijdens Covid

Veilig op safari in Corona tijd kan zeker

Veilig op safari in Corona tijd

Je wilt al tijden op reis, dit jaar of vorig jaar of zelfs het jaar ervoor zou het ervan komen, een safari naar Afrika. Maar dat mocht niet, dat kon niet en het kan nog steeds niet want alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan.

Niets is minder waar!

Je kan wel zeker veilig een rondreis door de meeste landen van Afrika maken in deze Covid periode. Sterker nog, ondanks dat de voorzieningen en de algehele hygiëne minder zijn is meestal de kans op besmetting daar veel lager dan in Nederland.

Hieronder wordt uitgelegd waarom je ondanks Corona veilig op reis kan naar Afrika en wat je daarvoor moet doen. Als je gaat zorg dan in ieder geval dat je relevante apps van ministerie van buitenlandse zaken en KLM op je telefoon hebt.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • - Het reisadvies van de overheid versus dat van reisorganisaties
 • - Ziektekosten- en reisverzekering tijdens een safari in Afrika in de Covid periode
 • - Is annuleren i.v.m. Covid een recht of niet?
 • - Kies voor een bedrijf dat garanties / zekerheden biedt
 • - Safe Travels Stamp van de WTTC (World Travel & Tourism Council)
 • - Waarom Corona bijna niet over te dragen is tijdens een safari
 • - Een goede voorbereiding is het halve werk
 • - Wat je zelf kunt doen om Covid te voorkomen tijdens jouw safari

Maar vergeet niet dat alles morgen weer anders kan zijn. Dus check alles heel secuur voordat je op reis gaat en herhaal dat naarmate de vertrekdatum nadert.

Het reisadvies van de overheid versus dat van reisorganisaties

Zoals waarschijnlijk bekend kan je op de site van de overheid www.nederlandwereldwijd.nl het meest actuele reisadvies, checklist, kleurcodes vinden voor ieder land. Wat je ook ziet is dat vrijwel alle landen buiten Europa als 1 worden gezien en vrijwel elk land de kleurcode oranje (alleen noodzakelijke reizen mogelijk) of rood (niet reizen) heeft. En in sommige landen van de EU is het echt niet veel beter of zelfs slechter en die staan op geel (er zijn risico’s). In Amerika zijn er miljoenen positieve testen per dag en Nederland staat al geruime tijd rood of donkerrood op de Corona kaart. Toch is het advies geel. Al langere tijd zijn koepelorganisaties als VvKR en ANVR aan het strijden tegen deze niet actuele kleurcodes. Andere Europese landen hanteren een heel ander beleid.

Als reactie heeft de reiswereld een tegenhanger opgericht en dat is www.reisadvies.nu . De reisadviezen zijn gebaseerd op de reisadviezen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), internationale overheden en Nederlanders op bestemming. De kleurcodes worden vastgesteld door reisorganisaties en verrijkt met reisverslagen van reizigers. Hier zie je een heel ander beeld qua kleuren. En natuurlijk zijn de betrokken reisorganisaties niet onafhankelijk in deze maar het is wel gebaseerd op informatie van derden die wel onafhankelijk zijn. Meer uitleg hierover is ook op hun site te lezen. Tevens komen ze meer overeen met de recensies van Nederlanders die op deze locaties zijn geweest, onze eigen klanten en de partners waar we mee samen werken. En je kan zien hoe hoog het laatste aantal bekende besmettingen is op jouw bestemming t.o.v. Nederland.

Helaas staan er tot nu toe ‘slechts’ 68 landen op deze site dus er missen er nog wel een paar waaronder diverse Afrikaanse landen. Maar gangbare bestemmingen als Tanzania, Oeganda en Zuid-Afrika staan hier ‘gewoon’ op geel (veilig reizen mogelijk, wees waakzaam).

Met name de recensies van Nederlanders die er net geweest zijn, zijn goed. Het geeft soms precies aan welke acties je moet ondernemen, welke situaties je kunt verwachten en tevens hoe het is om daar op locatie te zijn. En dat is meestal prima in orde.

 Ziektekosten- en reisverzekering tijdens een safari in Afrika in de Covid periode

Buitenlandse zorgkosten worden altijd vergoed, ook als de kleurcode al oranje of rood was. Dit is een wettelijke verplichting in Nederland. Standaard is het wel zo dat er geen extra zaken aan het basispakket toegevoegd worden en er geen vergoeding is indien de kosten veel hoger zijn dan in Nederland. Daarnaast kun je jezelf natuurlijk altijd extra verzekeren via een reisverzekering. Als je een doorlopende reisverzekering hebt check dan goed wat er wel / niet vergoed wordt. Tegenwoordig wordt vaak weer hetzelfde vergoed als voor Corona maar Corona gerelateerde kosten niet. Sommige verzekeringen dekken ook de Corona kosten. En er zijn zelfs verzekeringen die ongeveer alles dekken waaronder repatriëring. Verzekeraars die op dit moment Corona gerelateerde kosten geheel of gedeeltelijk dekken zijn Allianz, ANWB, AON, de Europesche, Oom, en Uni Garant.

Is annuleren i.v.m. Covid een recht of niet?

Kan je kosteloos annuleren als er code oranje is en zoals nu in Nederland een stijging van het aantal Corona gevallen? In de praktijk zie je dat de risico’s iets meer naar de reiziger schuiven. Dit komt omdat we nu allemaal weten dat er Corona is, dat het zich snel kan verspreiden, de meeste mensen geen grote gezondheidsproblemen ervan ondervinden en we ons allemaal kunnen vaccineren.

Dus nee, kosteloos annuleren kan niet zomaar. Als de reisorganisatie de reis kan realiseren (er kan gevlogen worden, je kan het land in, je mag reizen, … e.e.a. afhankelijk van wat de touroperator organiseert) dan kom je in een ‘grijs’ gebied terecht waar niet heel veel juridische afspraken over zijn. Het belangrijkste is het verschil van de situatie tijdens het moment van boeken of verschuiven en de huidige situatie. Voor beide partijen geldt dat ze er niet zomaar vanuit kunnen gaan dat de annuleringskosten betaald moeten worden / de annuleringskosten er niet zijn. In een situatie als deze kan een goede annuleringsverzekering dus ook nuttig zijn. Maar het allerbelangrijkste is om te communiceren met elkaar en begrip te hebben voor de standpunten van de ander.

Kies voor een bedrijf dat garanties / zekerheden biedt

De gehele reisbranche heeft het zwaar. Vooral de kleinere bedrijven die vanuit huis werken hebben al 2 jaar lang geen gebruik kunnen maken van welke regeling dan ook. Dus bij sommige van mijn collega’s staat het water aan de lippen en zijn er schrijnende gevallen. Maar hoe vervelend dat ook is voor hen, als reiziger wil je niet dat jouw geld weg is of dat je niet wordt teruggehaald bij calamiteiten of dat er geen claim ingediend kan worden als er iets gebeurd is tijdens de reis. Je kan natuurlijk ook bij een lokaal Afrikaans bedrijf boeken. Zij zijn wellicht iets goedkoper maar hebben vaak geen enkele garantie. En aangezien er in het buitenland vaak helemaal geen regelingen zijn en zij 100% afhankelijk zijn van toerisme staan er ook daar diverse bedrijven op omvallen.

Dus wees verstandig en boek bij een bedrijf die deze garanties netjes op orde heeft. Alle touroperators aangesloten bij de VvKR hebben in ieder geval een aansprakelijkheidsverzekering en zijn aangesloten bij een garantiefonds. Alleen het calamiteitenfonds is niet verplicht.

Safe Travels Stamp van de WTTC (World Travel & Tourism Council)

WTTC heft een aantal protocollen opgesteld op het gebied van gezondheid en hygiëne. Denk hierbij aan het reinigen van auto’s, kamers, luchten van ruimtes, buiten eten, etc. Landen die deze protocollen toepassen kunnen het Safe Travels keurmerk ontvangen. Van onze 6 bestemmingen in zuidelijk en oost Afrika hebben Tanzania, Oeganda, Zambia, Namibië en delen van Zuid-Afrika dit keurmerk ontvangen. Nederland heeft het keurmerk niet. Dus qua hygiëne zit je goed in Afrika.

Waarom Corona bijna niet over te dragen is tijdens een safari

Tijdens een safari kan je bijna geen Corona oplopen. Zie hieronder de redenen waarom dat is:

 1. Lodges, camps, … zijn bijna allemaal heel kleinschalig. Het aantal mensen op ‘jouw’ locatie is dus erg gering.
 2. In de meeste landen worden auto’s en kamers na gebruik grondig gedesinfecteerd. Diverse landen hebben hier ook het certificaat van de WTTC (zie deel 6 van dit blog) ontvangen.
 3. En er zijn bijna geen toeristen. Nog veel mensen willen, kunnen, durven niet te reizen. Dus vaak zijn er maar een paar reizigers.
 4. Het aantal inwoners per km2 is beduidend lager dan in Nederland. In Nederland zijn het er ruim 400 per km2. In de Afrikaanse landen is het veel lager Oeganda 179, Kenia 90, Tanzania 61, Zuid-Afrika 46, Zimbabwe 37, Zambia23, Botswana 4 en als klapper Namibië 3. En dit zijn de gemiddelde aantallen. In de parken komen de lokale bewoners niet omdat ze de entree niet kunnen betalen. Dus daar zijn de aantallen vele malen lager.
 5. Vele safari’s zijn privéreizen. Je zit dus alleen met jouw familie, vriendengroep, … waar je toch al mee op reis ging in de auto. De enige extra personen met wie je contact hebt zijn de gids en het personeel op locatie. In de meeste gevallen zijn zij inmiddels gevaccineerd.
 6. Tijdens een safari ben je het grootste gedeelte van de dag buiten. Vaak begin je buiten al met een ontbijt, daarna op safari in een auto die geheel of gedeeltelijk op is of kan. Na terugkomst zijn de maaltijden eigenlijk altijd buiten en drink je een gin-tonic bij het kampvuur. Verder kan je jouw tent of kamer altijd goed luchten door eenvoudig de ramen open te zetten (en nee, dat is niet gevaarlijk).

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je op reis gaat is het belangrijk om precies te weten wat er van jou verlangd wordt Een goede voorbereiding geeft rust en zorgt ervoor dat er geen onverwachte verrassingen zijn en je gewoon je rondreis door Afrika kunt beginnen zoals gepland. Denk hierbij aan zaken als:

 1. Welke eisen stelt de vliegtuigmaatschappij? En zijn deze eisen hetzelfde op de heen en terugweg?
 2. Welke eisen stelt het land zelf bij aankomst en vertrek?
 3. Als er een PCR test nodig is, hoelang van tevoren mag ik die dan doen en waar kan ik dat doen?
 4. Is een vaccinatie en/of booster verplicht in het vliegtuig of op locatie?
 5. Moet ik vooraf een gezondheidsformulier invullen?
 6. Waar moet ik een mondkapje dragen?
 7. Waar moet ik de 1,5 meter hanteren? Of is de afstand lokaal anders?
 8. Vindt er een check plaats na aankomst van mijn gezondheid?
 9. Is het bekend of gids en personeel op locaties gevaccineerd zijn?
 10. ….

Wat je zelf kunt doen om Covid te voorkomen tijdens jouw safari

Natuurlijk kan je zelf nog meer doen om terplekke besmetting te voorkomen naast de lokale maatregelen. Denk hierbij aan de gebruikelijke basisregels zoals we die in Nederland ook hanteren:

 1. Neem een gel mee om te desinfecteren
 2. Desinfecteer je handen regelmatig
 3. Neem voldoende mondkapjes mee
 4. Draag mondkapjes
 5. Houdt voldoende afstand
 6. Schudt geen handen ook al is dat erg gebruikelijk in Afrika
 7. Nies en hoest in je elleboog
 8. Lucht zoveel als mogelijk de ruimtes en de auto waarin je verblijft
 9. Hou zelf in de gaten dat tafels uit elkaar staan, dat anderen mondkapjes dragen etc. Vind je het niet ok, bespreek dit dan direct.
 10. Vermijd drukke plaatsen zoals de grote steden bij aankomst. Ook al heb je al een lange reis achter de rug, wellicht is het beter om direct in de auto te stappen en je eerste nacht buiten de stad door te brengen.

Maar vergeet niet dat alles morgen weer anders kan zijn. Dus check alles heel secuur voordat je op reis gaat en herhaal dat naarmate de vertrekdatum nadert.

Mocht ik je overtuigd hebben dat jouw droomsafari mogelijk is en je wilt er eens rustig over in gesprek via telefoon, beeldbellen of aan tafel, neem dan contact met ons op via Contact. Of bel direct met Frank op 06-36536229.

Lees ook onze andere blogs.

Kleinschalig kamp
Open auto's
Buiten eten (met uitzicht)
Ventileren aan alle kanten mogelijk
Een safari is qua Covid veiliger dan een reis in Europa

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en omstandigheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design